Selecteer Pagina

Resato Hydrogen Technology

door | 1 apr, 2025 | Company info

Martijn Kruisweg (Resato Hydrogen Technology)

‘Onze waterstoftankstations werken’

Het gebruik van waterstof voor mobiliteit is zeker niet iets voor de verre toekomst. “Als je dit goed aanpakt, kun je er vandaag al geld mee verdienen”, zegt Martijn Kruisweg van Resato Hydrogen Technology. Het bedrijf biedt waterstoftankstations aan, waarmee het de laatste jaren sterk groeit.

“Weet je waar ik nou trots op ben?”, vraagt Martijn Kruisweg, commercieel directeur bij Resato Hydrogen Technology. “Dat wij onlangs een lening van 25 miljoen euro hebben ontvangen van de Europese Investeringsbank (EIB). Aan de ene kant biedt ons dit een stuk kapitaal om te groeien, aan de andere kant ben ik misschien nog wel blijer met deze Europese blijk van goedkeuring voor ons bedrijf. Hier is een meer dan een jaar durende assessment aan vooraf gegaan.” Kruisweg is anderhalf jaar in dienst voor Resato Hydrogen Technology, na eerder onder andere voor Shell en AkzoNobel te hebben gewerkt. Hij zegt plezier te halen uit het leveren van een bijdrage voor innovatie en duurzaamheid. “De technologie is er en moet alleen nog worden toegepast.”

Martijn Kruisweg

700 bar

Het in Assen gevestigde Resato Hydrogen Technology staat sinds 2023 op eigen benen. Eerder maakte het deel uit van moederbedrijf Resato International, dat thuis is in hogedrukinstallaties en waterjettechnologie. “Resato Hydrogen Technology bouwt waterstoftankstations. Daarmee groeien wij zo hard en er is zoveel potentie in verdere opschaling, dat er een apart bedrijf van is gemaakt”, zegt Kruisweg. De producent onderscheidt zich in belangrijke mate met de betrouwbaarheid van de waterstoftankstations. Niet voor niets hanteert het als slogan ‘We build stations that work’. “In de markt hebben zich problemen voorgedaan met de betrouwbaarheid van waterstoftankstations. In Californië is bijvoorbeeld een netwerk uitgerold, waarvan de vulpunten niet goed werken. Dan heb je een groot probleem.” Resato Hydrogen Technology is gespecialiseerd in de hoge druk die nodig is om een voertuigtank met waterstofgas te vullen. Daarvoor is 700 bar nodig. “Dat is gigantisch. Ter vergelijking: een autoband heeft een druk van 2,5 bar. Moederbedrijf Resato heeft al sinds 1991 ervaring in hogedruktechnologie. Je moet je voorstellen dat bijvoorbeeld koppelingen daarop zijn uitgerust.”

Binnen een paar minuten

“Wij hanteren een enorme focus in onze bedrijfsvoering en bieden alleen één gestandaardiseerd waterstoftankstation aan”, zegt hij. Dit bestaat uit vier componenten: een buffer waarin waterstof wordt opgeslagen, een compressor die waterstof naar de dispenser pompt en er is koeling nodig om de waterstof onder een bepaalde temperatuur te houden. “Wij leveren een compleet waterstoftankstation en kunnen die ook onderhouden. Door de hogedruktechnologie is goed onderhoud cruciaal.” In eerste instantie ziet Kruisweg kansen voor zwaar transport voor het rijden op waterstof. Vrachtwagens, vuilniswagens en ook bussen zijn volgens hem zeer geschikt voor ‘zero emissie-transport’. “Het nadeel van rijden op een batterij is het gewicht van de voertuigen en de laadtijd. Dat terwijl je binnen een paar minuten een tank met waterstof kunt vullen. Het rijdt ook fantastisch. De enige uitstoot zijn druppeltjes water en zuurstof. Maar het belangrijkste voordeel van rijden op waterstof boven elektriciteit is de netcongestie. Het elektriciteitsnet heeft onvoldoende capaciteit om alle vrachtwagens in Nederland op elektriciteit te laten rijden, dat is niet realistisch.”

