- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
“Waar we met onze mobiele stoomketels komen, worden we als redder verwelkomd”, zegt John van der Velden. Hij is bij Van der Kooy Pijnacker verantwoordelijk voor de verhuur van stoomketels in de industrie. “Bedrijven die met onze service kennismaken, blijven meestal klant.”
Al bijna dertig jaar verhuurt, coördineert en plaatst John van der Velden mobiele stoomketels bij industriële klanten. Van der Kooy Pijnacker verhuurt deze stoomketels ook aan bedrijven in de tuinbouwsector, waar deze worden gebruikt voor het stomen van grond. “Hierbij wordt een groot zeil over de grond gespannen, er worden kettingen omheen geplaatst en een grote slang blaast er stoom onder. Net zolang totdat schimmels, onkruid en beestjes zijn vernietigd”, legt Annette van der Kooy uit, directeur/eigenaar van het bedrijf. In de industrie worden stoomketels gebruikt om opslagtanks en schoonmaakmiddelen op te warmen. Vaak gebeurt dit tijdens onderhoudsstops, waar wel zes à zeven stoomketels tegelijk worden gehuurd.
“Kijk, als een schoonmaakmiddel moet worden verwarmd, sluiten wij een stoomketel aan op een opslagtank met een voedingsspiraal erin. We warmen deze tot negentig graden op, waarna kan worden gereinigd. Ook kunnen we een dichtgeslibde warmtewisselaar helpen reinigen of diesel verwarmen waarmee crude olie op de bodem van een tank kan worden leeggemaakt”, vertelt Van der Velden. Van de Kooy Pijnacker wordt veelal door industriële dienstverleners ingeschakeld. “Ook vulkaniseren wij de floating roofs van opslagtanks”, vult Van der Kooy aan. “De binnenkant van het dak is gepolyesterd. Als dit nieuw is, moet het dak een uur lang met tachtig graden worden verwarmd. Dit om ervoor te zorgen dat het hard wordt. Hiervoor blazen wij met een open stoomverbinding de tank vol met stoom”, zegt Van der Velden.
Van der Kooy Pijnacker verhuurt mobiele stoomketels in heel Nederland, van Limburg, Brabant, tot de Maasvlakte, Botlek en Europoort aan toe. “Alle grote petrochemische bedrijven hebben van onze diensten gebruikgemaakt. We hebben een trouwe klantenschare”, licht Van der Kooy toe. “Wie eenmaal van ons huurt en met onze service kennismaakt, raakt meestal wel van ons gecharmeerd. Bij een groot bedrijf op de Maasvlakte hadden we vroeger bijvoorbeeld één stoomketel staan. Het deed ook zaken met andere verhuurders, maar nadat er daarmee problemen ontstonden hebben wij er nu acht stoomketels staan. Dat is fijn. Wij kunnen met service het verschil maken”, zegt Van der Velden. Hij haalt het voorbeeld aan van een betoncentrale waar een stoomketel van een concurrerende verhuurder niet voldeed. “Hulp werd niet geboden, waarna de betoncentrale een beroep op ons deed. Wij hebben gevraagd hoe ze het wilden hebben en zorgden voor een oplossing. Ook hier hebben wij weer een nieuw klant aan overgehouden.”
Sinds de Russische inval in Oekraïne ziet Van der Velden dat industriële bedrijven die veel aardgas verbruiken, voor back-up willen zorgen. Daarvoor huren ze een stoomketel. “Zo kunnen ze toch doordraaien als de voorziening van aardgas mocht wegvallen. Niemand wil immers dertig man naar huis sturen omdat er geen stoom is.” Hij zegt het helpen van klanten het mooist aan zijn beroep te vinden. “Ik kom overal en zie veel specialistische projecten. Een oude fabriek in Luik had een opslagtank met stookolie in een weiland staan. Ons werd gevraagd hoe we die leeg konden krijgen. Die tank is netjes leeggemaakt. Of neem een schip dat van ijs moet worden ontdaan, een gaarkeuken in Vlaardingen waar dagelijks vijftienhonderd maaltijden worden bereid of een dierentuin waar het giraffeverblijf moest worden ontsmet omdat er open tbc was uitgebroken. Het risico dreigde dat alle dieren moesten worden afgemaakt. Dat was wel even spannend, maar we zijn in onze opdracht geslaagd.”
Van der Kooy Pijnacker beschikt over dertig mobiele stoomketels. Op het moment van het interview zijn er hiervan nog vier op het terrein. De vraag fluctueert, geeft Van der Velden aan. “De ene keer heb je er hier vijftien staan en de andere keer heb je er dertig nodig.” Hoewel de vraag naar stoomketels niet constant is, is het Van der Kooy wel duidelijk dat die toeneemt. Het bedrijf heeft daarom een aantal tweedehands stoomketels aangeschaft, die het weer opbouwt. “Zo breiden wij langzaam uit. Te allen tijde zal er vraag naar stoomketels zijn. Op deze manier bereiden wij ons voor op de toekomst.”
De verhuur van mobiele stoomketels is niet de enige activiteit van het uit 1958 daterende familiebedrijf Van der Kooy Pijnacker. “Onze core business is het inzamelen en upgraden van plantaardige oliën en vetten”, zegt Annette van der Kooy, wiens vader het bedrijf met drie dertien oude stoomketels begon. Aanvankelijk waren de stoomketels kolengestookt en later werden hiervoor ingezamelde minerale oliën gebruikt, die op het eigen terrein werden gereinigd. Nadat de gemeente Pijnacker – waar Van der Kooy Pijnacker tot 2013 was gevestigd – hiertegen bezwaar maakte, werd overgestapt op plantaardige oliën en vetten. “Dat doen wij nog steeds. Uit bijproducten en afvalstromen van plantaardige-olie-raffinaderijen en andere olie- en vetbewerkende bedrijven produceren wij jaarlijks ruim 100.000 ton plantaardige oliën en vetten. Hierop stoken wij onze stoomketels, maar het meeste gaat naar biodiesel- en biobrandstofproducenten en warmtenetten in Scandinavië.”