- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Innovatie door teamwork, daar draait het om in de samenwerking tussen brandbestrijdingsspecialist Kenbri Fire Fighting en haar Amerikaanse partner McWane. Een partnership dat al sinds het begin van de jaren tachtig zeer succesvol is. Arjo Horsten, directeur Industrie bij Kenbri Fire Fighting en Chris Nichols, president van McWane International, doen een boekje open over de bijzondere relatie die Kenbri en McWane hebben.
Tekst: Connie Lindhoud
“De samenwerking met Kennedy Valve, een van de divisies van McWane, is verweven in de naam van Kenbri en heeft in de jaren tachtig voor een vliegende start van Kenbri Fire Fighting gezorgd”, vertelt Horsten. “Met de hydranten (brandkranen) en afsluiters van Kennedy Valve veroverden we een flinke markt in de petrochemische industrie en offshore in Europa. Onze klanten hebben te maken met steeds hogere eisen op gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu. Samen vertalen we dit naar een innovatief assortiment van hoge kwaliteit dat toegespitst is op de Europese markt.”
“De ogen en oren in de Europese markt, dát is Kenbri voor ons”, vult Nichols aan. “We bedienen onze klanten in de petrochemie en offshore wereldwijd, maar de wet- en regelgeving op gebied van brandblusinstallaties verschilt in Europa wezenlijk van de eisen die in de VS gesteld worden. Bovendien zijn de wensen en behoeften van onze Europese klanten soms anders dan we gewend zijn in de VS. Het salesteam van Kenbri slaat een brug tussen het Europese werkveld en onze engineers in Amerika. Gezamenlijk werken ze aan de ontwikkeling van unieke oplossingen en toepassingen die naadloos aansluiten bij de specifieke eisen en wensen van onze Europese opdrachtgevers. Zo blijven we voorop lopen in deze vooruitstrevende en voor ons zeer belangrijke afzetmarkt”, aldus Nichols.
“Brand voorkomen, dát is uiteraard de topprioriteit bij onze klanten”, vervolgt Horsten. “Alles is erop gericht dat onze brandblussystemen niet ingezet hoeven te worden. Komt het toch zover dat inzet nodig is, dan moet het systeem 100% presteren zodat de brand binnen zo kort mogelijke tijd onder controle is. Dit stelt bijzondere eisen aan de hydranten, vooral op het gebied van capaciteit. We spelen hierop in met de ontwikkeling van bijvoorbeeld de K17, een hydrant met een 6″ doorlaat, een werkdruk van maximaal 16 bar en een flow van 10.000 liter per minuut. Daarmee is de bluswatercapaciteit van de K17 enorm. Een technisch hoogstandje in bluswatertechniek dus, deze K17!”, vertelt hij trots.
“Ook omgevingsfactoren zijn van invloed op een blusinstallatie en dus ook op onze hydranten en afsluiters”, vervolgt Horsten. “Op offshore platforms en raffinaderijcomplexen nabij zeehavens, zoals het Botlek-Europoort gebied, heeft zeelucht grote invloed op het materiaal. Samen met McWane investeren we daarom veel in de ontwikkeling van anti-corrosieve technieken en materialen, zodat onze hydranten en afsluiters langdurig in technisch optimale staat blijven.”
Internet of Things (IoT) bij een hydrant? “Jazeker”, glundert Nichols. “Bedenk eens wat het betekent als je op elk gewenst moment beschikt over actuele data van je blusinstallatie. Bijvoorbeeld data over de technische staat van alle hydranten en afsluiters in het systeem, maar ook over de capaciteit en druk. Dan kun je veel beter sturen op onderhoud en waar nodig herstel of aanpassing van het brandblussysteem bewerkstelligen. Je onderhoudsteam kan veel gerichter aan het werk en hoeft zich niet bezig te houden met standaard periodieke visuele inspectierondes zoals nu gebeurt. En weet je wat mooi is? Het bestaat al en het heet iHydrant®!”, onthult hij. “In de VS hebben we inmiddels diverse petrochemische locaties uitgerust met iHydrant®, tot grote tevredenheid van onze klanten. Dit is echt dé techniek van de toekomst waarmee de veiligheid en technische staat van onze installaties optimaal beheerst wordt. Ik verwacht dan ook dat het niet lang meer zal duren voordat we deze veelbelovende toepassing kunnen lanceren in Europa”, zo besluit hij.
Het in Numansdorp gevestigde Kenbri Fire Fighting is in 1983 opgericht. Het familiebedrijf, met zo’n 200 medewerkers, opereert door heel Nederland en profileert zich als totaalleverancier op het gebied van professionele brandbestrijding. In de geschiedenis van Kenbri neemt Kennedy Valve een belangrijke plaats in. De naam Kenbri is namelijk een samenvoeging van twee belangrijke dealerschappen, waaronder Kennedy Valve. Kennedy Valve is een toonaangevende Amerikaanse producent van hydranten en afsluiters die behoort tot het McWane concern.
Al generaties lang is McWane wereldleider op het gebied van technische installaties ten behoeve van waterdistributie en -infrastructuur over de hele wereld. Het dit jaar precies 100 jaar oude familiebedrijf beschikt over 35 fabricagelocaties, heeft een jaaromzet van om en nabij de 2,5 miljard USD en telt wereldwijd 6500 medewerkers. Het hoofdkantoor van McWane bevindt zich in de stad Birmingham in de staat Alabama.