
Het is als een estafettewedstrijd waarbij één team, in dit geval waterstofproject Duwaal, ruimschoots aan kop loopt. Loper 1, de techniek, was klaar en gaf het stokje soepel over aan loper 2, de wetgeving. Toen ook die alle hordes genomen had, was daar loper 3, de subsidie. Ook diens ronde ging voorspoedig. Maar met de eindstreep in zicht is daar de mislukte wissel van loper 3 naar loper 4, het lokale beleid. Het stokje valt en een ander team neemt de leiding: Kickstarter. Zij liggen nu aan kop om een decentraal waterstofnetwerk te realiseren.
SoluForce, specialist in non-metallic leidingen, is bij beide projecten betrokken als leverancier van het decentrale waterstofnetwerk. Lange tijd zag het ernaar uit dat het Duwaal-project het eerste waterstofproject in Nederland zou zijn waarbij ze de toegevoegde waarde van hun product konden bewijzen. “Het loopt stuk op lokaal beleid”, begint Robert-Jan Berg, managing director bij SoluForce.
Berg doelt op de afwijzing van gemeente Hollands Kroon om een lokale private partij eigenaar te laten zijn van het decentrale waterstofnetwerk. “Ze willen dat de verantwoordelijkheid voor het decentrale waterstofnetwerk bij gangbare publieke instanties komt te liggen”, legt Berg uit. “Maar Gasunie is de enige die het dan mag doen en die is (nog) niet geïnteresseerd in decentrale kleinere infrastructuur.”
Het komt dus toch allemaal weer neer op de grote vraag in waterstofland: wie wordt eigenaar van het decentrale netwerk? In Noord-Holland blijft het antwoord vooralsnog dus uit. “En dat is ondanks het groene licht dat eerder wel al werd gegeven door de Rijksoverheid, provincie Noord-Holland en Regiodeal. De overwegingen van de lokale overheid zijn ons onbekend, maar het proces kan niet stil blijven staan.”
Het project moet, hoewel er nu voorlopig dus geen ondergronds waterstofnetwerk van de windturbine in Wieringerwerf naar het AVIA-tankstation aan de A7 komt, gewoon door. “De toegekende subsidies kennen een einddatum. Daarom gaat men het subsidiebudget nu inzetten voor de realisatie van waterstofaggregaten. Maar daarmee ga je niet het ultieme doel, de vergroening van de lokale industrie en mobiliteit, bereiken.”
Heel anders verloopt het project Kickstarter in Groningen. Hier wil men een ondergronds waterstofnetwerk aanleggen tussen Eemshaven en Delfzijl. Groningen Seaports wil daar het eigenaarschap van dit netwerk op zich nemen en staan de signalen vanuit de lokale overheden wel op groen. “Het enige verschil is dat het hier vooralsnog om lagedrukleidingen gaat”, legt Berg uit.
Northgrid, een organisatie van lokale industrieën in Eemshaven, Groningen Seaports, RWE en potentiële afnemers in Delfzijl, zoals Teijin, wil verduurzaming in Groningen aanjagen. “Ze willen niet wachten op een verlengstuk van de H2-backbone die rond 2027/28 door Hynetwork Services zal worden gerealiseerd. Ze kiezen nu voor twee lagedrukleidingen omdat dat vergunningtechnisch relatief snel realiseerbaar is. Hiermee kunnen ze van start en laten zien: het kan!”
Zodra uiteindelijk ook het hogedruknetwerk van Hynetwork Services beschikbaar komt, worden de twee leidingen voor andere doeleinden ingezet. Berg: “Dat kan bijvoorbeeld zijn voor mobiliteit van hoogwaardige waterstof voor de industrie, maar ook voor het transport van andere middelen, zoals methanol. Het mooie is: wat het ook wordt, er zijn geen aanpassingen nodig. Onze non-metallic leidingen zijn namelijk impermeabel en geschikt voor lage en hoge drukken.”
Hoewel het project Kickstarter geen enorm grootschalig project is, kan het wel een groot effect hebben op SoluForce als toeleverancier. “Hier kunnen we aan Nederland bewijzen wat er mogelijk is en hoe een decentraal netwerk complementair is aan de backbone. De backbone verbindt de vijf grote industrieclusters aan elkaar en aan het buitenland voor het transport van grote volumes. Binnen de lokale industrieclusters zelf kan de distributie daarnaast geheel decentraal en naar behoefte worden opgezet met de SoluForce-oplossing. Onze non-metallic leidingen zijn de ideale oplossing. In het buitenland bewezen we dit al. Zo hebben we een waterstofproject in Denemarken afgerond, zijn we in Zwitserland bezig en hopen we ook in Zweden groen licht te krijgen. Ook ver buiten Europa zijn we actief. Qua waterstof gaat het nu nog om kleine projecten, maar we verwachten dat de grotere projecten in 2027 van de grond zullen komen. Daar willen we bij zijn!”
De voordelen van de non-metallic leidingen van SoluForce zijn overtuigend. Ze hebben een 4 keer lagere CO2-footprint en een 30 procent lagere TCO. Daarnaast zijn ze dankzij hun flexibiliteit en lengte eenvoudig en snel te installeren. Doordat ze ongevoelig zijn voor corrosie en waterstofbroosheid, gaan ze uitzonderlijk lang mee.
Hoewel SoluForce zijn product in Nederland heel graag wil bewijzen in een decentraal waterstofnetwerk, ligt er al bewijs genoeg over de grens. Vooral in het Midden-Oosten zijn non-metallic leidingen al de standaard in de traditionele olie- en gasindustrie. Daar zijn deze leidingen dan ook een logische keuze voor waterstofprojecten.