Kip-/ei-probleem opgelost

Resato Hydrogen Technology exploiteert de waterstoftankstations niet, benadrukt Kruisweg. “Dat nemen onze klanten op zich. Veelal zijn dat nu ondernemers met een tankstationnetwerk, zoals Kuster Energy en Holthausen. We zien de laatste tijd dat ook grotere energiebedrijven als TotalEnergies of Orlen geïnteresseerd raken.” Een belangrijke aanjager voor de groei van de markt is de invoering vorig jaar van de Europese Alternative Fuel Infrastructure Regulation (AFIR)-wetgeving geweest. Kruisweg: “Dit stelt landen in Europa verplicht om voor 2030 een bepaald aantal waterstoftankstations te realiseren. Ook moeten er op belangrijke transportroutes waterstoftankstations komen en dienen grote steden minstens één waterstoftankstation te hebben. Dit helpt het kip-/ei-probleem op te lossen.” Door deze wetgeving is Resato Hydrogen Technology sterk gegroeid, zegt Kruisweg, van 50 naar 180 medewerkers nu. 40 mensen werken op de R&D-afdeling van het bedrijf aan een verdere versterking van de snelheid, veiligheid en efficiency van het waterstof tanken.

Gecoördineerde stimulering

Het nieuwste product van Resato Hydrogen Technology is een tube trailer filling station, waarmee een tube trailer met waterstof kan worden gevuld. Het systeem is met een grotere compressor uitgerust. “De basistechnologie van dit product is hetzelfde, maar de grotere compressor maakt het mogelijk om hogere volumes waterstof te kunnen pompen”, licht Kruisweg toe. Een waterstoftankstation verkoopt vandaag de dag tussen de 1.000 en 3.000 kilo waterstof, schetst hij. Binnen zes jaar zullen afzetvolumes van 10.000 kilo waterstof binnen handbereik komen. “Hierop kun je je met een grotere compressor voorbereiden. Een tube trailer bevat cilinders met waterstof erin, waarmee een tankstation wordt bevoorraad. Er is veel vraag naar deze oplossing; niet alleen vanuit de mobiliteitssector, maar ook uit de industrie.” Voor klanten van Resato Hydrogen Technology zijn er nu al subsidieregelingen, zoals de Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWIM) in Nederland. Deze maand opent weer een nieuwe ronde, waarin 40 miljoen euro beschikbaar is. “Vooral transporteurs en busmaatschappijen kijken hiernaar”, merkt Kruisweg, die een wens uitspreekt: “Wij zouden graag meer gecoördineerde subsidiëring en belastingmaatregelen zien om het gebruik van waterstof in de mobiliteitssector te stimuleren. De bijtelling voor een waterstofauto is nu bijvoorbeeld hetzelfde als voor een elektrische auto. Waterstof verdient echter meer stimulering, omdat de markt nog veel minder ontwikkeld is.”

Jaarlijks 200 waterstoftankstations

Resato Hydrogen Technology is deelnemer aan de World Hydrogen Summit & Exhibition, volgende maand in Rotterdam. Het bedrijf gaat er de rol vervullen van ambassadeur voor het gebruik van waterstof in mobiliteit. “Wij willen dit nog meer bekendheid geven. Het exploiteren van een waterstoftankstation kan vandaag al, en als je dit goed aanpakt kun je er geld mee verdienen”, zegt Kruisweg. Daarnaast wil het bedrijf op het evenement zijn naam in de markt verder versterken en nieuwe relaties opbouwen. “Wij hebben tot nu toe ongeveer zeventig waterstoftankstations in het veld staan. Ons doel is om in 2030 jaarlijks tweehonderd waterstoftankstations te produceren. Daarmee zouden wij elk jaar een CO2-reductie behalen die gelijk is aan de uitstoot van een stad als Istanbul. Een geweldig doel om naartoe te werken.”

Groene waterstof

De ontwikkeling van grote groenewaterstofprojecten loopt niet overal soepel, ziet ook Martijn Kruisweg. Projecten worden uitgesteld of soms zelfs afgeblazen. Daarentegen signaleert hij dat kleinere groenewaterstofprojecten bij wind- of zonneparken wél doorgaan. “Vaak hebben die een goede business case”, stelt hij. Tegelijkertijd nuanceert hij: “Maar waarom zou je direct op groene waterstof willen overschakelen? Voor de transitie is ook grijze waterstof nodig. Het is zaak eerst de vraag te creëren, waarmee de transitie op gang komt. Er is dus een overgangsfase nodig, waarin je niet te strikt moet denken.”

Oprichting H2 Academy

In samenwerking met ENTRANCE – Centre of Expertise Energy heeft Resato Hydrogen Technology eind vorig jaar de H2 Academy opgericht. Het doel is praktische trainingen op het gebied van waterstof aan te bieden, waarmee toekomstige collega’s en professionals worden opgeleid. Ook helpt het initiatief rijden op waterstof meer bekendheid te geven.

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!