- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Ik mag mij nu twee jaar burgemeester van Vlaardingen noemen. Een stad met smoel, lef en actie. Vanuit het verleden, maar zeker ook in de toekomst. Vlaardingen is een havenstad en bij veel mensen vooral bekend als haringstad. De visserij (op haring, ansjovis en kabeljauw) is echter verleden tijd. Wel is het visserijverleden met name rond de Oude Haven en de Koningin Wilhelminahaven nog goed herkenbaar. Een monument op het Grote Visserijplein van Govert van Brandwijk herinnert aan de vele vissers die op zee het leven lieten.
Tekst: Bert Wijbenga, burgemeester van Vlaardingen
Maar ook al is de visserij niet meer, het feit dat we een havenstad zijn biedt vele kansen en werkgelegenheid. Zo hebben we DFDS en Vopak, die onlangs nieuwe tanks voor biodiesel en SAF-opslag heeft geopend in Vlaardingen. De nieuwe tanks zijn ontworpen om op afval gebaseerde grondstoffen op te slaan voor de productie van biodiesel en duurzame vliegtuigbrandstof. Van een oude vissershaven zijn we nu dus getransformeerd naar een moderne haven.
Het zijn van een havenstad biedt niet alleen maar kansen, maar heeft zeker ook uitdagingen. We willen de verbinding van de stad met de rivier de Nieuwe Maas terugbrengen en van de Rivierzone een aantrekkelijk gebied maken om te wonen, te werken en te ontspannen. In totaal komen er tussen de 2.450 en 3.100 nieuwe woningen, waarvan zo’n 600 in een nieuwe wijk op het Eiland van Speijk. Dit schiereiland heeft nu nog met enige regelmaat te maken met hoogwater, waardoor woningbouw op dit moment nog niet mogelijk is. Hiervoor is nu een oplossing bedacht die we de komende jaren gaan uitvoeren. Voor zowel de KW-Haven als de Buitenhaven betekent dat voortaan droge voeten.
In diezelfde Rivierzone bouwen we niet alleen woningen, maar er komt ook een nieuwe onderwijslocatie in District U (het voormalige Unileverterrein). De gemeente Vlaardingen heeft de ambitie een echte mbo-stad te worden. Lentiz en Albeda gaan daar samen zorgen voor onderwijs met een doorlopende leerlijn. Een doorlopende leerlijn zorgt ervoor dat lesstof goed op elkaar aansluit bij de overgang van het voortgezet naar het beroepsonderwijs. Met mbo-stad richten we ons op de sectoren food, technologie en zorg. Zo is eerder onder meer de Food Innovation Academy al opgericht, waarin bedrijven samen met scholen zorgen voor onderwijs aan studenten en meteen ook zorgen voor werkervaring. Zo kunnen de studenten na hun studie meteen aan de slag in de vele bedrijven in de regio.
Allemaal ontwikkelingen in en rondom de Vlaardingse havens. Ontwikkelingen die Vlaardingen als stad verder helpen, maar ook voor de regio van grote waarde zijn. Met nieuwe woningen, nieuwe arbeidskrachten en moderne technieken zijn Vlaardingen en de Vlaardingers straks klaar voor de toekomst.