- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Croonwolter&dros is al 150 jaar actief als technisch dienstverlener in, onder meer, de sectoren industrie, energie en chemie. Juist nu klanten voor een ingrijpende transitie staan, is expertise gevraagd, weet René Peperkamp, senior accountmanager industry.
Tekst: Mels Dees
“Ons bedrijf heeft vanaf dag één vernieuwing en innovatie in het DNA. We koesteren daarbij de vaak heel lange relatie die we hebben met onze klanten in de industrie. Of het nu gaat om nieuwbouw, ontwerp, realisatie of onderhoud: we zoeken steeds samen met onze klanten naar oplossingen en bieden antwoorden op actuele vragen. Die hebben op dit moment vaak te maken met verduurzaming. We helpen hen de energietransitie handen en voeten te geven”, aldus Peperkamp.
“Ik geef graag een voorbeeld. Veel van onze klanten zijn primair met hun bedrijfsproces bezig. Daar gaan dan liefst bij hen ook de investeringen naar toe, maar het is duidelijk dat veel ondernemers nu te maken hebben met een verduurzamingsslag. Wij zijn dan de partner bij het meedenken en uitwerken van de oplossing voor het halen van, bijvoorbeeld, de doelstellingen als het gaat om de CO2-footprint. Of bij de transitie van gas naar elektriciteit of andere energiedragers. Want daarbij kijken we naar het brede aanbod: zon, wind, waterstof, biomassa. Inspelen op de behoefte bij onze klanten en samen met hen onderzoeken welke mogelijkheden er zijn is dan onze uitdaging.”
“Ik heb het daarbij bewust over het meedenken over de behoefte die leeft bij de klant. Dus nog niet over de concrete vraag naar een oplossing. Zodra sprake is van een vraag is in feite al een behoefte gedefinieerd, soms zonder echt de probleemstelling helder te hebben. Veel van onze klanten worden nu geconfronteerd met wet- en regelgeving die in 2030 of 2055 gaat gelden, en zijn in eerste instantie zoekende naar de impact op hun bedrijf. Vervolgens komt de vertaling daarvan naar de bedrijfsvoering aan de orde.
Croonwolter&dros kan bij al die stappen een rol spelen. We treden daarbij echt als een partner op, om met een aantal voorstellen gezamenlijk de plannen voor de transitie uit te werken en uit te voeren.
Advies – consultancy – is dan ook een belangrijk onderdeel in het portfolio van Croonwolter&dros. Maar wat ons met name onderscheidt, is dat we het complete traject voor de klant kunnen invullen en uitvoeren. En dit als team dat steeds wordt aangevuld met specialisten die in een bepaalde fase van het project gericht input kunnen geven.”
“Een uitdaging daarbij, en daarbij zijn wij met 2.500 medewerkers niet anders dan elke andere onderneming, is het aantrekken en behouden van onze specialisten. De markt voor technici is al langere tijd overspannen. Als je vroeger een MTS bezocht dan had je per richting, bouwkunde, bijvoorbeeld, of elektro, twee of drie klassen van twintig tot vijfentwintig leerlingen. Nu mag je blij zijn als op een onderwijsinstelling in totaal vijftien studenten een technische opleiding afronden.
Ik denk wel dat ik zonder aarzeling kan zeggen dat wij goed voor ons personeel zorgen. Deels heeft dat te maken met de filosofie van ons moederbedrijf, TBI, dat zich op het gebied van MVO nadrukkelijk manifesteert. Ook richting het eigen personeel. Zo is het een van de weinige ondernemingen die nog studiebeurzen kent voor kinderen van medewerkers.
Daarnaast werken mensen hier graag, omdat we niet alleen veel mogelijkheden op het gebied van ontwikkeling en opleiding bieden, maar vooral ook uitdagende projecten. Het continu meedenken met de klant zorgt daarvoor. De techneuten van tegenwoordig willen meer dan ooit uitgedaagd worden. En ze willen voor een bedrijf met een verhaal werken. Maatschappelijke impact hebben. De traditionele industrie staat voor een enorme transitie.”
“Uiteraard zijn we zelf als onderneming ook actief bezig met verduurzaming. Zo streven we naar CO2-neutraliteit op onze bouwplaatsen. Dit, door het gebruik van zonne- en windenergie, en zelfs waterstof. Vaak vinden bouwprojecten plaats op een greenfield, waar nog geen voorzieningen zijn. Dan kiezen we ervoor een aggregaat neer te zetten dat werkt met waterstof. Ook de elektrificatie van ons wagenpark, om een ander voorbeeld te geven, gaat snel. Onze eigen doelstelling is ambitieus: we willen in 2030 49 procent CO2-reductie realiseren ten opzichte van 2017.”
“Als deze editie van Europoort Kringen verschijnt, is januari al bijna voorbij. Als we analisten mogen geloven dan zal de eerste helft van 2023 nog een periode met uitdagingen zijn. We hebben een sterke orderportefeuille. Verduurzaming is in volle gang en gaat voorlopig door, ook vanwege striktere wet- en regelgeving. Er is veel dynamiek in de markt of het nu gaat om elektrificatie, of CO2-afvang. Het lukt ons steeds weer meerwaarde te creëren in de markt met mooie oplossingen voor uitdagende projecten.”