Select Page

Doornbos Equipment

door | 3 mrt, 2023 | Bedrijveninfo

Hogedrukreiniging als beter alternatief

Verontreiniging verwijderen van tankwanden en fabrieksvloeren. Warmtewisselaars ontdoen van hardnekkige aanslag en kalk. Betonnen muren opruwen of (deels) verwijderen. Welke methoden gebruik jij hiervoor? Chemisch reinigen? Gritstralen? Betonboren? Het kan milieuvriendelijker, preciezer en veiliger.

Tekst: Kim de Booij

Nee, er komt nu geen informatie over een nieuwe, innovatieve methode waar je nog nooit van gehoord hebt. Hogedrukreiniging met water bestaat immers al decennia. Maar ken je er de vele mogelijkheden er ook van? En wist je dat er in robotisering van deze techniek wel flinke stappen vooruit zijn gemaakt?

Water enorm sterk 

“Voor veel reinigingswerkzaamheden wordt nog naar de conventionele technieken gegrepen, zoals inderdaad de inzet van chemische middelen en gritstralen, gewoonweg omdat men dat zo gewend is”, bevestigt Sjoerd Spronck, marketing manager bij Doornbos Equipment. “Maar vaak kan via hogedrukreiniging met water eenzelfde of beter resultaat behaald worden. Water onder druk is namelijk enorm sterk. Als je de druk hoog genoeg opvoert, kun je er zelfs staal mee snijden.”

Drie voordelen van hogedrukreiniging

Spronck noemt drie voordelen van werken met hogedruktechniek. “Het is allereerst milieuvriendelijker omdat je geen chemicaliën of andere grondstoffen dan water gebruikt. Je kunt er daarnaast ook preciezer mee werken. Neem bijvoorbeeld betonverwijdering. Normaal beschadig je daarbij ook de wapening en omliggende betonelementen of constructies, maar bij hogedruktechnieken niet. Daarmee kun je de druk exact afstemmen op het beton en heel precies richten zodat alleen het te verwijderen beton vernietigd wordt. En tot slot is hogedrukreiniging ook veiliger. Je gebruikt geen schadelijke stoffen en in tegenstelling tot gritstralen en betonboren, heb je nauwelijks stofvorming.”

Niet plug en play

Hogedrukreiniging is echter geen plug-and-play-oplossing. Het gaat niet om één hogedrukreiniger met één stand en één hulpstuk voor alle omstandigheden. Spronck: “Je moet goed weten wat water doet onder bepaalde druk en in bepaalde hoeveelheden. Bovendien moet je weten welke unit, slangen en opzetstukken je het beste kunt gebruiken. Er komt dus flink wat kennis en ervaring bij kijken om deze techniek goed toe te passen.”

Van verhuur naar totaalleverancier

Voor de materialen, maar zeker ook voor service en advies kun je bij Doornbos Equipment terecht. Spronck: “Wij hebben alle expertise in huis. Ons familiebedrijf is van origine groot geworden met de verhuur van hoogwerkers, maar gaandeweg hebben we ons ook in hoge druk watertechnieken gespecialiseerd. Steeds vaker kregen we de vraag om naast verhuur ook service te verlenen op het equipment van de klant zelf en advies te geven bij de aankoop van nieuw materieel. Daar zijn we op ingesprongen.”

Passend, goed, veilig

“De sprong was niet eens zo groot”, gaat collega en commercieel manager Ted Gijsbertsen verder. “We deden ons eigen onderhoud al, dus konden de stap naar serviceverlening makkelijk maken. Daarnaast waren we natuurlijk al bekend met de materialen. We zijn nu dealerschappen aangegaan met vooraanstaande merken zoals Woma, Parker en Conjet voor equipment en TST voor beschermingsmiddelen. Kwaliteit en veiligheid gaan bij ons namelijk boven alles. Klanten kunnen nu dus bij één partij hun equipment huren, leasen of kopen met of zonder onderhoudsservice en zijn altijd zeker van een passende, goede en veilige oplossing.” 

Robotisering

Robots maken deel uit van die oplossingen: waar de hogedrukspuit normaal gesproken door een persoon moet worden gehanteerd, neemt een robot deze functie over. “Uit het oogpunt van veiligheid is dat een fantastische ontwikkeling”, aldus Gijsbertsen. “Voorheen was de techniek nog heel duur en was instappen lastig, maar dat is inmiddels anders.”

Nog een weg te gaan

De stap naar robotisering is echter niet eenvoudig. “Doordat men nog niet bekend is met de techniek, kiest men vaak nog voor manuele bediening van de spuit. En robots zijn ook nog niet in iedere situatie ideaal. Ze kunnen niet op alle plekken komen en niet iedere robot is voor alle situaties geschikt. Bepaalde robots zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor een roestige ondergrond.”

Goed advies

Goed advies is daarom altijd belangrijk voordat je een robot voor hogedrukreiniging huurt. “Goed advies is altijd belangrijk, bij welk equipment dan ook”, vult Gijsbertsen aan. “We denken graag mee wat de beste oplossing voor een specifieke situatie is gelet op resultaat, kosten, snelheid en veiligheid.”

Van 200 tot 3.000 bar

Bij hogedrukreiniging wordt water onder druk van 200 tot 3.000 bar op een oppervlak gespoten. 200 tot 500 bar is vaak voldoende voor het verwijderen van hardnekkig vuil en de hogere drukken worden gebruikt voor het zwaardere reinigingswerk, zoals het verwijderen van roest of aanslag in tanks en warmtewisselaars en het opruwen of verwijderen van beton.

Veilig werken met hoge druk

Doornbos Equipment is aangesloten bij SIR, de organisatie die veilig werken in de industriële reiniging bevordert en reguleert. Intern speelt veiligheid een grote rol, maar zeker ook extern. Bij levering van hoge druk machines wordt altijd een volledige uitleg gegeven en waar nodig ook een bedienings-/veiligheidstraining verzorgd. 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!