
De energietransitie vraagt om innovatieve oplossingen om duurzame energie wereldwijd beschikbaar te maken. Duiker Clean Technologies, specialist in schone energieoplossingen, ziet een belangrijke rol weggelegd voor ammoniak als efficiënte drager van waterstof. Albert Lanser, business development director en mede-eigenaar van Duiker, legt uit hoe het bedrijf met geavanceerde technologieën bijdraagt aan de toekomst van duurzame energie.
Tekst: Jeanette van Swaal
Duiker, opgericht in 1919, begon als een handelsbedrijf en evolueerde later naar een machinefabriek. Door de jaren heen ontwikkelde het zich tot een hightech leverancier van procesbranders en industriële verbrandingstechnologie, zoals met schonere rookgassen zure regen tegen te gaan. Nu richt Duiker zich op een nieuwe uitdaging: de ontwikkeling van een innovatieve ammoniakkraker, een technologie die waterstof uit ammoniak kan vrijmaken zonder CO2-uitstoot. “We zijn doorgegroeid van een equipmentleverancier naar een technologiebedrijf”, vertelt Lanser. “Onze expertise in ammoniakverbranding en procestechnologie heeft ons de mogelijkheid geboden om een uiterst efficiënte kraker te ontwikkelen.”
In Europa is de vraag naar duurzame energie enorm, maar de lokale opwekking met wind- en zonne-energie is ontoereikend. Hierdoor ontstaat de noodzaak om groene energie te importeren. Ammoniak speelt hierin een sleutelrol. “Het produceren van groene energie is grotendeels afhankelijk van de elektriciteitsprijs”, legt Lanser uit. “In regio’s met veel zon, zoals de Sahara en het Midden-Oosten, kunnen we duurzame elektriciteit opwekken tegen extreem lage kosten. Maar het transport van die energie is de uitdaging.”
Waterstof wordt gezien als een schone brandstof, maar het transport ervan is complex. Waterstof moet extreem worden afgekoeld tot -273°C om vloeibaar te worden, wat veel energie kost en transport inefficiënt maakt. “Door waterstof te binden aan stikstof maken we ammoniak, een stof die al bij -33°C vloeibaar is en zich veel eenvoudiger en goedkoper laat opslaan en vervoeren”, vertelt Lanser.
Albert Lanser
Bij aankomst in Europa moet ammoniak weer omgezet worden naar waterstof, en daar komt de innovatieve technologie van Duiker in beeld. “Onze ammoniakkraker splitst ammoniak in stikstof en waterstof zonder CO2-uitstoot,” zegt Lanser. “Het proces is uiterst efficiënt en maakt gebruik van de energie uit de ammoniak zelf. Hierdoor is onze technologie niet alleen duurzamer, maar ook betrouwbaarder en compacter dan alternatieve methoden.”
De voordelen van de technologie zijn aanzienlijk: de ammoniakkraker van Duiker heeft een energie-efficiëntie van meer dan 90 procent, waardoor er minimale energie verloren gaat in het proces. Bovendien stoot de technologie geen CO2 uit, gebruikt het geen water of extra koelinstallaties en heeft het een compact en eenvoudig ontwerp, wat bijdraagt aan betrouwbaarheid en een efficiënte implementatie. Daarnaast is de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) tot een minimum beperkt, wat de duurzaamheid van de oplossing verder versterkt.
Deze technologie biedt een duurzame en kostenefficiënte manier om waterstof op grote schaal beschikbaar te maken voor industrieën die willen vergroenen. “We hebben een betrouwbare en innovatieve oplossing, maar de markt moet nog volgen”, aldus Lanser.
Hoewel de techniek klaar is, moet de markt nog verder rijpen. “Er is wereldwijd interesse in ammoniakkrakers, maar de technologie is nog nergens commercieel geïmplementeerd”, zegt Lanser. “Veel bedrijven die zich bezighouden met import en opslag van ammoniak zoeken samenwerkingen om waterstof beschikbaar te maken voor de industrie. Vaak zijn dit consortiums van bedrijven die gezamenlijk willen investeren in de infrastructuur.”
Een belangrijke uitdaging is dat waterstof uit duurzame bronnen momenteel veel duurder is dan fossiele brandstoffen. “De businesscase is nog niet sluitend”, zegt Lanser. “Er is overheidsingrijpen nodig om de markt in beweging te krijgen. Zonder stimulering blijft het financieel aantrekkelijker om fossiele brandstoffen te blijven gebruiken.”
Impressie van hoe een Duiker SCO-unit (low NOx ammoniakverbrandingsinstallatie) eruit kan zien en onderdeel is van een ammoniakkraakinstallatie.
De haven van Rotterdam wordt gezien als een cruciale locatie voor de import en verwerking van ammoniak naar waterstof. Lanser: “Er ligt een gigantische kans voor Nederland om een leidende rol te spelen in de waterstofeconomie. De infrastructuur is er al grotendeels, maar we moeten nú investeren om te voorkomen dat andere havens, zoals die in Duitsland, deze rol overnemen.”
Een van de plannen om deze transitie te versnellen is de Delta Rijn Corridor, een pijpleidingtraject voor waterstof tussen Rotterdam en Duitsland. “Als deze verbinding er niet snel komt, zullen Duitse industriële bedrijven eerder kiezen voor andere Europese havens. Dit zou een gemiste kans zijn voor Nederland”, waarschuwt Lanser.
De publieke perceptie van ammoniak als energiedrager is een ander aandachtspunt. Ammoniak is giftig, maar wordt al decennia veilig vervoerd en gebruikt in de industrie. “De kennis en infrastructuur zijn er al”, zegt Lanser. “De uitdaging ligt in opschaling en bredere acceptatie.”
Voor bedrijven die willen verduurzamen, biedt ammoniak een betrouwbare en schaalbare oplossing. “De industrie heeft een stabiele energiebron nodig tegen een betaalbare prijs”, zegt Lanser. “We zitten in een transitiefase waarin vraag en aanbod nog niet perfect op elkaar aansluiten. Maar de urgentie om te vergroenen neemt toe en wij zijn klaar om daarin een sleutelrol te spelen.”
Duiker biedt met zijn innovatieve ammoniakkraker een belangrijke schakel in de energietransitie. De technologie is klaar voor implementatie, maar de markt moet nog verder ontwikkelen. Overheidsbeleid, investeringen in infrastructuur en de vraag vanuit industrieën zullen bepalen hoe snel ammoniak zijn plek als duurzame energiedrager inneemt. Lanser besluit: “We moeten de energietransitie niet als kostenpost zien, maar als een investering in de toekomst. Als we nu niet doordacht handelen, missen we letterlijk de (ammoniak)boot.”