Selecteer Pagina

Gpi

door | 1 feb, 2025 | Company info

De rol van RVS tanks in de energietransitie

Al meer dan 30 jaar specialiseert Gpi zich in het bouwen van RVS proces- en opslagtanks op maat – tot 10.000 m3. Kenmerkend aan hun aanpak is dat het gehele proces van begin tot eind door Gpi wordt uitgevoerd; van ontwerp tot transport. Over alle aspecten wordt meegedacht, maar één onderdeel neemt een steeds prominentere rol in: duurzaamheid. Gpi licht dit graag verder toe.

Tekst: Emma Veldhuis

De focus op de duurzaamheidsvoordelen van RVS tanks is bij Gpi verre van recent. Het is een kernonderdeel van de bedrijfsstrategie en binnen de interne productieprocessen wordt continu ingezet op het optimaliseren van het energiegebruik. Wel ziet men bij Gpi dat de RVS-tankoplossingen steeds vaker als onderdeel worden gezien van de energietransitie die klanten doormaken. Dat kan op twee manieren, vertelt Alexander Kraaijkamp, cco bij Gpi. “Enerzijds zien we dat onze tanks worden ingezet bij duurzaamheidsverbeteringen bij de klant, zoals het bufferen van restwarmte door middel van zogenoemde stratificatietanks. Anderzijds worden de tanks ook ingezet bij nieuwe duurzame producten, zoals de duurzame vliegtuigbrandstof SAF.”

Aangezien RVS vrijwel volledig gerecycled kan worden én vrijwel onderhoudsvrij is, is het een van de meest duurzame materialen op de markt. “Traditionele stalen tanks moeten periodiek worden onderhouden, denk daarbij aan reiniging en coating. Bij RVS is dit niet aan de orde. Door slim gebruik te maken van andere legeringen RVS, zoals LDX of andere soorten duplex, kunnen we ook nog eens concurrerend zijn in de aanschaf ten opzichte van traditionele stalen tanks”, aldus Kraaijkamp. 

De eerder genoemde manier waarop besparingen kunnen worden gerealiseerd – het bufferen van restwarmte – is ook zeer interessant. Gpi denkt graag met klanten mee over manieren waarop restwarmte en andere reststromen teruggebracht kunnen worden in het systeem en neemt dit mee bij het ontwerpen van de tanks. Want, zo licht Kraaijkamp toe, er zijn allerlei factoren waarmee impact kan worden gemaakt. 

Optimalisatie als rode draad

Gpi beschikt over verschillende productielocaties in Nederland en Polen, specifiek afgestemd op bepaalde marktsegmenten. Op sommige locaties worden tanks geproduceerd die via de weg vervoerd kunnen worden. Een andere locatie is watergebonden, waardoor tanks direct op een schip geladen kunnen worden voor het vervoer richting de klant. Is transport simpelweg niet mogelijk, bijvoorbeeld door het formaat van de tank of door andere logistieke uitdagingen? Dan is Gpi ook in staat om de tanks deels of volledig op locatie te bouwen. “De mogelijkheid om zowel fabrieksbouw als on-site productie aan te bieden geeft ons de flexibiliteit die we nodig hebben om altijd de juiste oplossing te kunnen realiseren. Op deze manier hoeven logistieke uitdagingen geen reden te zijn om concessies te moeten doen op andere terreinen. Daarnaast stelt dit ons in staat om onze klanten één aanspreekpunt aan te bieden voor al hun tankvraagstukken.”

Optimalisatie loopt als rode draad door de organisatie. In de afgelopen vijf jaar heeft een enorme groei plaatsgevonden; Gpi is bijna verdriedubbeld. “Dat heeft de nodige uitdagingen met zich meegebracht”, vertelt Steven Sijperda, ceo van Gpi Group. “We hebben daarom fors ingezet op stabilisatie en grip op de operatie, onder andere door moederbedrijf Gpi Group verder centraal te zetten en de ondersteunende diensten van de verschillende werkmaatschappijen, zoals HR, marketing, finance, IT, QC en safety, hier onder te brengen. Door deze stappen zijn we klaar voor de volgende vijf jaar van innovatie en groei. De digitalisering van onze fabrieken is daar een onderdeel van, waardoor we nog meer zicht krijgen op de status van onze goederenstroom, bewerkingen en productiestroom, zodat we deze processen nog verder kunnen optimaliseren.”

Samenwerken bij uitdagingen

De energietransitie zorgt voor allerlei uitdagingen, maar ook voor kansen. “De energietransitie is onomkeerbaar. Verduurzaming is een noodzaak, we kunnen hier niet omheen”, vertelt Sijperda. “We helpen klanten om voorbij de obstakels te kijken en gaan samen op zoek naar haalbare oplossingen. Zo hebben we in het havengebied onlangs tanks gebouwd die zowel eetbare olie als afvalolie kunnen opslaan, wat de klant meer flexibiliteit geeft.”

Ook bestaande klanten weten Gpi te vinden voor duurzaamheidsvraagstukken. Een zuivelbedrijf, waar al eerder tanks van Gpi zijn geleverd, vroeg een stratificatietank aan waarmee de warmte en kou die tijdens verschillende stappen in het productieproces vrijkomen kunnen worden opgeslagen. In deze tank wordt warmte bovenin en kou onderin opgeslagen. Deze aanpak helpt de klant bij het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen.

Deze en andere projecten laten zien dat een RVS opslagtank zoveel meer kan betekenen dan slechts opslagruimte. “Door slimme keuzes te maken in het ontwerp valt enorm veel winst te behalen. De terugverdientijd van de investeringen nemen we daar ook in mee, dat is vaak heel interessant. We denken met klanten mee en kijken altijd hoe we net een stap verder kunnen gaan. Samen zorgen we dat bedrijven goed zijn voorbereid op de veranderingen van de toekomst”, aldus Kraaijkamp.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!