Selecteer Pagina

Dijkgraaf-Support

door | 1 feb, 2025 | Company info

‘Kennis en competentie van medewerkers basis voor succes!’

Dijkgraaf-Support focust zich op het ondersteunen van bedrijven om via een proces van continue verbetering de veiligheid en kwaliteit van onderhoud en shutdowns te verhogen van het ‘flange- en crane-integrity management’. De kernactiviteiten zijn consultancy, training en competentietesten. Om grote aantallen flensmonteurs en riggers in korte tijd te testen, is er recent een nieuwe software-applicatie ontwikkeld. Peter Dijkgraaf, Martijn Dijkgraaf en Jacco op ‘t Hof van Dijkgraaf-Support vertellen er meer over.

“Flensverbindingen zijn van oudsher een ondergeschoven kindje in de industrie. Men realiseert zich onvoldoende dat daar vakmanschap voor nodig is. Dat terwijl er veel incidenten door lekkages van flenzen ontstaan. Het is een echte blindspot”, is de ervaring van Peter Dijkgraaf, die jarenlang als maintenance manager actief was voor een multinational. In 2013 besloot hij de knoop door te hakken, zegde zijn baan op en startte Dijkgraaf-Support. “Ik wilde ’s nachts niet meer wakker liggen van managerzaken, maar mijn engineering-hart volgen. Ik besloot mijn kennis en ervaring op het gebied van flenzen over te dragen door het geven van trainingen.”

Awareness

Dijkgraaf was bekend met de Nederlandse standaardtrainingen voor flensmonteurs, die leren wat en hoe te doen. Naar eigen zeggen was hij stomverbaasd toen hij in Duitsland de flenstraining volgens de Europese norm EN1591-4 volgde, die sterk gericht was op bewustwording. “Hierin staat de ‘waarom-vraag’ centraal. Als voorbeeld: waar je in Nederland keurig leert hoe je een flens in een bepaald patroon moet aanhalen, werd in Duitsland bijgebracht ‘waarom’ er een bepaald patroon moet worden gevolgd. Dat zorgt voor een stuk awareness.” Dijkgraaf-Support is gecertificeerd volgens de EN1591-4 voor zowel de basismodule (8.2.2) als de module hydraulisch torquen (8.2.4). De afgegeven certificaten zijn geldig in alle Europese landen die deze norm hebben geaccordeerd.

V.l.n.r. Peter Dijkgraaf, Jacco op ‘t Hof en Martijn Dijkgraaf.

Geen grijze muis

“Hoe belangrijk training ook is, je kan onbekwame cursisten die uit alle windstreken van de wereld afkomstig zijn, in korte tijd door training niet vakbekwaam maken. Daar komt een leertraject bij kijken. In de industrie wordt onderschat hoe belangrijk de job van flensmonteur is”, voegt Martijn Dijkgraaf daaraan toe. Samen met zijn vader Peter Dijkgraaf en Jacco op ‘t Hof vormt hij het managementteam van het bedrijf. “We willen geen grijze muis zijn en ons niet richten op kwantiteit, maar kwaliteit. Daar komt wel een andere prijsstelling bij kijken”, zegt Peter Dijkgraaf.

Unieke flenscompetentietest-skid

Een aantal jaar nadat Dijkgraaf met het geven van trainingen was gestart, kreeg hij een vraag van een opdrachtgever die na een opstart was geconfronteerd met een ernstige flenslekkage, resulterend in een brand. “Hij wilde de competentie van flensmonteurs door training te verhogen, zodat de integriteit van de flensverbindingen zou zijn gegarandeerd. Het op korte termijn trainen van grote aantallen mensen is niet mogelijk. Maar uit het verleden wist ik dat monteurs vooraf soms als test een flens moesten monteren. Dit is te vergelijken met een lasser die zijn vakbekwaamheid moet aantonen door een lastest uit te voeren. Zo ontstond het idee van flenscompetentietesten”, vertelt Peter Dijkgraaf. In opdracht van het bedrijf ontwikkelde Dijkgraaf-Support een opstelling waarbij de flensscheefstand conform de werkelijkheid nauwgezet wordt gesimuleerd. Martijn Dijkgraaf: “De flexibiliteit van de beugel is zodanig bepaald dat de leidingspanningen die bij flensscheefstand optreden realistisch worden nagebootst. De flensbomen die bij de standaard Nederlandse trainingen worden gebruikt zijn zodanig star, dat je het fitten van een flens niet realistisch kunt testen. Dat maakt het Europees gepatenteerde ontwerp van onze skid uniek.”

Succes

De flenscompetentietesten zijn een schot in de roos, zo is gebleken. Jacco op ’t Hof houdt zich hier voornamelijk mee bezig. “Inmiddels voeren wij de testen uit in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Oostenrijk. We zijn begonnen met twee skids en inmiddels hebben wij er veertien. We kunnen zowel op locatie bij opdrachtgevers testen als bij onze vestiging in Dirksland.” Dat de competentietesten bepaald geen overbodigheid zijn, blijkt wel uit de slagingspercentages. Gemiddeld slaagt 15 procent niet voor de test. In enkele gevallen kan dit voor bepaalde groepen uitschieten naar 70 procent. Jacco op ‘t Hof: “Bij opdrachtgevers waar wij al langere tijd voor turnarounds worden ingeschakeld, zie je dat het percentage dat niet door de test komt afneemt. De standaarden worden beter nageleefd en de bewustwording is hoger. Het is zeker niet zo dat wij alleen een kunstje leren, want ook in het veld zijn de prestaties beter. Wij bieden een ‘extra layer of defence’. De testen komen het bewustzijn en de vakmanschap duidelijk ten goede.” Sinds kort is Dijkgraaf ook TQ Cert-gecertificeerd voor het hydraulisch torquen van flenzen. “Daarmee zijn wij uniek in Nederland”, zegt Jacco op ‘t Hof.

