- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Zonne-energie is hot. Panelen zijn niet aan te slepen. Dat geldt ook voor het alternatief voor traditionele glazen modules: zonnefolie. Deze Nederlandse vinding wordt in Arnhem geproduceerd door HyET Solar. Dit bedrijf, waarvan Vopak mede-eigenaar is, is bezig de productie met een factor veertig uit te breiden. Omdat de folie ATEX-gecertificeerd is, ziet de fabrikant veel mogelijkheden voor zijn product in onder meer de tankopslag en chemische en petrochemische industrie.
Tekst: Erik Stroosma
“Bij het verduurzamen van het Rotterdamse haven- en industriegebied kan zonnefolie een belangrijke rol spelen”, zegt director business development Khalid Saleh van HyET Solar Nederland. “Naast dat die ATEX-gecertificeerd is, is het product heel licht, dun en buigzaam. Hierdoor kan het toegepast worden op plekken die niet geschikt zijn voor glazen zonnepanelen. Op opslagtanks bijvoorbeeld en dakconstructies die niet berekend zijn op het extra gewicht. Voor veel warehouses geldt dat onder andere. Maar ook voor daken die wel geschikt zijn voor conventionele panelen vormt onze zonnefolie een goed alternatief. Vanwege de zelfklevende laag is het snel en eenvoudig aan te brengen op vrijwel ieder oppervlakte. Je plakt het als het ware als een pleister op de ondergrond. Daardoor zijn de montagekosten veel lager. Bij hoge temperaturen presteert de folie bovendien veel beter dan glazen zonnepanelen. Die kennen bij elke graad boven de 25 graden een opbrengstverlies van 0,4 procent. Bij ons product is dat maar 0,14 procent. Verder is het veel minder gevoelig voor beschadiging dan glas en is het leveringstraject aanzienlijk duurzamer. Dat komt omdat alles wat we aan de Nederlandse markt leveren in Arnhem maken.”
Vanwege de toepassingsmogelijkheden op opslagtanks trok de zonnefolie in 2018 de aandacht van Saleh, die toen nog energiecoördinator bij Vopak was. Zijn idee om daar een proef mee uit te voeren vond weerklank bij de opslagonderneming en leidde in 2020 zelfs tot het mede-eigenaarschap van HyET Solar. De pilot van Vopak met de folie ging een jaar daarvoor al van start bij de terminal in Vlaardingen. “Daar worden spijsoliën opgeslagen”, vertelt Saleh. “Vanwege de daar geldende regelgeving was een proef op die locatie makkelijker op te zetten dan op een terminal met brandbaardere vloeistoffen, zoals aardolieproducten.”
Die zitten wel in de tanks van Vopak Terminal Laurenshaven in de Botlek. Daar kreeg de pilot, nadat de folie het ATEX-certificaat behaalde, een vervolg op een veel grotere schaal. Op die terminal is voor 200 kWp van het product op daken en zijkanten van opslagtanks geplakt. In Vlaardingen was dat 8 tot 10 kWp. Saleh: “Het project in de Laurenshaven is de pilotstatus al enige tijd voorbij en zit nu in de laatste fase. Die sluiten we dit jaar af waarbij we naar de laatste aspecten van het toepassen van de folie op opslagtanks kijken. Wat we op die locatie doen met de zonnefolie wil Vopak bij al zijn terminals wereldwijd toepassen. De uitrol daarvan begint, na een positieve afsluiting van het Laurenshaven-project, in 2024.
Het huidige succes – Saleh spreekt van een enorme vraag naar het product – is de zonnefolie niet komen aanwaaien. De Powerfoil, zoals de internationale benaming luidt, is eind jaren negentig al ontwikkeld door het Nederlandse Helianthos. Dat bedrijf begon als een gezamenlijk research- en developmentproject van AkzoNobel, Shell, TNO en drie Nederlandse universiteiten. Energiebedrijf Nuon nam dat in 2006 over en opende in 2009 een proeffabriek in Arnhem voor de folie, wat in wezen een dunne film van fotovoltaïsche cellen is, die gemaakt zijn van silicium. Vattenfall, dat Nuon inmiddels had overgenomen, achtte de concurrentie met glazen panelen van Chinese makelij tien jaar geleden te groot om verdere ontwikkeling voort te zetten. Rombout Swanborn dacht daar anders over en kocht in 2012 de fabriek over. Deze Arnhemse ondernemer ontwikkelt met zijn bedrijven technologieën die de energietransitie moeten versnellen. De zonnefolie past daar perfect in en werd onder de vlag van zijn High yield Energy Technologies (HyET) Group verder ontwikkeld.
In 2020 was het product klaar voor massaproductie en stapte Vopak in het bedrijf. Om een grootschalige marktintroductie mogelijk te maken krijgt de fabriek in Arnhem een enorme capaciteitsuitbreiding. “Die wordt veertig keer zo groot, waardoor de jaarproductie uitkomt op 40 MWp [Megawatt piek, red.]”, geeft Saleh aan. “De prijs van zonnefolie is nu nog vergelijkbaar met die van glazen panelen. Ook gaat de Powerfoil even lang mee als glazen modules: 25 jaar. Door de opschaling van de productie zal de prijs van de zonnefolie dalen en bieden we ook op dat vlak een aantrekkelijk en zeer breed toepasbaar alternatief.”