- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
“Hempel is een vreemde eend in de bijt in de verfindustrie. Waar concurrenten vaak beursgenoteerd zijn, is de Hempel Foundation de enige aandeelhouder van het concern, vertelt Robert Groot, manager energy Benelux van de Deense multinational. “Dat betekent dat een belangrijk deel van onze winst wordt omgezet in middelen om vragen uit de markt te kunnen bedienen.”
Tekst: Heleen van der Maas
Zo is momenteel het fenomeen ‘corrosion under insulation’ (CUI) erg actueel in de (petro)chemische industrie. “Onderzoeken hebben uitgewezen dat deze vorm van corrosie meer schade genereert dan men ooit heeft kunnen vermoeden”, legt Groot uit. “Dit betekent dat leidingen die geïsoleerd worden, vooraf moeten worden voorzien van een coatingsysteem dat temperaturen aan kan van -196 tot 650 graden Celsius. Dit zijn de zogenaamde CUI-producten.” Hempel heeft diverse CUI-coatings ontwikkeld die zowel onder normale als hoge temperaturen kunnen worden aangebracht en bestand zijn tegen temperaturen tot maximaal 650 graden Celsius. “Dat geeft applicateurs de mogelijkheid een kosteneffectieve keuze te maken. Met Hempadur 85671, Hempaprime CUI 275 en Versiline CUI 56990 geven wij de markt ruime keus het CUI-probleem adequaat aan te pakken.”
Hempel legt zich met de ontwikkeling, productie en verkoop van coatings en linings vooral toe op de scheepvaart, van yacht tot cruiseschepen, en infrastructuur waaronder bruggen, sluiscomplexen en remmingwerken, en de industrie in de breedste zin van het woord. Opgericht in 1915 als familiebedrijf opereert Hempel nu in meer dan tachtig landen. In het afgelopen decennium heeft de coatingproducent in de Benelux een stevige marktpositie veroverd binnen de petrochemische industrie en van daaruit binnen de andere takken van de industrie grote stappen gemaakt. Naast de CUI-producten waar Hempel veel research en development in steekt, is de Deense multinational gespecialiseerd in chemisch resistente linings die tegen een breed scala van chemicaliën bestand zijn. Deze productcategorie vindt zijn weg naar de markt onder de naam ‘Hempaline Defend’.
Aansprekende projecten waar Hempel bij betrokken is, zijn onder meer het Red2Green-project van Shell Pernis, het Hulkproject van Vopak Vlaardingen, EVOS Amsterdam en Eurotank Amsterdam. Daarnaast is het de huisleverancier van onder andere Koole Botlek en Koole Pernis. Maar ook de iconische Hef en de bruggen in het Theemwegstracé worden beschermd door Hempels producten. Groot: “De industriedisciplines in het Rijnmond-Maasvlaktegebied omvatten precies de doelgroep waar onze business op gericht is. Geen bedrijf uitgezonderd. Of het nu een brug is of een constructie die van een brandvertragende coating voorzien moet worden, of de binnenkant van een opslagtank die een bepaalde chemisch resistentie vraagt.
“Levering van coatings is slechts de helft van ons verhaal”, gaat Groot verder. “Wij willen ook dat de vaak enorm grote en complexe projecten waar onze producten voor worden gebruikt, naar tevredenheid worden opgeleverd. Daarom werken we met een eigen team van technische inspecteurs die met name in de scheepvaart en de industrie projecten begeleiden en technisch ondersteunen. In samenwerking met de applicateurs zorgen we ervoor dat onze producten volgens de letter der kunst worden aangebracht.”
Van veel coatings en linings die Hempel ontwikkelt, wordt verwacht dat ze een lange levensduur hebben. Tot langer dan twintig jaar. Groot: “Dat betekent dat we daar garantie op geven. Een mooi voorbeeld is de iconische hefbrug van Rotterdam. Voor het compleet opnieuw schilderen van de brug hebben wij in 2016 de verf mogen leveren. Als je daar vandaag de dag gaat kijken, staat de brug er nog even mooi bij als op het moment waarop het schilderwerk werd opgeleverd. Dat is één aspect van duurzaamheid. Het tweede aspect van duurzaamheid is dat onze zeventien wereldwijd verspreide R&D-centers elke dag bezig zijn om nieuwe, zo milieuvriendelijk mogelijke producten te ontwikkelen.”
De eigen koers die Hempel als niet beursgenoteerd bedrijf vaart, heeft nog een aantal voordelen die de manager energy Benelux onder de aandacht wil brengen. “De lijnen zijn kort en de beslissingen snel. Daardoor zijn we voor iedereen gemakkelijk te benaderen en reageren we snel. Daar investeren we bewust in. Omdat we in vergelijking met beursgenoteerde bedrijven minder complex georganiseerd zijn, kunnen we ook kosteneffectiever produceren. Klanten geven regelmatig aan dat we serieus commercieel interessanter zijn dan onze concurrenten. Dit is natuurlijk niet de enige reden om voor een leverancier te kiezen, maar het kan een belangrijke meewegende factor zijn.”
Daarnaast spendeert Hempel per jaar substantiële bedragen aan goede doelen die in samenspraak met onder meer Unicef worden gekozen. “Dit gebeurt al decennia, dus lang voor dat de term ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ werd uitgevonden. We zien zelf toe op de uitvoering van de projecten via medewerkers die geselecteerd worden om een project te bezoeken en daarvan in het land waar ze werkzaam zijn, vervolgens verslag uit te brengen.”
Dit najaar organiseert Hempel zijn tweede technisch seminar om opdrachtgevers en andere geïnteresseerden uit de markt bij te praten over onderwerpen die op dat moment actueel zijn. Informatie hierover volgt later dit jaar.