Selecteer Pagina

Gasunie

door | 2 apr, 2025 | Company info

Foto: Gasunie/Chantal van den Berg

Gasunie presenteert nieuwe strategie in Rotterdam

‘Aanleg infrastructuur voor CCS en waterstof is cruciaal’

“We staan op een kantelpunt”, zegt woordvoerder Michiel Bal van Gasunie. “Voor het toekomstperspectief van de Nederlandse industrie is het van groot belang dat waterstof- en CCS-infrastructuur tijdig wordt aangelegd. In Rotterdam werken wij hier al hard aan.”

Voor Gasunie was het een unicum en ook een teken aan de wand dat de presentatie van de jaarcijfers en nieuwe strategie voor het eerst sinds jaren ‘op locatie’ plaatsvond: in het kantoor van de projectorganisatie voor de aanleg van het waterstofnet aan de Moezelweg in Rotterdam. Op korte afstand hiervan vinden de werkzaamheden plaats voor de aanleg van zowel het Porthos- als het waterstofnetwerk. “De keuze van deze locatie heeft alles te maken met de actualiteit. Je hoeft de krant maar open te slaan om te zien dat de Nederlandse industrie het zwaar heeft”, verklaart Bal.

Behoud en verduurzamen

Wat is er dan logischer dat Gasunie haar jaarcijfers en nieuwe strategie in het hart van de Nederlandse industrie presenteert, stelt de woordvoerder. “De haven van Rotterdam is een belangrijk schakelpunt in de energietransitie. Het is een symbolische plek die aantoont waar zich de urgentie voor de aanleg van infrastructuur bevindt. Daar is de industrie gevestigd waarvoor we het doen. Maar zoals ik net zei: deze bedrijven hebben het moeilijk. Een aantal fabrieken heeft aangekondigd in Rotterdam te sluiten. Uit het verleden weten wij dat deze bedrijven in een keten aan elkaar zijn verbonden. Je wilt voorkomen dat die keten uit elkaar valt. De aanleg van infrastructuur voor CCS en waterstof is cruciaal voor het behoud en verduurzamen van ons energiesysteem.”

De titel van de nieuwe strategie van Gasunie luidt: ‘Nieuwe energie voor een welvarende samenleving’. Hiermee laat zij zien, licht Bal toe, hoe belangrijk het is om klimaatdoelen te halen en Nederland uit economisch oogpunt aantrekkelijk te houden. “Wij moeten het energiesysteem verduurzamen en het tegelijkertijd betaalbaar en beschikbaar houden. Met de aanleg van infrastructuur voor CCS en waterstof wordt straks een mooie combinatie gevormd met infrastructuur voor warmte, groengas en elektriciteit. Daarmee boek je echte winst.”

Op koers

In de Rotterdamse haven heeft Gasunie al een begin gemaakt met de aanleg van infrastructuur voor Porthos en waterstof. “Beide zijn essentieel voor het verduurzamen van de industrie. Onze CCS-projecten voorzien vanaf 2030 in het terugdringen van de CO2-uitstoot van de Nederlandse industrie met de helft. Porthos heeft een potentieel van 2,5 megaton CO2-reductie per jaar en Aramis kan vanaf 2028 22 megaton CO2-reductie realiseren. Dit is cruciaal om de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie hoog te houden en een goede manier om te verduurzamen. Die urgentie wordt gevoeld; wij hebben een begin gemaakt en gaan nu doorpakken.”

De aanleg van het waterstofnet in Rotterdam ligt op koers, zegt Bal. “Vanaf volgend jaar kunnen wij hierin de eerste waterstof ontvangen. De helft van het tracé van 32 kilometer ligt in de grond.” Het is vanzelfsprekend, legt hij uit, dat de aanleg van een dergelijk leidingennet niet eenvoudig is. “De aanlegperiode zit vol uitdagingen en huzarenstukjes. Wij leggen leidingen onder waterwegen door, de ondergrond is vol en industriële bezigheden moeten doorgaan. We zijn continu bezig om in afstemming met de omgeving deze infrastructuur aan te leggen. Soms liggen er op bepaalde locaties al twintig leidingen, waardoor energie wordt getransporteerd. Ook dat willen wij niet verstoren. Gekscherend wordt bijna van mikado voor pijpleidingen gesproken. Vlakbij al aanwezige infrastructuur leggen wij nieuwe leidingen, zonder dat die elkaar in de weg zitten. Dagelijks zijn tientallen aannemers en collega’s bezig deze klus te klaren.”

Versnellen

Vorig jaar had Gasunie in haar jaarcijfers transitiepaden samengesteld waarlangs de Nederlandse industrie rond 2030 zou verduurzamen. “Dit hebben wij naar beneden toe bijgesteld, omdat de reductie net na 2030 behaald wordt”, zegt Bal. Om die winst ook daadwerkelijk te kunnen realiseren is het wel zaak om nu niet te wachten en te temporiseren, maar om nu door te pakken en te investeren in de welvarende toekomst van Nederland. “Het is van het grootste belang dat projecten als Aramis worden gebouwd. Het is goed daarbij de steun van het kabinet te voelen. Datzelfde geldt voor de aanleg van de Delta Rijn Corridor, waarbij het kabinet een signaal afgeeft om de industrie in Nederland te willen behouden. Wij staan nu op een kantelpunt of wij met of zonder de industrie gaan verduurzamen. Dit laatste scenario zou grote gevolgen hebben. Niet alleen uit oogpunt van duurzaamheid – productie elders leidt tot meer CO2-uitstoot – maar ook voor de Nederlandse werkgelegenheid, het vestigingsklimaat en onze onafhankelijkheid. In de huidige geopolitieke toekomst is een sterke en duurzaam opererende industrie van het grootste belang.”

 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!