Realtime

Dijkgraaf verwerkte de afgelopen jaren de resultaten van de flenscompetentietesten handmatig in een scorecard (Excel). Vorig jaar heeft het een app geïntroduceerd, waarin de resultaten realtime zichtbaar zijn. “Opdrachtgevers hebben de uitslagen hiermee gelijk na afronding van de test. Dat is geweldig voor de onboarding. Wij hebben de app het afgelopen jaar getest en zullen die dit jaar volledig implementeren. Het biedt opdrachtgevers meer grip op data omdat ze gelijk feedback krijgen. Een groot voordeel is dat de app kan worden gekoppeld met de systemen van security aan de poort, wat de uitgifte van toegangspassen versnelt en vergemakkelijkt”, legt Martijn Dijkgraaf uit.

Tweede blinde vlek

In 2019 voegde Dijkgraaf ‘crane-integrity management’ aan zijn portfolio toe. In 2023 zijn naar aanleiding van een vraag van een klant ook rigger-competentietesten ontwikkeld. “Deze opdrachtgever had te maken met een groot aantal hijsincidenten. Ook deze klant vroeg of wij daarin ondersteuning konden bieden”, vertelt Martijn Dijkgraaf, die zich met name richt op ‘crane-integrity management’. Hijsen is net als flenzen een blinde vlek in de industrie, vindt hij. “Kijk eens naar het aantal hijsincidenten en near misses bij onderhoudsstops.” Dijkgraaf ontwikkelde in samenwerking met deze klant een competentietest voor riggers. “Wij hebben een scorecard ontwikkeld en hebben voor elke testlocatie een big box beschikbaar met vijftig stuks hijsgereedschap, waaruit de rigger moet kiezen wat geschikt en gekeurd is.” Inmiddels biedt Dijkgraaf tevens consultancy en incidentanalyse voor kraanwerkzaamheden aan.

Kwalitatief verbeteren

“Wij controleren ook hijs-tekeningen, zowel op papier als in het veld. De volgende stap is het verzorgen van veldinspectie voor kranen en flenzen. Dit hebben wij inmiddels ook in de app verwerkt. Hiermee bestrijken wij de bovenste laag van het FIM-model [zie kader, red.]. Met onze diensten willen wij de industrie kwalitatief verbeteren en veiliger maken, om de unit performance te verbeteren. Wij moeten ons realiseren hoe belangrijk vakbekwaam personeel is”, besluit Martijn Dijkgraaf.

Tailor made aanpak voor flenzen en hijsen

Het in Dirksland gevestigde Dijkgraaf-Support richt zich op twee specialisaties: ‘flange- en crane-integrity management’. Het eerste omvat trainingen, consultancy, competentietesten en onderzoek. Onder crane-integrity management vallen trainingen, consultancy (engineering en quality reviews) en competentietesten. Het bedrijf bedient klanten in de chemie-, raffinage-, farmaceutische-, drinkwatersector-, wind- en de staalindustrie. “Overal waar de integriteit van flenzen en hijsen een rol speelt”, licht Peter Dijkgraaf toe. “Onze aanpak is tailor made. In de farmaceutische sector heb je bijvoorbeeld veel teflon lined flenzen of zelfs glasflenzen, die specifieke problemen kunnen geven. Onze flenstrainingen zijn deels algemeen van opzet conform de EN1591-4, waaraan wij de flensprocedure en specifieke unit-flenzen van de opdrachtgever integreren in het trainingspakket.”

Flange Integrity Model

Op de vraag of Dijkgraaf-Support het aantal incidenten met flenzen bij opdrachtgevers heeft helpen verminderen, kan Peter Dijkgraaf geen eenduidig antwoord geven. “Je kunt niet zeggen dat een vermindering van het aantal incidenten volledig valt toe te schrijven aan trainingen en competentietesten. Daar komt meer bij kijken.” Op basis van zijn kennis en ervaring heeft Dijkgraaf het Flange Integrity Model ontwikkeld. Verschillende lagen in dit model leveren een bijdrage om de doelen te halen: geen flenslekkages en het voldoen aan de gestelde diffuse emissie-eisen. De onderste laag van het model zijn mensen, die kunnen worden getraind en geïnstrueerd. Daarboven zijn de lagen van processen, procedures en prestaties. “Trainingen en competentietesten hebben bewezen effect. Door aan de voorkant hierin te investeren, kunnen opdrachtgevers voorkomen dat zij later kosten hebben aan lekkages, branden of verlies van beschikbaarheid van installaties.” Ook voor hijsactiviteiten is een overeenkomstig model ontwikkeld: het Lifting Operations Integrity Management Model.

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!