- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Als je de voorziening van industrieel materiaal bij turnarounds bij één equipmentleverancier neerlegt, levert dit grote voordelen op het gebied van kosten, efficiency en duurzaamheid op. Maar dan is het wel nodig om tijdig in gesprek te gaan, zegt Mark van den Brink van Eqin. Het bedrijf – binnen en buiten de industrie bekend om zijn lasexpertise en equipmentverhuur – staat bijna een jaar op eigen benen.
“Stel, je moet met acht personen naar Schiphol”, haalt Mark van den Brink, commercieel directeur bij Eqin, een voorbeeld aan. “Als je een dag van tevoren een taxibedrijf belt, ben je blij als er een busje beschikbaar is. Bel je drie maanden van tevoren, dan kun je om de meest efficiënte oplossing vragen. Het taxibedrijf heeft dan de mogelijkheid daarnaar te zoeken.” Met het verhuur van industrieel materieel is dat net zo, vindt hij. Alleen is de industrie volgens hem te ver doorgeschoten in het ‘opknippen in pakketjes’, waarbij asset owners de uit te voeren scope over een groot aantal contractors verdelen.
Veel beter zou het zijn om de coördinatie van het materieel bij één equipmentleverancier neer te leggen. “Bij een turnaround heb je al snel zo’n vijfentwintig aannemers op een site, die elk met een eigen equipmentleverancier of eigen materieel komen. Voor de stroomvoorziening staan er dan minstens vijfentwintig aggregaten op het terrein te draaien. Het is efficiënter dit door één partij te regelen. Wij zouden bijvoorbeeld een stroomopstelling maken, bestaande uit vijf aggregaten die aan elkaar zijn doorgelust. Bij weinig verbruik gaat eerst aggregaat nummer vijf in standby, eventueel gevolgd door aggregaat nummer vier. Zo zijn de capaciteit en het verbruik veel beter in lijn. Er is één plan, in plaats van dat er vijfentwintig plannetjes zijn.”
Van den Brink heeft een belangrijke periode achter de rug, want het is bijna een jaar geleden dat Value Enhancement Partners Eqin van Stork overnam. “Groot voordeel is dat wij de eigen strategie nu kleur kunnen geven. Eqin kan klanten helpen bij de uitdagingen waar zij voor staan. Bijvoorbeeld hoe je meer kunt doen met minder resources. Neem dieselaggregaten en compressoren, waar wij sensoren hebben ingebouwd. We kunnen op afstand zien wat het verbruik is. Hierdoor weten wij dat negentig procent van de aggregaten maar op tien tot twintig procent van het vermogen wordt gebruikt. Klanten zijn nu eenmaal gewend hetzelfde vermogen te bestellen. Wij kunnen nu op basis van de belastingschema’s een suggestie doen wat ze echt nodig hebben. Dat is het beste voor de machine, het brandstofverbruik, de huurprijs en efficiënte betanking van de machines door geo-localisering.”
“Een heel gave, creatieve periode”, noemt Van den Brink deze tijd. “Er zijn meer mogelijkheden om te investeren, en dat gaan wij ook doen. Onder meer in veiligheid, accugedreven gereedschap dat het gebruik van aggregaten helpt te verminderen en toolmanagement. Steeds meer klanten kiezen ervoor hun gereedschap niet meer zelf te kopen, maar dit door ons te laten beheren. Eerst kijken wij wat voor vloot de klant heeft en nemen wij dit in onze asset management software op. Vervolgens gaan wij met de klant in gesprek, die meestal een overcapaciteit aan gereedschap heeft. Wij helpen dit te optimaliseren, zodat je met minder gereedschap tot betere resultaten komt. ”
De reacties in de markt op de verzelfstandiging van Eqin zijn positief, zegt Van den Brink. “Andere contractors dan Stork deden weliswaar zaken met ons, maar wel een beetje met de handrem erop. Wij waren tenslotte toch een onderdeel van een concurrent.” Een van zijn doelen is de lasexpertise binnen Eqin extra onder de aandacht te brengen in de industrie. “Eqin is dé distributeur van Fronius-lasapparatuur in de Benelux en heeft veel kennis in huis. Wij bieden bedrijven waarvoor lassen een kernactiviteit is – denk aan jachtenbouwers, auto- en fietsfabrikanten – advies over welk materiaal of toorts te gebruiken, wat te doen met spetters en de nabewerking. Binnenkort openen wij in de Botlek ons uitgebreide Experience Centre, met daarin de nieuwste Fronius-lasapparatuur. Ook gaan wij trainingen, webinars en instructievideo’s starten. Zowel kopende als hurende klanten zijn welkom. Dit alles om bedrijven te helpen tot het beste lasresultaat te komen.”
Eqin is bezig het materieel te standaardiseren. Het streeft ernaar zo min mogelijk merken te voeren. Mark van den Brink: “Voor accutools voeren wij bijvoorbeeld alleen het merk Milwaukee. Dat heeft als voordeel dat je minder reserveonderdelen op voorraad hoeft te houden. Ook maakt dit het onderhoud efficiënter. Het voordeel voor de klant is dat wij heel veel powertools kunnen bieden voor verschillende platformen met uitwisselbare accu’s.”
Om in ATEX-zones in fabrieken veilig te kunnen lassen, maakt Eqin gebruik van een speciale tent die onder onderdruk over een te lassen object wordt geplaatst. “Zo is de omgeving volledig afgeschermd van de hitte en vonken. Ook gebruiken wij explosieveilige rode containers. Dit alles om mensen veilig met de juiste tools te laten werken”, aldus Mark van den Brink.