- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Bartec, producent van onder andere elektrotechnische explosieveilige apparaten en systemen, is klaar voor een toekomst met waterstof. “Wij beschikken over de ervaring en kennis om op dit gebied voor nieuwe en bestaande klanten als steunpunt te dienen”, zegt Marco Bekker van het bedrijf.
Van de achttien jaar dat Marco Bekker voor Bartec Nederland werkzaam is, wijdt hij zich het laatste jaar aan een interessant en relevant onderwerp. “Ik ben verantwoordelijk voor de afdeling explosieveilige telefoons, tablets, camera’s, pc’s en de physical property analyzers die we onder meer in de Europoort leveren. Maar daarnaast richt ik mij sinds iets meer dan een jaar op business development op het gebied van waterstof”, vertelt hij. Waterstof an sich is voor een bedrijf als Bartec niets nieuws onder de zon. Het wordt al jaren in onder andere raffinaderijen gebruikt, een bedrijfstak die tot de klantenkring van het bedrijf behoort. “Waterstof staat benoemd in de normen die gebruikt worden onder de ATEX-richtlijnen maar ook in het IECEx-certificeringssysteem is er de nodige aandacht voor. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren en leveren van producten in een explosieveilige uitvoering, bijvoorbeeld voor omgevingen waar met waterstof wordt gewerkt. Veel van onze producten zijn daarvoor dan ook al volgens actuele internationale normen gecertificeerd.”
Bekker en zijn collega’s zijn nu bezig om uit te zoeken welke kant de markt op beweegt. “Wij kunnen klanten op basis van bijna een halve eeuw ervaring gericht adviseren. Maar voor het aangaan van partnerships, de keuze voor locaties om te produceren en op te leiden is het van belang te weten waar we heen gaan”, zegt hij. “Het maakt nogal een verschil of je waterstof onder hoge druk vervoert, onder lage temperatuur, als LOHC of bijvoorbeeld als ammoniak. Het bepaalt onder andere wat wij moeten ontwikkelen op het gebied van regel- en meettechniek en andere vakgebieden. Daarnaast, aangenomen wordt dat in Europa maar capaciteit is om in circa twintig procent van de energiebehoefte te voorzien via hernieuwbare energie, zoals wind, zon en water. Waar gaan we dan de rest van de groene waterstof vandaan halen?” Bekker zegt voor de keuze van de vorm van waterstof wel enige duidelijkheid te hebben gevonden, maar kan nog niet honderd procent aangeven welke optie de overhand heeft. “Vanuit Duitsland hoor ik momenteel veel berichten over methanol, terwijl in Azië veel over LH2 en LOHC wordt gesproken. Wel duidelijk is dat de grootte van de markt de richting zal bepalen. Als een partij als Maersk besluit op methanol te gaan varen, zullen er in alle havens methanol-terminals komen.”
Op de vraag hoever de ontwikkelingen op het gebied van waterstof momenteel zijn, kan Bekker geen pasklaar antwoord geven. “Shell gaat een momenteel naar verhouding grote groene waterstoffabriek op de Tweede Maasvlakte bouwen [met een vermogen van 200 MW, red.]. De grootste installatie die momenteel gebouwd wordt is het NEOM-groenewaterstofproject in Saoedi-Arabië [met een vermogen van 2,2 GW, red.]. In verhouding tot het energieniveau dat wij uiteindelijk nodig hebben, is het een druppel op een gloeiende plaat. Het duurt nog wel meerdere jaren voordat de industrie en transport op grote schaal op waterstof overgaan. De laatste tijd hoor ik overigens wel steeds meer geluiden die voor dit moment de benodigde grootschalige opschaling van de groene energievoorziening kunnen gaan remmen. Denk daarbij aan berichten over het gebrek aan capaciteit en grondstoffen voor het produceren van zonnecellen, windmolens en electrolysers, en berichten over krapte in het energienetwerk, waardoor er geen nieuwe zonnecellen of windmolens kunnen worden geplaatst. Het is ook de vraag of er wel voldoende ‘zuiver water’ kan worden geproduceerd om vervolgens om te zetten in groene waterstof in zijn verschillende vormen. Wat de invloed hiervan zal zijn op de ontwikkelingen in de waterstofmarkt en de energiemix van de toekomst durf ik niet te zeggen. Mijn verwachting is dat waterstof in die toekomstige groene-energiemix in ieder geval een belangrijke positie in zal nemen.”
Bekker ziet dat waterstofprojecten ‘naar voren worden getrokken’ in Europa en ook daarbuiten. De oorlog in Oekraïne en de wens van westerse landen om energie-onafhankelijk te worden, speelt daar een belangrijke rol in. “Ons belang is daarbij uiteraard commercieel”, zet hij uiteen. “Wij streven ernaar dat Bartec wordt voorgeschreven door ingenieursbureaus die de plants bouwen. Het leveren van producten aan dit soort projecten is ons bestaansrecht. Daarom moeten we op deze ‘preferred vendors lists’ zien te komen. Daarvoor is het nodig dat bedrijven Bartec kennen. Op het gebied van elektrotechnische explosieveiligheid, electrical heat tracing en physical property analyzers zijn wij klaar voor een toekomst met waterstof. We weten waar we over praten. Veel is op het gebied van explosieveiligheid al uitgekristalliseerd en ook weten we al veel over waterstof. Vanuit een productontwikkelingperspectief is het afhankelijk van het type waterstof en de daaruit volgende productie, transport en opslag van waterstof of wij hiervoor nog producten zullen moeten ontwikkelen, maar wij zijn klaar om daarop in te springen. Bartec is een wereldwijd actief bedrijf, dat overal op deze ontwikkeling kan inhaken. Vanuit Bartec Nederland hopen we natuurlijk dat belangrijke ontwikkelingen in Nederland gaan plaatsvinden. We zijn hier ideaal gepositioneerd om de kansen die zich aandoen te benutten.”
Het in 1975 in Duitsland opgerichte Bartec is aanbieder van explosieveilige elektrotechnische materialen. “Zeg maar alles wat vonkt, schakelt of warm wordt en wat in explosiegevaarlijke omgevingen wordt gebruikt. Denk aan verlichting, schakelpanelen, pc’s, mobiele telefoons, noem maar op”, zegt Rob Veth, directeur van Bartec Nederland, dat in Ridderkerk is gevestigd. Bartec is in zestig landen actief en heeft zo’n 1.600 mensen in dienst. “We opereren in een nichebranche, waar we ons onderscheiden door de beroemde Duitse kwaliteit. Wereldwijd maar ook zeker in Nederland bieden wij onze klanten flexibiliteit en snelheid waarbij het feit dat de meeste van onze producten zoals zelfs onze telefoons in eigen fabrieken worden geproduceerd een groot voordeel biedt voor onze klanten.”