- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Portofoons geven zekerheid in betrouwbare communicatie bij calamiteiten. Maar daarnaast willen we nog veel meer kunnen als het om spraak- én datacommunicatie gaat. En dat kan ook, dankzij de nieuwste ATEX smartphones en tablets. Slimme oplossingen die veilig en efficiënt werken bevorderen.
Tekst: Kim de Booij
Portofoons zijn al tientallen jaren het betrouwbare communicatiemiddel bij calamiteiten. “En dat zullen ze ook de komende jaren blijven”, aldus Henk Hempel, senior account manager bij Flash Private Mobile Networks, Nederlands en Belgisch marktleider op het gebied van bedrijfs- en missiekritische communicatie. “Maar portofoons hebben een houdbaarheidsdatum en die komt langzaam dichterbij. Er komt een tijd waarin ze vervangen gaan worden door smart mobile devices.”
Hempel ziet die beweging al geruime tijd aankomen. “Bij Flash zijn we van oudsher actief in de verhuur van explosieveilige portofoons. Daar zijn we 27 jaar geleden mee begonnen. Maar zo’n tien, vijftien jaar geleden merkten we dat onze klanten ook behoefte kregen aan het koppelen van alarmsystemen aan hun portofoonsysteem. Daar begonnen onze ontwikkelingen. In diezelfde periode zagen we ook de vraag opkomen om explosieveilige gsm’s te gaan gebruiken. Bij Flash hebben we daarom allereerst geïnvesteerd in de ontwikkeling van analoge naar digitale portofoontechnologie waardoor koppelingen met dergelijke devices beter te maken zijn.”
Zoals dat gaat met ontwikkelingen, staan ze nooit stil. “Gsm’s zijn in de ‘gewone’ wereld natuurlijk al lang vervangen door smartphones. Ze bieden veel meer communicatiemogelijkheden. Daarom hebben we bij Flash een aantal jaren geleden ook geïnvesteerd in ATEX-smartphones en -tablets. De mogelijkheden die we hier inmiddels mee kunnen bieden, zijn enorm.”
Smart alert functies voor directe alarmering en wederzijdse communicatie bij calamiteiten. Automatische locatiemeldingen. Een overzicht van alle meldingen. Een betrouwbare push-to-talkfunctie en gegarandeerde beschikbaarheid van het netwerk. Het is een kleine greep uit de mogelijkheden. “En een heel belangrijke: connectiviteit in de ruime zin van het woord!”, vult Hempel aan.
Portofoons zijn namelijk nog lang niet uit het beeld verdwenen. “Het is momenteel echt nog het belangrijkste communicatiemiddel, zowel voor reguliere communicatie als bij calamiteiten. Dat ligt enerzijds aan het feit dat we ze gewend zijn en anderzijds aan de betrouwbaarheid van het netwerk. Het portofoonnetwerk is namelijk letterlijk voor 99,999 procent betrouwbaar qua beschikbaarheid.”
Die betrouwbaarheid is prioriteit nummer één, legt Hempel uit. “Bij een calamiteit is communicatie cruciaal voor het borgen van de veiligheid van mensen en continuïteit van je fabriek. Je moet er niet aan denken dat je om welke reden dan ook geen bereik zou hebben. Bij het portofoonnetwerk is dat perfect geregeld. De frequenties zijn bovendien dermate afgeschermd dat er niemand buiten het netwerk kan meeluisteren. En er zijn zekerheden ingebouwd dat wanneer het systeem zou falen, je kunt terugvallen op een back-upsysteem.”
Al die eigenschappen zijn in theorie ook realiseerbaar met de moderne technologieën. “In plaats van op een portofoonfrequentie, sluiten je smart devices dan aan op een publiek of lokaal datanetwerk. Dat werkt prima, maar kent ook nog een aantal uitdagingen. Bij een publiek datanetwerk is de beschikbaarheid zeer betrouwbaar, we hebben namelijk een dienst beschikbaar met prioriteit op het datanetwerk van T-Mobile, namelijk Flash SmartCom. Een lokaal datanetwerk, Private-LTE, kan op zijn beurt 99 procent beschikbaarheid bieden, maar hierin hebben we weer te maken met schaarste van beschikbare frequenties.”
De vervanger van portofoons zijn smart devices dus nog niet. “Maar wel een belangrijke aanvulling”, aldus Hempel. “Ze bieden belangrijke extra mogelijkheden die in de dagelijkse gang van zaken en zeker ook bij calamiteiten van grote waarde zijn voor de veiligheid en efficiëntie. Juist ook door de koppeling van de smart devices met het portofoonnetwerk.”
Hempel licht het toe met een voorbeeld. “Stel, er doet zich een calamiteit voor en een belangrijk lid van het crisismanagementteam is niet aanwezig. Diegene kan dan direct gealarmeerd en geïnformeerd worden via zijn smartphone. Via een volledig afgeschermd datanetwerk communiceert hij vanaf thuis of onderweg met collega’s met portofoons on site. Eenmaal op het bedrijf aangekomen is hij al volledig op de hoogte en kan direct aansluiten op de verdere afhandeling van de calamiteit.”
Tot de tijd dat de uitdagingen in beschikbare en even betrouwbare datanetwerkoplossingen overwonnen zijn, blijft de combinatie van portofoons en smart devices dus de beste optie. Hempel: “En als de uitdagingen op een dag overwonnen zijn, zijn wij er qua kennis, techniek en vakmanschap volledig klaar voor en kunnen we klanten helpen met een geleidelijke en veilige overgang.”
Flash zorgt met Mobile Device Management (MDM) dat smart devices veilig en efficiënt gebruikt kunnen worden, volledig afgeschermd en beschermd tegen ongenode gasten. Per medewerker kan bovendien ingesteld worden wat diegene wel en niet met zijn smart device kan.
In ruim 27 jaar tijd is Flash Private Mobile Networks uitgegroeid van pionier tot marktleider op het gebied van totaaloplossingen voor missiekritische communicatie. Het ontwikkelen, onderhouden en beheren van stabiele privaat mobiele netwerken staat hierbij centraal. Daarnaast beschikt Flash met ruim 26.000 (ATEX) portofoons en smart devices over de grootste huurvloot in de branche. Flash onderscheidt zich met zijn full service-concept waarin maatwerk voor elke klant centraal staat met als doel: het werk van professionals in vitale beroepen veiliger en makkelijker te maken. De kunst van het verstaan noemen ze dat bij Flash.