Selecteer Pagina

Isover Technical Insulation

door | 1 mrt, 2025 | Company info

Foto: Torsten Elger

Nieuwste ontwikkelingen in isolatie

Hoe logisch is het dat een industriële stoomleiding van 200°C eenzelfde isolatiedikte kent als een woonhuis van 20°C? Heel logisch, vonden we bij de aanleg ervan. De procescontinuïteit en veiligheid waren ermee immers gewaarborgd. Heel onlogisch zien we nu, nu we steeds energie-bewuster worden. Maar ja, tien keer zo dik isoleren, daar is geen ruimte voor. Goed nieuws: er is een oplossing.

Tekst: Kim de Booij

“Ultimate steenwol”, geeft Edward van Engelenhoven, technical project manager bij Isover Technical Insulation, meteen prijs. “Iedereen kent glaswol en steenwol. Die hebben wij ook in ons assortiment. Maar daarnaast hebben we Ultimate steenwol ontwikkeld. Deze steenwolisolatie bevat een unieke fijne vezelstructuur. Daardoor is het licht van gewicht, kent het de beste isolerende werking en hoge temperatuurbestendigheid. Ultimate steenwol presteert bovendien uitstekend op het gebied van geluidsisolatie.

Energielabels industriële isolatie

Maar hoeveel isolatie is genoeg en welke besparing kun je met welk isolatiesysteem realiseren? “Daarom is de komst van energielabels voor industriële isolatiesystemen zo mooi”, aldus Yves Boons, solution manager bij Isover Technical Insulation. “Op 1 december 2024 is een Europese norm (EN 17956) ingegaan die een standaardmethode biedt om energielabels toe te kennen aan industriële installaties.”

Eenduidige en eerlijk

De energielabels geven inzicht in wat je kunt doen om de energieprestaties van je installaties naar een hoger plan te trekken. Boons: “Voor isolatiesystemen in verschillende situaties, zoals leidingen, ovens en allerlei apparaten, is er nu een eenduidig en eerlijk systeem waarmee je een energielabel aan een installatie kunt toekennen.” “En het is heel eenvoudig in gebruik”, vult Van Engelenhoven aan. “Het wordt veel makkelijker om verschillende isolatiesystemen te vergelijken.”

Norm als referentie

De norm is nog geen wetgeving. “Maar EU-lidstaten kunnen deze norm wel al gaan gebruiken als referentie”, aldus Boons. “Dat je bijvoorbeeld alleen bij een bepaald energielabel subsidies krijgt. In Duitsland, waar de energielabels ontwikkeld zijn, zitten ze daar al dichtbij en in de toekomst zullen meer lidstaten hier beleid op gaan maken.”

Walk the talk

Als isolatie-expert wil Isover daar niet op wachten. Boons: “Enerzijds vanuit het standpunt ‘walk the talk’, anderzijds omdat we als organisatie graag energieneutraal willen worden. Met onze energie-intensieve processen is dat niet eenvoudig, maar de energielabels geven wel houvast. Met nieuwe installaties voor onze eigen organisatie willen we voldoen aan label B, wat best ambitieus is. En onze klanten attenderen we er natuurlijk ook op. Dankzij het energielabel kun je snel zien op welk niveau je nu zit. Wij kunnen vervolgens laten zien wat er nodig is om op een hoger niveau te komen.”

Logisch moment

Voorheen was dat vooral een kwestie van ‘hoe dik moet ik isoleren?’. “Dat was eigenlijk vrij naïef”, zegt Boons, “Want dat is natuurlijk van veel factoren afhankelijk. En met onze Ultimate steenwol heb je minder dikke isolatie nodig voor dezelfde prestaties. Dat biedt mogelijkheden voor energiebesparing, ook wanneer er weinig ruimte is.” “Het meest logische moment om daarmee aan de slag te gaan, is tijdens onderhoudsstops”, vult Van Engelenhoven nog aan. “Dan wordt de isolatie toch al vervangen, dus is de investering relatief beperkt.”

Geluidsisolatie

Tegelijk met thermische isolatie kun je ook je geluidsisolatie optimaliseren. Van Engelenhoven: “De procesindustrie is in het algemeen een lawaaiige omgeving die gezondheids- en veiligheidsrisico’s voor medewerkers en hinder in de omgeving met zich mee kan brengen. Qua gezondheid bestaat het risico op gehoorschade en qua veiligheid kunnen te hoge geluidniveaus leiden tot miscommunicatie of het missen van akoestische veiligheidssignalen. Goede geluidsisolatie gaat dit tegen.”

Zekerheid door testrapporten

De bestaande geluidsisolatiesystemen zijn in het algemeen zwaar en complex om aan te brengen. Isover heeft deze systemen geoptimaliseerd, vereenvoudigd en extern laten testen. Boons: “De grotere petrochemische en industriële bedrijven beschikken over specificaties waarin zij voorschrijven hoe thermische en akoestische isolatiesystemen moeten worden aangebracht op hun installaties. Deze bedrijven vragen dan vaak om uitsluitend gevalideerde akoestische isolatiesystemen op hun installaties toe te passen. Dankzij de testrapporten van onze geluidsisolatiesystemen is nu aantoonbaar in welke mate deze ook aan de akoestische eisen voldoen.”

Standnummer Maintenance NEXT: 2.212

Isover Technical Insulation

Isover, onderdeel van het Franse Saint-Gobain, staat veelal bekend om zijn isolerende bouwproducten, zoals muur- en dakisolatie. Sinds vele jaren is het bedrijf ook actief in technische isolatie voor de industrie. Met resultaat. Het bedrijf is betrokken bij grote projecten, waaronder de aanleg van warmtenetten en opslagtanks in havens en wordt steeds vaker als kennispartner in technische isolatie gezien.

Specs versus € en CO2

Isover Technical Insulation biedt mogelijkheden om met een nieuw type steenwol kosten te besparen en emissies te reduceren. Een groot obstakel vormen de bestaande technische specificaties waaraan bedrijven vaak vasthouden, zoals een x isolatiedikte of materiaal. Waar kies jij voor? Specs veranderen of euro’s besparen en emissies reduceren? 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!