
Nico den Hartog
“Arepa staat bekend om reconditionering na schade, maar wij richten ons inmiddels steeds meer op preventief onderhoud”, zegt Nico den Hartog, solutions manager Benelux. “Onlangs ontwikkelden we nieuwe producten en serviceovereenkomsten. Die willen we tijdens Maintenance NEXT onder de aandacht brengen.”
Tekst: Mels Dees
Naast Arepa zelf is ook Inspexx, een onderdeel van het bedrijf dat zich richt op inspectie, aanwezig tijdens de beurs. “Het is belangrijk om te benadrukken dat we als eenheid opereren en dat we samen een breed pakket aan diensten aanbieden.”
Een van de nieuwe diensten die Arepa introduceert, is preconditionering. “Dat betekent dat we, voorafgaand aan groot onderhoud door gerenommeerde bedrijven, ruimtes reconditioneren”, legt Den Hartog uit. “We zijn zogezegd de tweede man op locatie, die de installatie, componenten en directe omgeving vrij maakt van (proces-)vervuiling, voordat de specialisten van die eerder genoemde partijen aan de slag gaan. Dit is vrij nieuw in de markt en nog relatief onbekend.”
Deze aanpak speelt een belangrijke rol bij turnarounds, maar ook bij onderhoud op kleinere schaal. “Er zijn veel elektrotechnische en installatietechnische bedrijven die onderhoud uitvoeren. Monteurs zijn schaars, en wij gaan met hen mee om hen het voorbereidende werk, namelijk het reinigen en reconditioneren, uit handen te nemen. Dat verhoogt voor de opdrachtgever de efficiëntie en bespaart kostbare tijd.”
Het belang van een schone en gecontroleerde omgeving kan niet worden onderschat, geeft Den Hartog aan. “Vervuiling en corrosie zijn vaak sluipende problemen die pas zichtbaar worden als het te laat is. Door preventief te reinigen en omgevingsfactoren in de gaten te houden, kunnen wij storingen en zelfs de volledige uitval van installaties voorkomen. Dat is niet alleen belangrijk voor de betrouwbaarheid, maar kan bedrijven ook veel kosten besparen.”
Tijdens de beurs Maintenance NEXT introduceert Arepa drie nieuwe serviceovereenkomsten, vertelt Den Hartog. “Het basispakket dat we aanbieden noemen we ‘Core’. Dat betreft periodieke reconditionering om vervuiling te verwijderen, storingen te minimaliseren en energieverlies tegen te gaan. Deze overeenkomst omvat een opleveringsverklaring en 24/7 priority support.”
Daarnaast introduceert de onderneming het pakket ‘Protect’, dat een uitbreiding is op ‘Core’ en dat voorziet in extra preventieve maatregelen zoals filter- en afdichtingsvervanging en installatie van Corrosie Inhibitor Capsules. Den Hartog: “Dit pakket bevat ook een gedetailleerde rapportage, inclusief eventueel aangetroffen technische bijzonderheden.”
Tot slot komt Arepa met het pakket ‘Advanced’ op de markt. “Dit is echt een allesomvattend aanbod met alle diensten van ‘Core’ en ‘Protect’, aangevuld met geavanceerde analytische monitoring van omgevingsfactoren zoals luchtvochtigheid, temperatuur en corrosierisico.”
Met deze serviceovereenkomsten wil Arepa zijn klanten ontzorgen en hen helpen een duurzamer en betrouwbaarder onderhoudsplan op te zetten. “Het biedt niet alleen extra zekerheid, maar ook een voorspelbare onderhoudsstructuur, wat voor veel bedrijven een groot voordeel is”, is de overtuiging van Den Hartog.
Arepa bedient een breed scala aan sectoren. “Onze klanten zitten zowel in de energiesector, variërend van aardwarmte-installaties tot kerncentrales, als in de havenlogistiek”, vertelt Den Hartog. “Denk aan de enorme walkranen die schepen lossen. Daar komt veel vervuiling bij kijken, en wij zorgen ervoor dat die installaties in topconditie blijven.”
Voor een dergelijk breed aanbod aan klanten is ook een breed opgeleid personeelsbestand nodig. Het vinden van technisch personeel is daarbij soms een uitdaging, erkent Den Hartog. “Monteurs zijn schaars, maar wij hebben een iets bredere vijver om uit te vissen. Wij nemen het werk over van medewerkers van de bedrijven die zeer specialistisch en vaak ook gecertificeerd werk uitvoeren, zoals het werken in hoogspanningsruimtes.” Den Hartog wil daarmee aangeven dat de instapdrempel bij Arepa lager is dan bij sommige van de bedrijven waarmee ze samenwerken. “We kunnen mensen met een technische affiniteit relatief snel opleiden tot een niveau waarop ze inzetbaar zijn. Zo houden we onze flexibiliteit en kwaliteit hoog.”
Daarnaast blijft het bedrijf voortdurend zoeken naar manieren om aantrekkelijk te zijn voor nieuwe werknemers. “We investeren in opleidingen en certificeringen, zodat onze medewerkers zich kunnen ontwikkelen. Dit is niet alleen goed voor ons bedrijf, maar ook voor de medewerkers zelf. Ze bouwen vaardigheden op die hen verder helpen in hun carrière.”
Op de vraag of Arepa tijdens de beurs ook daadwerkelijk contracten verwacht te sluiten, antwoordt Den Hartog realistisch: “Zo werken beurzen meestal niet. Klanten willen eerst een schouw laten uitvoeren. Daarom bieden wij als beursactie een kosteloze schouw op locatie aan. We maken een rapport op en kijken samen of er actie nodig is. Zo leggen we de basis voor verdere samenwerking.”
Arepa ziet deze schouw niet alleen als een manier om nieuwe klanten te trekken, maar ook als een kans om bewustwording te creëren. “Veel bedrijven onderschatten hoe snel vervuiling en corrosie problemen kunnen veroorzaken. Met een gedegen analyse kunnen we aantonen waar de risico’s liggen en hoe wij daarbij kunnen helpen.”