- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Het veilig (laten) verplaatsen van lasten is de missie van Van Gool Hef- en Hijstechniek. Hiervoor biedt het Beverwijkse bedrijf een totaalpakket aan producten en diensten op het gebied van hef- en hijsmiddelen, valbeveiliging en klimmateriaal aan. Onder die diensten vallen onder meer niet-destructief onderzoek en het kalibreren van lastmeetapparatuur.
Tekst: Erik Stroosma
Voor de twee tegenover elkaar gelegen panden van Van Gool Hef- en Hijstechniek staat één bestelbus geparkeerd. De rest van het wagenpark van het bedrijf is onderweg. Zo ziet algemeen directeur Mela Coskun het graag. “En de bus die nu hier staat, vertrekt straks ook naar klanten”, zegt zij terwijl ze het bedrijf laat zien. Met die servicebussen – en kleine vrachtwagens – voert Van Gool op locatie keuringen en inspecties uit bij klanten. Daarnaast zet de onderneming haar wagenpark in voor het afleveren van materialen die zij verkoopt en verhuurt. “De producten hier in Beverwijk zelf ophalen, kan natuurlijk ook”, vertelt Coskun. “Bij alles wat we doen, staan veiligheid en kwaliteit voorop. Daarom verkopen en verhuren we alleen materieel van betrouwbare merken, die deskundig zijn onderhouden en voorzien zijn van een volledig testcertificaat. Zowel voor de verkoop als verhuur hebben we een compleet assortiment aan hef- en hijsapparatuur. Ons aanbod bestaat onder andere uit kettingen, haken, hijsbanden, lieren, takels, (digitale) lastmeters en hijsjukken. En we hebben niet alleen standaard materiaal, maar bijvoorbeeld ook hijsjukken van 18 meter lang. Daarnaast kunnen klanten bij ons terecht voor deskundig advies en oplossingen op maat. Verder verkopen en verhuren we ook artikelen en accessoires voor het bergen van ladingen, het uitvoeren van klimwerkzaamheden en voor persoonlijke valbeveiliging.”
Van Gool is in 1984 door Rien van Gool opgericht als handelsbedrijf in hef- en hijsmiddelen. In de 39 jaar dat het bedrijf bestaat, breidde het zijn product- en dienstenpakket steeds verder uit. “We ontwikkelen mee met de wensen van de markt”, zegt commercieel directeur Pieter van Duijn. Met zijn 37 dienstjaren maakte hij vrijwel al die ontwikkelingen mee. “Er is in die tijd veel veranderd en het bedrijf is flink gegroeid. Op dit moment bestaat ons team uit rond de 30 mensen. Allemaal ervaren, goed geschoolde en gecertificeerde medewerkers. Ondanks alle veranderingen, is de basis hetzelfde gebleven. Van Gool is nog altijd een betrokken familiebedrijf waarbij alles draait om veiligheid, service en kwaliteit. Dat komt terug in alles wat we doen. Het keuren, testen en inspecteren van hijsgereedschap is een van onze diensten. We zijn een door EKH erkend keurbedrijf, hebben het NEN-EN-ISO 9001-certificaat en werken met VCA* gecertificeerde medewerkers. Wij nemen onze verantwoordelijkheid heel serieus. Bij het keuren van materialen beperken we ons niet tot wat verplicht is. We voeren die uit op een manier die wij verstandig achten. Bij een valstopbeveiliging betekent dit bijvoorbeeld dat we die áltijd openmaken bij een keuring. Met de gedachte, dat wij er alles aan doen om onze medewerkers en klanten veilig te laten werken, kan ik ’s nachts rustig slapen. Dat houd ik ook altijd bedrijven voor die in de eerste instantie voor het minimale willen gaan. Wij doen het veilig of we doen het niet. Een tussenweg is er niet.”
Een van de methoden die Van Gool toepast bij het inspecteren van metalen materialen en objecten is niet-destructief onderzoek. Van Duijn: “In NDO hebben we heel veel ervaring. We voeren dat al zo’n 35 jaar uit en hebben een vast team dat zich daarmee bezighoudt. De inspecties voeren we zowel in onze werkplaats als op locatie uit. Dat geldt overigens voor al onze testen en keuringen. Bij het vaststellen van de conditie en betrouwbaarheid van materialen en objecten, zonder dat die daarbij beschadigd worden, speelt NDO een essentiële rol. Potentiële risico’s kunnen daarmee vroegtijdig opgespoord en aangepakt worden. Voor het uitvoeren van NDO hanteren wij twee methoden: eddy current en MPI. Bij de eerste, die ook wel wervelstroom genoemd wordt, maken we gebruik van elektromagnetisme. Daarmee kunnen we scheuren, corrosie, materiaalverlies en onregelmatigheden detecteren en de geleidende eigenschappen van objecten controleren. Het is een zeer geschikte methode om onder meer pijpleidingen te inspecteren.”
MPI staat voor magnetic particle inspection, magnetisch onderzoek. Bij deze NDO-methode maakt Van Gool gebruik van magnetisch poeder. Door middel van het opwekken van een magnetisch veld kunnen hiermee scheuren en onregelmatigheden opgespoord worden in ferromagnetische materialen als staal en gietijzer. “NDO voeren we voornamelijk uit voor bedrijven in de industrie, offshore, transport, bouw en installatietechniek”, geeft Van Duijn aan. “We bedienen heel Nederland, maar onze klanten zitten hoofdzakelijk in Noord- en Zuid-Holland.”
“Dat geldt overigens niet voor ons kalibratiecentrum”, benadrukt Coskun. “Daarmee bedienen we ook internationale klanten. We hebben het meest geavanceerde kalibratiecentrum van Nederland. Voor het kalibreren van lastmeetapparatuur hebben we onder andere een 35-tons dynamische testinrichting, een 55-tons kalibratiebank, een 100-tons statische trekbank en een kalibratiebank met een capaciteit van 350 ton. Die laatste is uniek in Nederland. Er is hier geen ander hijs- en hefmiddelenbedrijf dat drukdozen en lasmeters met die nauwkeurigheid kan kalibreren.”