- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Assetmanagement is de laatste jaren meer en meer data-gedreven geworden. We zijn het nut gaan inzien van preventief en voorspellend onderhoud en worden ook door ontwikkelingen zoals vergrijzing, verduurzaming en toenemende regelgeving gestimuleerd om te investeren in nieuwe technologieën. Dat doen we, maar we benutten de kansen nog lang niet volledig.
Tekst: Kim de Booij
“Er zijn steeds meer technieken waarmee je op afstand kunt meten, nu ook in ATEX-omgevingen”, bevestigt Johan Knook, salesmanager bij Gemba. “Sensoren, drones en camera’s, veel bedrijven gebruiken ze her en der wel, maar nog niet overal waar dat kan. Plus het is vaak nog los zand; de stap naar compleet assetmanagement ontbreekt.”
Er is heus al veel vooruitgang geboekt, ziet collega Emile van Rijn: “We zijn van analoge metingen en spreadsheets in Excel doorontwikkeld naar big data. Maar het blijft vaak nog bij het monitoren van losse elementen. En iedere assetmanager interpreteert de data vervolgens op zijn manier. Bij Gemba zetten we nu de volgende stap, namelijk de integratie van alle data van alle assets en de verrijking daarvan met artificial intelligence, AI. Waar wij voorheen tegen assets praatten, praten ze nu terug.”
Wat horen wij als mensen niet, wat AI wel kan horen? Van Rijn: “AI ontdekt patronen in én tussen verschillende datasets die wij niet (zo snel) zien en koppelt die informatie aan allerlei andere factoren. Zo zet het systeem dat wij voor assetmanagement gebruiken, Maximo Application Suite van IBM, AI in voor het analyseren van data uit sensoren en camera’s.
Dankzij AI kan MAS ontdekken wat er met een asset aan de hand is en meteen de oplossing aanreiken. MAS kan bovendien inschatten of revisie of vervanging nodig is, kijken of de werkzaamheden kunnen samenvallen met een geplande stop en zien op exact welk moment de juiste medewerkers beschikbaar zijn om de werkzaamheden uit te voeren. Vervolgens kan MAS aan de assetmanager vragen of hij de werkzaamheden moet inplannen en de materialen mag bestellen.”
Het klinkt als toekomstmuziek, maar het kan nu al, benadrukt Knook. “Er kan al ontzettend veel en het systeem wordt continu doorontwikkeld. Maar wat je vaak ziet, is dat nieuwe technologie zich eerst in de praktijk moet bewijzen voordat iedereen het vertrouwt. In die fase zitten we nu.”
Gelukkig zijn er bedrijven die het voortouw durven nemen. Knook noemt een voorbeeld: “Merrem & la Porte, specialist in onder meer kathodische bescherming. Waar zij voor hun corrosie-inspecties van ondergrondse leidingen voorheen nog naar allerlei locaties afreisden, gebruiken ze hier nu sensoren voor. Met AI wordt de informatie daaruit geanalyseerd en eventueel gekoppeld aan overige factoren zoals luchtvochtigheid. Zo hebben ze niet één keer per jaar per leiding een corrosieonderzoek, maar dagelijks volledig inzicht in alle assets.”
Niet alleen dergelijke succesverhalen zullen bedrijven overtuigen om met AI te willen gaan werken, ook noodzaak door vergrijzing en regelgeving gaan volgens Van Rijn een rol spelen. “Medewerkers van de oude garde horen een tik in een motor en weten exact wat er aan de hand is. Jonge medewerkers nog niet, zij vertrouwen op data. Bovendien moeten bedrijven op korte termijn gaan rapporteren over hun milieu-, sociale en bestuurscriteria (ESG). Ook daarin gaat assetmanagement een belangrijke rol spelen.”
Herkenbaar, maar doordat het zoveel omvattend is, is het ook complex. Waar begin je? Van Rijn: “Waar we vanuit Gemba altijd mee starten, is de vraag: wat is de langetermijnvisie van de organisatie en wat heb je daarvoor nodig? Wat wil je dus weten over jouw proces? Aan de hand daarvan bepalen we welke (technische) oplossing passend is op welke plek. Daarna richten we de software in voor de juiste interpretatie van al die data en schakelen we onze partners in voor de verdere invulling van de hardware.”
Vervolgens doet AI het werk. Waar gaat dit heen? Zijn assetmanagers straks nog wel nodig? “Ja, absoluut”, antwoordt Knook zonder twijfel. “AI doet de complexe analyses, maar de assetmanager is nog altijd degene die de context van techniek, regelgeving, duurzaamheid en veiligheid ziet, nieuwe ideeën bedenkt en de beslissingen neemt. En de assetmanager is de onmisbare verbinder tussen de afdelingen OT en IT. Die kun je niet meer los van elkaar zien. AI brengt een ware revolutie in het complete spectrum van assetmanagement.”
Een afwijking in je uitstoot. Een machine die niet goed verbrandt. Een verouderde afsluiter die op het punt staat schadelijke stoffen te lekken. AI pikt het op én komt met een oplossing. Door AI te gebruiken in je assetmanagement kun je dus aantoonbaar schoner, duurzamer en veiliger werken.
Hoewel regelgeving steeds meer ruimte geeft voor het gebruik van nieuwe technologieën bij metingen en inspecties, zijn er ook nog beperkingen. Zo kan monitoring via bijvoorbeeld camera’s of ‘smart helmen’ in strijd zijn met de AVG.