Select Page

Insulcon

door | 22 nov, 2021 | Bedrijveninfo

Keramab wordt Insulcon

Nee, er is geen sprake van een fusie. Er is ook geen reorganisatie aan de gang. Qua organisatiestructuur blijft bovendien alles hetzelfde. Toch verandert Keramab van naam. Waarom? Duidelijkheid. Directeur Werner van der Steen legt uit wat daarmee wordt bedoeld. 

Tekst: Kim de Booij

De naam Keramab gaat al meer dan een eeuw mee. Je zou dus haast om nostalgische redenen de naam houden zoals hij is. Maar wat als de bedrijfsnaam niet logisch meer is? Wat als je al zoveel meer biedt dan de Keramab ‘van toen’ en eigenlijk niet meer kunt uitleggen waarom je nog zo heet? Dat is waar ze bij Keramab al jaren tegenaan liepen. 

Insulcon Group 

“We maken al sinds 1996 onderdeel uit van de Insulcon Group”, begint Keramab-directeur Werner van der Steen. “Daardoor is ons aanbod enorm gegroeid. Waar we vroeger sec onze eigen vuurvaste textielproducten verkochten, bieden we sinds het samengaan met Insulcon een compleet totaalpakket aan hittebestendige materialen, diensten en systemen. Toch bleven we de naam van Keramab dragen, wat soms voor verwarring zorgde bij onze klanten. Wat is dan het verschil met Insulcon? We konden het niet meer logisch uitleggen.”

Win-win

De samensmelting van beide bedrijven was destijds juist wel heel logisch. Insulcon wilde uitbreiden naar gebieden buiten Nederland, te beginnen bij België. Keramab, gevestigd in het Belgische Temse, bleek in dat opzicht een interessante overnamekandidaat. Andersom was Keramab destijds op zoek naar een overnemer. Met een beperkt assortiment had het bedrijf namelijk moeite om zich staande te houden in de wereld van hittebestendige materialen. Door de overname kon Keramab zijn assortiment ineens enorm verbreden. Win-win dus.

Goed huwelijk

Inmiddels zijn we 25 jaar verder en heeft Keramab zijn werkgebied verder uitgebreid richting Franstalig België, Luxemburg en Frankrijk. “De fusie met Insulcon is een goed huwelijk gebleken”, aldus Van der Steen. “We zijn een succesvol en winstgevend bedrijf. Wij als Keramab en Insulcon als groep. Die groep is heeft kantoren in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Groot-Brittannië en is wereldwijd actief. Het is dan ook logisch en fijn dat we nu in al deze landen dezelfde naam, Insulcon, kunnen gebruiken.”

Toekomst vol veranderingen

Genoeg teruggeblikt. Nu de blik op de toekomst. “Daar zien we natuurlijk veel veranderingen op ons afkomen. De Insulcon Group heeft zich altijd gericht op de wereld van fossiele brandstoffen. Nu moeten we gaan inspelen op de ontwikkelingen rondom de energietransitie. Hoe kunnen we bijvoorbeeld toegevoegde waarde leveren bij de aanpassing van cv-ketels naar waterstof? Vanwege de kleinere moleculen van waterstof ten opzichte van aardgas zal aanpassing van de afdichting een belangrijk aandachtspunt worden. Ook de transitie in automotive, van verbrandings- naar elektromotoren, heeft gevolgen voor onze business. We onderzoeken hierin onder meer wat wij kunnen betekenen in passieve brandbeveiliging.”

Innovatie

Is Insulcon tot deze innovatieslag in staat? Van der Steen: “Innovatie is binnen Insulcon een doorlopend proces. Het zit in het DNA om continu te streven naar het leveren van maximale toegevoegde waarde. Dus ja, ook deze stap kunnen we maken. En daarnaast blijven we investeren in de traditionele industrie. Neem bijvoorbeeld staalproductie. De energieopwekking ervan verandert, maar het proces blijft. Er zal dus nog steeds vraag blijven naar hoog hittebestendige materialen en -oplossingen. Sterker nog, door de klimaatdoelen zal de vraag naar betere hitte-isolatie stijgen.”

Laagdrempelige oplossingen

Er valt volgens Van der Steen nog een wereld te winnen in CO2-reductie door betere hitte-isolatie. “Er wordt al veel gedaan, maar overal zie je nog hotspots, lekkages en onvoldoende afdichting en isolatie. Vaak ook op plaatsen waar oplossingen relatief eenvoudig voorhanden zijn. Loop maar eens een rondje door de industrie bij de havens. Overal zie je zwakke plekken op industriële fornuizen en boilers en weet je: hier gaat enorm veel energie verloren. Insulcon heeft daar heel laagdrempelige oplossingen voor, zoals een hotspot repair. Je moet ze alleen wel kennen. Daarover geven we graag advies.” 

Hotspot repair zonder downtime

Een zwakke plek in de isolatie van een industrieel fornuis of boiler kan zich manifesteren in verkleuring van de buitenplaat. Deze wordt namelijk aangestraald door de hitte en verbrandt langzaamaan. Wat te doen? 

  1. Je koelt de zwakke plek van buitenaf met stoom; 
  2. Je onderzoekt en repareert de zwakke plek. 

Veel bedrijven kiezen voor de eerste optie, gewoonweg omdat het proces dan tenminste niet stilgelegd moet worden. Het nadeel: er gaat meer energie naar het op temperatuur houden van het proces én de opwekking van stoom kost extra energie. Gevolg: meer kosten en meer CO2-uitstoot. Zonde, want dankzij een hotspot repair is dat vaak helemaal niet nodig. Insulcon voert met een infraroodcamera een interne inspectie uit en verhelpt kleine zwakke plekken van buitenaf met een hotspot repair. Dit alles zonder dat het proces stilgelegd moet worden.

Insulcon Group

  • Sinds 1980
  • Marktleider in hoge-temperatuuroplossingen
  • Voor temperaturen van > 1.600oC
  • Hoofdkantoor in Steenbergen
  • 180 professionals in dienst

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!