- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Perfectie in isolatiewerk: daarvoor moet je bij Grafisol zijn. In de isolatiebranche is dat al jaren bekend. De isolatiespecialisten uit Alphen aan den Rijn hebben dan ook een flink track record als het gaat om speciale projecten. Bert van der Graaf, directeur-eigenaar van Grafisol, geeft een inkijkje.
Tekst: Connie Lindhoud
“Voordat ik startte met Grafisol liep ik al een tijdje mee in de isolatiebranche en daar heb ik de fijne kneepjes van het vak geleerd. In mijn eerste jaren als zelfstandig ondernemer lag het accent vooral op het isoleren van warmteleidingen en ketelhuizen bij glastuinbouwbedrijven. Onze bekendheid en klantenkring groeiden snel en zo konden we uitbreiden naar de voedingsindustrie en de installatiebedrijven, waarvoor we de warmte-, koude-, cryogene- en geluidsisolatie uitvoerden. Vandaag de dag is dat nog steeds onze core business. Ons dienstenpakket is breed en omvat alle vormen van koude-, warmte-, en geluidsisolatie, aangevuld met het nodige constructiewerk. Voor een groot aantal opdrachtgevers en installatiebedrijven zijn we inmiddels hun ‘huisisoleerder’. We doen rechtstreeks zaken met hen vanwege onze deskundigheid op isolatiegebied. En dan zijn we ook nog een Kenteq Erkend Leerbedrijf”, vertelt Van der Graaf met gepaste trots.
“Meestal benadert de installateur ons voor een project”, vervolgt van der Graaf. “Er ligt dan een bestek klaar waarin exact beschreven staat welke isolatiematerialen moeten worden toegepast. Daar hebben we geen invloed op, maar dat neemt niet weg dat we hier een kritische blik op werpen. We adviseren de installateur bijvoorbeeld wel eens om ander isolatiemateriaal te kiezen of de leidingen wat verder uit elkaar te leggen in verband met de dikte van het isolatiemateriaal. Wat betreft materialen gebruiken we vooral minerale wol met aluminium beplating voor warmte-isolatie, Armaflex voor koude-isolatie en Foamglas voor cryogene installaties. De kunst zit hem vooral in het op de juiste manier aanbrengen van deze isolatiematerialen. Zo adviseren we bijvoorbeeld altijd om Foamglas naad over naad aan te brengen. Eén van de grote uitdagingen in de isolatiebranche is het fenomeen corrosie. Om corrosie te voorkomen is het belangrijk om de eigenschappen van de verschillende materialen goed te kennen. We weten bijvoorbeeld dat RVS en PIR niet goed samengaan. Om te voorkomen dat corrosie ontstaat, brengen we daarom eerst een anti-corossietape aan, vervolgens de isolatie en tot slot de beplating.”
“Voor onze materialen werken we samen met onze vaste, erkende, leveranciers. Bij Grafisol doen we verder alles zelf: van inmeten tot het handmatig vervaardigen van leidingwerk, T-stukken, bochten en appendages van aluminium, rvs en gegalvaniseerde platen. Dat gebeurt allemaal in onze eigen werkplaats waar we beschikken over een inmiddels klassiek machinepark. Natuurlijk gebruiken we tegenwoordig ook digitale technieken, maar mocht er een computer uitvallen dan is dat geen probleem voor ons. Ook dan maken we, net als altijd, loepzuiver plaatwerk. Wij zijn nog van het echte ouderwetse ambacht”, aldus een trotse Van der Graaf. “Onze medewerkers kunnen alle uitslagen maken en zijn uiteraard ook zeer bedreven in de montage. Daarbij ligt de lat soms hoog, vooral als het gaat om bijvoorbeeld een skid voor de procesindustrie. Dan kun je vanwege de eindbestemming en de complexiteit ter plekke zo goed als onmogelijk iets bijwerken. Alles moet dus in één keer goed. We meten daarom graag zelf het project in, het liefst gelijktijdig met het installatiewerk en de laatste constructieactiviteiten. Want hoe nauwkeurig het object ook op tekening staat: ter plekke zien we méér en kunnen we met de installateur overleggen over de beste keuze voor de aanleg van het leidingwerk. We laten echt niets aan het toeval over!”
“Voor het isolatiewerk vormt ons eigen team van specialisten de sterke kern. Bij piekdrukte wordt het team flexibel uitgebreid met externe zzp’ers die vertrouwd zijn met onze klanten. Tegenwoordig komen veel medewerkers in onze branche uit het buitenland omdat het in Nederland zeer moeilijk is om goede vakmensen te vinden. Onze buitenlandse medewerkers hebben een prima achtergrond in de techniek als metaalbewerker of als industrieel isolatiespecialist. Uiteraard beschikken ze over de juiste diploma’s en certificaten. Daarnaast vind ik het vooral belangrijk dat ze begrijpelijk kunnen communiceren en zelfstandig kunnen werken. Tijdens werkzaamheden is onze projectleider te allen tijde verantwoordelijk voor de projectbegeleiding en aansturing van het team. De grootste uitdaging en soms ook frustratie waar we tegenaan lopen in ons vakgebied – en dat geldt eigenlijk voor alle isolatiebedrijven in Nederland – is dat het isolatiebedrijf altijd als laatste schakel in het project zit. Dan wordt er van ons verwacht dat we de stagnatie inlopen die is ontstaan in eerdere fases van het project. In de praktijk is dat natuurlijk niet te doen. Het zou daarom heel mooi zijn als de projectplanning en onderlinge afstemming in de hele projectketen wordt verbeterd. Of dat haalbaar is? Ik blijf optimistisch!”, besluit Van der Graaf.