- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Niet alleen de petrochemie staat voor een grote uitdaging als het gaat om duurzaamheid. Ook alle toeleveranciers moeten stappen zetten op het gebied van CO2-reductie, efficiency en de energietransitie. Hoe gaan zij daarmee om? Erik Westerhof van Xtra Materieel vertelt erover.
Tekst: Kim de Booij
Xtra Materieel is een Rotterdams verhuurbedrijf van bouwmaterieel, machines en gereedschappen. Ze leveren met name aan steigerbouwers en (onder)aannemers in onder meer de bouw- en de petrochemische sector. “In de petrochemie gaat het vooral om hoogwerkers en ladderliften”, licht Westerhof toe. “Daarin werken we steeds vaker met duurzamere en efficiëntere machines. Dit werkt niet alleen prettiger, het zorgt er ook voor we onze klanten en hun opdrachtgevers helpen bij het behalen van uitdagende duurzaamheidsdoelstellingen.”
Als voorbeeld noemt Westerhof de nieuwste ladderliften met elektromotor. “Normaal staat er bij een ladderlift een 20 PK dieselmotor te draaien, met alle uitstoot van dien. Onze nieuwste ladderliften zijn hybride-machines, voorzien van een 380 volt elektromotor. Die motor verbruikt alleen stroom en kent geen uitstoot. Een tweede voordeel is dat hij geruisloos is. Dat scheelt weer wat in geluidshinder.”
Het gebruik van elektromotoren op ladderliften is nog geen algemeen goed. “We zijn momenteel nog een van de weinigen met dit aanbod. Zelf hebben we nu al tien van onze vijftig ladderliften met een elektromotor uitgerust en dat worden er, iedere keer dat we in nieuwe liften investeren, weer meer. Ik denk dat ook andere aanbieders op termijn wel zullen volgen. Je wilt toch mee met je tijd en je klanten helpen om hun duurzaamheidsdoelstellingen en/of die van hun opdrachtgevers te behalen.”
Niet alleen bij de ladderliften voert Xtra Materieel deze beweging door, ook bij de hoogwerkers is een soortgelijke tendens te zien. “In de markt zie je nog veel hoogwerkers met een oude dieselmotor, en ook wij hebben die nog in ons assortiment, maar daarnaast zijn de hoogwerkers met lithium-ion accu’s in opkomst. Sommigen in hybride vorm, anderen volledig elektrisch.”
Allemaal mooi, leuk en aardig, die elektromotoren, zal menigeen denken, maar hoe zit het met de capaciteit en laadcyclus? “De accu’s gaan lang mee en zijn snel op te laden. In het geval van onze hoogwerkers is volledig opladen bovendien niet noodzakelijk. Zo kun je tijdens de lunchpauze de accu even bijladen en heb je er meteen weer een uur werktijd bij, als dat nodig is. En aan het eind van de werkdag laad je hem natuurlijk eenvoudig weer volledig op voor de volgende dag. Wordt de hoogwerker continu intensief gebruikt en wil je absolute zekerheid, dan kun je natuurlijk ook voor een hybride versie kiezen.”
Kiezen valt er bij Xtra Materieel genoeg, laat Westerhof weten. “We hebben een vloot van 250 hoogwerkers van alle merken en typen, van 4,5 tot 54 meter werkhoogte, zelfrijdend, gestempeld en met telescoop of knikarm-telescoop. Het aanbod is zo groot dat het voor de gemiddelde aannemer haast ondoenlijk is om te weten wat er mogelijk is en wat de beste machine voor een project is. Bij Xtra Materieel hebben we alle specialismen in huis. Onze vakmensen komen bij je langs en geven graag goed onderbouwd advies zodat je optimaal kunt werken en niet last-minute voor verrassingen komt te staan.”
Verrassingen betekenen vaak vertraging en extra kosten, dus die willen we inderdaad voorkomen. Kan dat alleen met het juiste materieel? “Ook het geavanceerde track & trace-systeem waarmee we onze vloot momenteel voorzien, helpt mee. De mogelijkheden van het systeem zijn haast eindeloos, maar op dit moment kunnen we er bijvoorbeeld op afstand te verwachten storingen mee voorspellen of meekijken als er toch een storing optreedt. Soms gaat het om iets simpels als een ingedrukte noodknop die ervoor zorgt dat een machine stilvalt. Dan is zo’n storing binnen enkele minuten op afstand opgelost.”
Snel oplossen van storingen is niet het enige voordeel van het moderne systeem. “Door monitoring van machines kun je op termijn ook naar maatwerkadvies en zelfs een pay-per-use-systeem toepassen. Nu zie je vaak nog meerdere hoogwerkers op een locatie staan, ingehuurd door verschillende partijen. We kunnen op termijn naar een situatie toe dat er maar één of enkele hoogwerkers staan die door alle partijen gebruikt worden. Dit kan flink wat transportbewegingen besparen en dus weer bijdragen aan duurzaamheidsdoelen.”
Door verhuurbedrijven zoals Xtra Materieel wordt steeds vaker gebruikgemaakt van transparante verhuursoftware. Als afnemer krijg je zo helder inzicht in de hoeveelheid, intensiteit en duur van het door jou gehuurde materieel. Hierdoor kun je beter evalueren en optimaliseren, en dus ook verduurzamen.