- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Endures herbergt een bijzondere combinatie van disciplines. Het is thuis in corrosie, antifouling, schadeonderzoek en microbiologische corrosie. Objecten van klanten worden in de gehele levenscyclus bijgestaan op het gebied van preventie, detectie en herstel. “Deze combinatie vind je bij geen andere speler in Nederland”, stelt Joost van Dam van Endures.
Endures komt voort uit het corrosielaboratorium van de Koninklijke Marine in Den Helder, dat later als TNO Maritime Materials Performance Centre fungeerde. Eind 2013 werd het een TNO-bedrijf en tegenwoordig is het een zelfstandig opererend bedrijf dat een zusterbedrijf is van OCAS. “Hierin werken de Vlaamse overheid en ArcelorMittal samen, dat een stuk corrosiekennis miste. Wij op onze beurt hebben baat bij de grote metallurgische kennis in het backoffice”, verklaart Joost van Dam, expert corrosie, elektrochemie en materialen bij Endures. Het expertisecentrum biedt ‘high-end toegepast onderzoek met een academische twist’, gericht op de industrie, vertelt Van Dam. Hij is opgeleid als materiaalkundige. Na het behalen van zijn bul deed hij tijdens zijn promotie onderzoek naar structurele lijmverbindingen voor maritieme toepassingen. Vervolgens verrichtte hij onderzoek naar coatings. Dit alles maakt hem binnen Endures geen uitzondering, zo blijkt uit zijn woorden. “Ons team van vijftien mensen bestaat grotendeels uit gepromoveerden. Het zijn hoogopgeleide mensen in allerlei disciplines.”
Zo werken er bij Endures microbiologen, die onderzoek doen naar de vorming van biofilms en het effect ervan op het degradatiegedrag van materialen. Ook zijn er mariene biologen bij het bedrijf in dienst. Zij zijn gespecialiseerd in de aangroei van grote organismen, zoals kokkels, algen en pokken. Aangroei van deze massa kan ervoor zorgen dat gesloten industriële systemen dichtslibben of dat de scheepvaart er meer weerstand door ondervindt, met een hoger brandstofverbruik tot gevolg. Ten derde beschikt Endures over een corrosieteam, met daarin materiaalkundigen en elektrochemici. Van Dam, die lid van het corrosieteam is: “Wij bieden onze diensten aan voor de volledige levenscyclus van een constructie, van het ontwerp tot het falen. Wij doen aan preventie, monitoring en schadeanalyse. In de ontwerpfase helpen wij met het uitvoeren van onderzoek binnen gesubsidieerde ontwikkelingsprojecten. Ook zijn wij in staat om uit oogpunt van corrosie te kijken naar een ontwerp, de materiaalkeuze en beschermingsmogelijkheden. Met behulp van inspecties kunnen wij het corrosiegedrag van constructies in kaart brengen en de corrosiesnelheid bepalen. Aan het eind van de levensduur kunnen wij delen van de constructie onderzoeken, om te bepalen wat er is gebeurd en wat de oorzaak van het falen was.”
De klanten van Endures zijn uit verscheidene sectoren afkomstig. Dat heeft ermee te maken dat de onderzoeksfaciliteiten van het centrum op een bijzondere locatie zijn gevestigd: op de marinebasis in Den Helder. “Wij kunnen direct zeewater naar binnen pompen. Hierdoor zijn wij in staat om unieke experimenten uit te voeren. Denk aan het bouwen van een eb- en vloedopstelling of het effect van sediment in ongefilterd zeewater op het slijtgedrag van coatings”, aldus Van Dam. Scheepsbouwers, rederijen, offshore olie- en gas- en tankopslagbedrijven, maar ook het Havenbedrijf Rotterdam en Port of Den Helder maken gebruik van de diensten van Endures. “De laatste tijd benaderen meer industrieën ons, zoals bedrijven uit de sprinklermarkt en cleanrooms waar men te maken heeft met gecorrodeerde printplaatjes. Corrosie is overal, onder verschillende condities en mechanismen. Omdat die aan elkaar zijn gelieerd, kunnen wij onze diensten breed aanbieden.” Het multidisciplinaire team, met daarin ook microbiologische expertise is ook een groot voordeel, ziet hij. “Andere bureaus gaan meestal van het materiaalkundig oogpunt uit. Microbiologen kunnen beter bewijzen wat er aan de hand is, en wat je eraan kunt doen. Dit koppelen wij aan onze materiaalkundige kennis, waardoor wij klanten vanuit deze unieke combinatie aan een oplossing kunnen helpen.”
Sibo Buter is behalve directeur een van de coatingexperts bij Endures. Hij voert inspecties uit en staat daarmee nog altijd met de voeten in de klei, zoals hij dat noemt. De samenstelling van coatings is in de loop der tijd veranderd, vertelt Buter.
“Vroeger zat er veel koper in antifouling. In plaats daarvan wordt er biocide aan toegevoegd om aangroei te voorkomen. Een nieuwe trend is niet-hechtende antifouling. Dit kan wel hechten, maar het organisme valt er vanaf zodra het schip gaat varen. Vrijwel alle producenten zijn hiermee bezig.” Voor het beschermen van stalen constructies zijn er nieuwe producten op de markt gebracht, die vooral esthetisch voordeel bieden. Buter hierover: “De toplaag moet mooi zijn en UV-resistent. Daarnaast is Chroom-6 in coatings vervangen door ‘groene’ alternatieven die gelijke bescherming bieden. Ook is er meer aandacht voor de kwaliteit van het aanbrengen. Is de voorbehandeling juist, zijn de omstandigheden goed en hebben de lagen de correcte dikte? Naast visuele inspectie kunnen elektrochemische metingen de weerstand van de coating meten. Hoe lager die is, hoe groter de invloed van vocht en de degradatie. Als je dit vaker meet, kun je een degradatiecurve maken van een conserveringssysteem. Dit maakt preventief onderhoud en een betere onderhoudsplanning mogelijk.”
Op verzoek van een aannemer dacht Endures mee hoe een fietsbrug 100 jaar mee kan gaan. Op basis van elektrochemisch onderzoek stelde het expertisecentrum een aantal beheersmogelijkheden voor, waarvan thermisch gespoten aluminium de beste keuze bleek. Deze gesmolten bolletjes aluminium werden op de buispoten en een deel van de kade aangebracht. Daarop volgend heeft Endures berekend wat de benodigde laagdikte was en heeft het namens de klant de kwaliteit van de gespoten laag gecontroleerd.