Selecteer Pagina

Nexus Energy

door | 1 apr, 2025 | Company info

Ultrakrachtige waterstof powerpack

Met één 10 ft PowerPack een zeeschip van walstroom voorzien of een volledige bouwplaats met elektrisch materieel continu emissieloos draaiende houden. Kan dat? Ook zonder het continu heen en weer slepen van batterijen? Sinds kort is het antwoord ‘ja’ dankzij de Nexus PowerPack. 

Tekst: Kim de Booij

Nexus Energy is een start-up die het afgelopen anderhalf jaar met serieuze pilots en projecten snel naam maakt. Het bedrijf maakt plug & play zero-emissie energiesystemen op basis van PEM-brandstofceltechnologie. Hierbij wordt in een 10 ft container waterstofgas en zuurstof omgezet in H2O en elektriciteit. En niet een beetje! “Onze nieuwste PowerPack levert continu 300 kW vermogen met een piekvermogen van 500 kW. Daarmee leveren we de hoogste energiedichtheid in de markt”, vertelt ontwikkelaar/eigenaar Wouter Guijt.

Gewoon waarmaken

Vijf jaar geleden zag Guijt de hippe renders die overal rondgingen. “Leuk, die plaatjes van hoe een waterstofgenerator of voortstuwing in 2030 zou kunnen werken, maar ik als techneut wilde het gewoon waarmaken. De eerste jaren ben ik vooral met de markt gaan praten en de techniek gaan uitkristalliseren tot er een volledig betrouwbaar systeem stond.”

Continu betrouwbare stroom

Dat staat er: de Nexus PowerPack. “Door zijn viervoudige redundantie blijft hij continu betrouwbare stroom leveren, ook als er ergens in het systeem een storing zou optreden. Vanuit mijn ervaring in de maritieme sector weet ik hoe belangrijk dit is. Net als het langdurig leveren van grote vermogens. Veel aanbieders van powerpacks gebruiken technologieën uit de automotive industrie. Die zijn er niet op gemaakt om dagen of weken achtereen stroom te leveren. De Nexus PowerPack wel. We hebben alles in eigen huis ontwikkeld, met de hoge eisen van de maritieme sector in het achterhoofd.”

Big power, small footprint

Het resultaat is een uitzonderlijk kleine unit met uitzonderlijk hoge vermogens. “Big power, small footprint”, vat Guijt samen. “Wat ook belangrijk is, is dat we niet alleen de brandstofcel leveren, maar een compleet modulaire unit met alle benodigde veiligheden, koeling, omvormers en batterijbuffersysteem. Dat zorgt ervoor dat de unit altijd de nodige energie levert, zowel voor een zware baggerkraan als voor het opladen van een mobieltje. We leveren hem zoals je wilt: met DC snellader, wisselspanning of de nieuwe internationale walstroomstekker. Het werkt supersimpel: groene knop is aan, rode knop is uit.”

15 liter diesel versus 2 kilo waterstof

Het mooie is dat als de Nexus PowerPack aan staat en je hem even niet gebruikt, er geen energie verloren gaat. “Niet gebruikte energie gaat meteen terug de bufferbatterij in. Je hebt geen verliezen meer. Dat is heel wat anders dan bij dieselgeneratoren of dieselelektrische systemen die stationair wel diesel verbruiken. Wat het verbruik zelf betreft, is er ook een groot verschil. Bijvoorbeeld: een dieselelektrisch aangedreven kraan verbruikt zo’n 15 liter dieselolie per uur, terwijl onze PowerPack in diezelfde tijd maar 2 kilo waterstof verbruikt zonder dat de kraan inboet op performance.”

Kostenbesparing

Met dit soort feiten kom je al gauw uit op een interessante business case. “Zeg maar superinteressant”, aldus Guijt. “Met onze Nexus PowerPack bewijzen we dat de energietransitie niet per se dingen duurder maakt. De investering verdien je terug met een lager verbruik. Vaak denken mensen nog dat waterstof 20 euro per kilo kost, maar wij kopen in op 10 euro per kilo. Plus: je bespaart kosten in logistiek omdat je niet steeds een nieuwe batterij moet aanvoeren, die je vervolgens nergens meer kan opladen door netcongestie.”

3 x zoveel energie

Wat wel nodig is, is de aanvoer van een waterstoftank. “Daar hebben wij leveranciersadressen voor. En op afstand zien we wanneer er vervanging nodig is. Het grote voordeel is dat dit veel minder vaak voorkomt dan bij een batterij. In de standaard 20 ft waterstofcontainers zit netto ruim 6 megawattuur aan energie. Dat is ongekend veel. Ongeveer drie keer zoveel als de beste batterijcontainers van dezelfde afmetingen.” 

Bewijs geleverd

Een sterk verhaal dat alleen maar sterker wordt wanneer de Nexus PowerPack zich ook in de praktijk gaat bewijzen. “Dat doet hij al. We hebber er inmiddels zo’n 1.500 draaiuren op zitten, grotendeels in de maritieme sector en deels in de bouw. Voornamelijk walstroom voor zeeschepen, maar ook zwaar grondverzetmaterieel, zoals een elektrische baggerkranen. Voor ons als start-up zijn dit soort pilots en projecten dé manier om te laten zien wat er kan.”

Modulair systeem

300 kW met een piekvermogen van 500 kW is flink wat, maar ook als je meer nodig hebt, biedt de Nexus PowerPack de oplossing. Het systeem is namelijk modulair ontworpen en kan eenvoudig gekoppeld worden. Nexus Energy heeft al een intentieverklaring liggen voor het leveren van 2 megawatt walstroom aan een offshore installatieschip.

Pilot met Van Oord

Recent is er een pilot uitgevoerd met het volledig geëlektrificeerd kraanschip Christiaan P. van Van Oord. Aan boord van dit schip werd een Nexus PowerPack in combinatie met een waterstofopslagcontainer en batterijsysteem geïnstalleerd. Daardoor kon men volledig emissieloos baggeren. Een primeur in de baggersector.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!