- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
“Het aantal klantvragen over waterstof dat is gerelateerd aan de energietransitie, is in drie jaar exponentieel gestegen”, aldus Cor van der Hoek, manager fluid control & steam solutions bij KLINGER The Netherlands. “Voor ons zijn deze vragen niets nieuws. Onze knowhow en oplossingen voor lekdichte verbindingen in waterstofsystemen zijn gebaseerd op ruim 130 jaar ervaring.”
Tekst: Heleen van der Maas
KLINGER biedt oplossingen voor vraagstukken op het terrein van systeemoptimalisatie binnen de procesindustrie. “Samen met de klant onderzoeken we op welke wijze wij kunnen bijdragen aan een veilige energietransitie gericht op CO2-reductie en energiebesparing”, vertelt Van der Hoek. KLINGER The Netherlands is onderdeel van de KLINGER-groep met een vertegenwoordiging en meerdere productiefaciliteiten in zestig landen. Met zo’n 2.500 medewerkers zet het bedrijf jaarlijks meer dan 520 miljoen euro om in de verkoop van afdichtingen, appendages, slangen en compensatoren. Mede dankzij diverse acquisities blijft de groep maar groeien. Van der Hoek: “Verder beschikken wij over een groot netwerk met andere specialistische bedrijven waarmee we kennis en kunde delen om onze klanten passende oplossingen te kunnen bieden.”
“Binnen ons team is een belangrijke rol weggelegd voor productspecialisten met ieder een eigen discipline”, gaat Van der Hoek verder. Het zijn ervaren engineers die door de leveranciers en fabrikanten van betreffende systemen zelf zijn opgeleid en getraind. Zij kennen de ins en outs, de do’s en dont’s van hun product in het productieproces. Het oplossen van ingewikkelde vraagstukken is hun passie. Zo hebben we engineers die gespecialiseerd zijn in stoom- en condensaatsystemen, flensafdichtingen, afsluiters, slangen en compensatoren.” “We vullen elkaar aan als het gaat om lekdichte verbindingen tussen componenten in het productieproces, het transport en de opslag van waterstof”, voegt senior application specialist Klaas Doting daaraan toe. “Samen vormen we een gesprekspartner op alle fronten in de waterstofketen omdat we over eigen productiefaciliteiten, R&D, productspecialisten en engineering beschikken. Dat is waar onze kracht ligt.”
“De grootste uitdaging waar onze klanten mee te maken hebben, is het feit dat waterstof gemakkelijk kan ontsnappen via de verbindingen die de verschillende componenten van installaties voor distributie, transport en opslag van waterstof, aan elkaar koppelen”, legt specialist flange sealing Mark Garvelink uit. “Het is zo’n klein molecuul. Lekkage van waterstof naar de omgeving wil je niet hebben omdat dit het risico op explosiegevaar immers vergroot. Dus onze belangrijkste missie is een lekdichte verbinding te creëren zodat waterstof niet naar buiten lekt. Dat kan bijvoorbeeld met elastomeer-, PTFE- en vezelversterkte pakkingen. Dit zijn waterstofafdichtingen die uitvoerig zijn getest en geïnspecteerd door de Duitse TÜV. Zij maken het mogelijk om de verbindingen van constructie-elementen lekdicht en ondoordringbaar te houden. Zelfs voor extreem kleine waterstofmoleculen.”
Een factor die KLINGER in het meedenkproces zeker meeneemt is corrosie en hydrogen cracking. Waterstof zelf tast de pakkingen, flenzen en appendages niet chemisch aan, maar bijvoorbeeld Ultra Pure Water dat gebruikt wordt in de electrolysers waarmee waterstof wordt geproduceerd, wel. Boudewijn Slager, product specialist proces appendages kaart aan: “Onlangs hebben we samen met een engineeringspartij onderzocht welke afdichtingen en afsluiters het beste werken op de verschillende verbindingen van een electrolyser om de juiste lekdichtheid te creëren en corrosie te voorkomen. Daarnaast denken we mee in de engineering van installaties om hydrogen cracking, waarbij in kleine spleten opgehoopt waterstof ter plekke scheurtjes kan veroorzaken, te voorkomen.”
Het team van KLINGER The Netherlands houdt zich dagelijks bezig met vraagstukken waarvoor in eigen huis berekeningen en engineering worden gedaan, of waarbij een kleine aanpassing van een al bestaande oplossing het gewenste resultaat oplevert. “Daarnaast zijn we de laatste jaren steeds vaker een technische partner en vraagbaak”, constateert product specialist steam solutions Robin Bevaart. “Er ligt voor ons een steeds grotere rol weggelegd in het aangaan van partnerschappen met onze klanten om hen te ondersteunen bij de juiste keuzes, de juiste engineering en de juiste toepassingen. Dat is ook een van de redenen waarom wij een sterk en multidisciplinair team van specialisten hebben. Juist om de vraagstukken waar bedrijven de expertise niet meer voor in huis hebben, te verhelderen en goed advies over te geven.”
“Kennis delen en elkaar opleiden, dat vinden wij bij KLINGER ook heel belangrijk”, onderstreept Garvelink. “Je kunt nog zulke hoogwaardige kwaliteitsproducten ontwikkelen, als deze niet op de juiste wijze in het systeem worden gemonteerd, is het wachten op problemen. Daarom geven wij met regelmaat trainingen over onder andere flens- en afdichtingstechniek en stoom- en condensaatsystemen.”
“Wij zijn er om de industrie te helpen. Dat is precies hoe het zit”, benadrukt Doting. “Momenteel hebben bedrijven veel vragen als het gaat om waterstoftoepassingen voor de energietransitie. Laat die vragen maar komen. Dan zorgen wij dat we er de juiste specialisten op zetten. ‘Samen waterstof duurzaam en veilig toepassen’, dat is ons credo.”
Enkele van de specialisten van KLINGER: van boven naar beneden: Cor van der Hoek, Klaas Doting, Mark Garvelink, Boudewijn Slager en Robin Bevaart.