
Je hebt een blusinstallatie en weet: ik moet overstappen naar PFAS-vrij blusschuim. En dat voor 2027. Of je moet het wel heel strak geregeld hebben om de transitie te mogen uitstellen, maar de meesten gokken daar niet op. Dus, aan het werk! Hoe pak jij deze complexe verandering aan?
Tekst: Kim de Booij
Blusschuimen bevatten al jarenlang PFAS-verbindingen. Het zijn chemische stoffen die niet afbreken in de natuur en zich ophopen in de bodem, het water en zelfs in ons lichaam. Ze zijn dus schadelijk voor mens en milieu. Het is dan ook hoog tijd om over te stappen naar een milieuvriendelijkere variant, vindt ook de Europese Commissie. De industrie krijgt hier in principe tien jaar de tijd voor, maar in de loop van 2026 gaan er al strenge restricties gelden.
“De EU-regelgeving bepaalt dat PFAS-houdend blusschuimconcentraat tot 2027 onder strikte voorwaarden mag worden gebruikt”, vertelt Jörg Sachse, technisch manager bij Van Ginkel Groep, specialist in brandveiligheid. “Opvang moet bijvoorbeeld gewaarborgd zijn en lekkages moeten onmogelijk zijn. Wil je gaan voor uitstel, dan zul je dat dus goed moeten kunnen onderbouwen. Daarnaast kun je ook te maken krijgen met leveringsproblemen. Fabrikanten houden geen PFAS-houdende producten meer op voorraad en produceren alleen nog op bestelling. Zo’n productie duurt drie weken, terwijl jij na gebruik van je installatie al binnen 24 uur je blusschuimvoorraad terug op orde moet hebben.”
Velen kiezen er om deze en ook om milieutechnische en veiligheidsredenen voor om de transitie dus al in gang te zetten. “Het is belangrijk om er op tijd mee te beginnen”, adviseert Sachse. “De transitie, van advies en engineering tot aanpassing en goedkeuring, duurt gemiddeld zo’n zes maanden. Het is namelijk vrij complex om je blusschuiminstallatie om te zetten naar PFAS-vrij blusschuim.”
Die complexiteit zit hem in de verschillende eigenschappen van PFAS-houdend en PFAS-vrij blusschuim. “PFAS-houdend blusschuim is relatief dun en gemakkelijk door leidingen te transporteren. PFAS-vrij blusschuim heeft een hogere viscositeit en vereist meer product voor hetzelfde bluseffect. Daarom heb je allereerst dikkere leidingen nodig. Daarnaast stellen blusschuim-fabrikanten strikte voorwaarden aan de apparatuur, zoals sprinklerkoppen en blusmonitoren. Ook daar zijn dus vaak aanpassingen in nodig. En dan moeten ook de documentatie en vergunningen nog worden herzien.”
Jörg Sachse
Dit alles maakt de blusschuimtransitie tijdrovend en kostbaar. Plus je staat ook nog voor de keuze in soort PFAS-vrij blusschuim en de hoeveelheid die je daarvan nodig hebt. “Specialistisch advies hierin is essentieel”, stelt Sachse. “We zien wel eens dat bedrijven standaard voor één type blusschuim kiezen. Vaak zijn dat bedrijven met vestigingen in meer landen, die met name uniformiteit nastreven. Of men kiest voor hetzelfde blusschuim als de lokale brandweer. Maar die keuze is niet altijd de economisch beste keuze of de optie met de minste impact op de installatie.”
Wanneer je dus toch graag advies inwint, moet je volgens Sachse ook nog oppassen van wie je dat advies aanneemt. “Sommige partijen beloven het ultieme blusschuim, één specifiek merk, maar dat hoeft niet per se het best passende blusschuim voor jouw installatie te zijn. Daar kom je dan bij oplevering of latere tests pas achter. Bij Van Ginkel zul je dat niet hebben. Wij gaan voor de beste oplossing, niet voor een eenmalige verkoop, maar voor een langetermijnrelatie. We leveren niet alleen blusschuim, maar verzorgen de complete transitie van a tot z en ontzorgen onze klanten. Advies, engineering, demontage, reiniging, ombouw van de installatie, inspectie, onderhoud, in samenwerking met expertpartners nemen we echt alles uit handen.”
Tijdens de technische ombouw van een blusschuiminstallatie regelt Van Ginkel ook een back-upsysteem. “We hebben een eigen calamiteiten-unit ontwikkeld. Het betreft een geavanceerd systeem met een schuimvoorraadtank, blusmonitor en branddetectiesysteem. Tijdens de finale ombouw neemt dit systeem de brandblusinstallatie van de klant tijdelijk over. Bij kleine installaties duurt zo’n ombouw ongeveer twee weken, terwijl de ombouw van grotere installaties wel zo’n drie tot vier maanden in beslag kan nemen. Al die tijd is een goed werkende brandblusinstallatie gewaarborgd.”
Eenmaal geïnstalleerd volgt nog steeds, zoals ook nu al het geval is, een oplevertest en daarna verplichte periodieke tests om de werking van het systeem blijvend te waarborgen. Dit is en blijft een kostelijke aangelegenheid. “PFAS-vrij blusschuim voorkomt het gebruik van schadelijke stoffen, maar blijft chemisch afval. Bij Van Ginkel werken we waar het kan dan ook zoveel mogelijk met simulatietests, maar de oplevertest zal altijd live moeten plaatsvinden.”
Standnummer Maintenance NEXT: 4.102
Van Ginkel werkt sinds kort samen met Raphael Valves, een toonaangevende Israëlische fabrikant van hoogwaardige en duurzame kleppen en slimme oplossingen voor onder meer brandbeveiliging. Het bedrijf staat bekend om zijn innovatieve producten en oplossingen voor watercontrolesystemen, waaronder delugesystemen. Dergelijke geavanceerde technologieën hanteert Van Ginkel nu om zijn brandbeveiligingsoplossingen verder te optimaliseren.