Select Page

H2K

door | 1 sep, 2023 | Bedrijveninfo

Ronald de Roos (H2K)

‘Laten we blijven trainen’

Er wordt nog wel eens onderschat hoe belangrijk het is om vakkennis te onderhouden, zegt directeur Ronald de Roos van H2K. “In Nederland is, zeker in vergelijking met de landen om ons heen, veel aandacht voor het opleiden van mensen die deel uitmaken van een bedrijfsbrandweer of een bedrijfsnoodorganisatie. Maar als een opleiding is afgerond, is het ook zaak de vaardigheden op peil te houden en waar nodig te vergroten, om zo competent te blijven.”

“Als de opleiding is afgerond, ben je een beginnend beroepsbeoefenaar. De basiskennis die je hebt opgedaan, moet worden geborgd. Wij kunnen daarbij van dienst zijn”, aldus De Roos, die het in Vlaardingen gevestigde H2K in 2006 oprichtte. Bij het bedrijf werken ongeveer dertig medewerkers die zich met de dagelijkse bedrijfsvoering bezighouden. Daarnaast beschikt H2K over een flinke pool aan flexibel inzetbare instructeurs voor de brandweeropleidingen en trainingen die het aanbiedt. “Wij richten ons vooral op incidentbestrijding in de (petro)chemische industrie. Wij focussen ons met de opleidingen en trainingen op inzettechnieken en -tactieken die nodig zijn om een incident veilig en effectief te kunnen bestrijden”, maakt De Roos duidelijk.

Nichekennis

H2K bedient klanten met een eigen bedrijfsbrandweerkorps, zoals Shell Pernis of Nobian. Daarnaast staat het bedrijven bij die weliswaar niet bedrijfsbrandweerplichtig zijn, maar wel een first responder-organisatie hebben. “Deze bedrijven, zoals Neste, stellen prijs op deskundigheid op het gebied van incidentbestrijding. Wij zorgen ervoor dat mensen stationaire monitoren kunnen inzetten voor een eerste interventie of levensreddende handelingen kunnen uitvoeren. Daarnaast leiden wij brandweerpersoneel van veiligheidsregio’s op”, aldus De Roos. H2K biedt de opleidingen en trainingen op opleidings- en trainingscentra aan [zie ook kader, red.], maar kan dit ook op locatie bij klanten doen. “Wij geloven in het concept van trainen op locatie bij de klant. Het trainen in je eigen omgeving, met je eigen materialen en gericht op je eigen scenario’s, is vaak het meest effectief”, verklaart hij. Een andere kracht van het bedrijf zijn de al genoemde instructeurs. “Wij zijn in een niche actief, en hebben dankzij onze instructeurs nichekennis tot onze beschikking. Voor elke job kunnen wij de daarvoor gespecialiseerde man of vrouw inzetten.”

Meeste belangstelling

Wie niet thuis is in de wereld van opleidingen zal niet altijd het onderscheid weten tussen trainingen en opleidingen, die H2K beide aanbiedt. Het verschil is volgens De Roos duidelijk: opleidingen dienen om mensen vakbekwaam te laten worden. Als ze vakbekwaam zijn, kunnen de vaardigheden met behulp van trainingen op peil worden gehouden. Uit het aanbod van H2K is er de meeste belangstelling voor industriële brandbestrijding. “Daarbij gaat het om het bestrijden van incidenten in een petrochemische installatie. Tot de risico’s die daarmee gepaard gaan, behoren emissies van vloeistoffen en/of gassen. Daarop richten de trainingen zich.”

Waterstof en ammoniak

Een van de belangrijkste trends op het gebied van incidentbestrijding is de schuimtransitie: de overgang van fluorhoudend naar fluorvrij blusschuim. Dat heeft gevolgen voor de vaardigheden voor brandweermedewerkers, legt De Roos uit. “De schuimtransitie vraagt om een gedegen voorbereiding, uitvoering en kennis ten aanzien van het blussen met fluorvrij schuim. Dat is namelijk echt anders dan we gewend waren met fluorhoudend schuim. Ook is er de laatste tijd steeds meer vraag naar trainingen op het gebied van ammoniak en waterstof. Voor klanten uit de industrie leiden wij monteurs, operators en incidentbestrijders op. Zo zijn wij gestart met een practicum waterstof, waar waterstof wordt getoond en uitleg wordt gegeven over de specifieke risico’s. Op Veiligheidscentrum Zeeland in Vlissingen zijn wij vorige maand live gegaan met een waterstofopstelling. Waar voorheen met behulp van propaan en butaan een brand werd gesimuleerd om te trainen, kunnen wij dit nu ook met waterstof doen. Waterstof kun je overdag niet zien, maar valt wel met een warmtebeeldcamera zichtbaar te maken.”

Minder praktische ervaring

Op de vraag aan welke specifieke incidentbestrijdingskennis de markt het meest behoefte heeft, moet De Roos een moment nadenken. “Het werk in de procesindustrie wordt steeds veiliger; er vinden minder incidenten plaats. Gelukkig komt het niet vaak meer voor dat een serieuze vloeistofbrand moet worden geblust. Keerzijde hiervan is dat de praktische kennis en ervaring op het gebied van incidentbestrijding steeds meer afneemt. Dat maakt het des te belangrijker om de vaardigheden met behulp van trainingen te onderhouden. Veel trainingen zijn gericht op het beoefenen van scenario’s, maar soms mis ik de aandacht voor de elementaire vaardigheden. Het vakmanschap. Een scenario kan prima verlopen. De brand is uitgegaan, maar dan blijft de vraag of iedereen competent en vakbekwaam is, zijn taak goed heeft volbracht en er terdege op was voorbereid. Ik geloof dat hier met het geven van trainingen nog veel valt te winnen.”

Dordtse opleidingslocatie

Sinds anderhalf jaar beschikt H2K in Dordrecht over een locatie waar medewerkers van klanten kunnen worden opgeleid. Zo is er de beschikking over een containerbaan waar met onafhankelijke ademlucht kan worden geoefend en waarin mensen in het donker zonder enig zicht kunnen voortbewegen. Ook is er een procesinstallatie nagebouwd waar basisvaardigheden op het gebied van industriële incidentbestrijding kunnen worden geoefend. “Voor het oefenen van grotere scenario’s kunnen wij gebruikmaken van onder meer het Spinel Veiligheidscentrum, waarvan wij in samenwerking met Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid gebruik kunnen maken”, vertelt Ronald de Roos van H2K.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!