
Ingenieurs- en adviesbureau Nebest specialiseert zich al ruim 35 jaar in inspectie, projectmanagement en diepgaand technisch onderzoek en advies in de bouw, infra, industrie en waterbouw. Haar integrale dienstverlening stelt het bureau in staat om opdrachtgevers gedurende de gehele projectcyclus en in alle levenscycli van assets te ondersteunen.
Tekst: Emma Veldhuis
“Velen kennen ons van onze dienstverlening op het gebied van beton, ,vertelt Leon de Ridder, division manager MOA (Materiaalkundig Onderzoek en Advies) bij Nebest. “Dat is echter lang niet onze enige expertise. Onze dienstverlening focust zich ook op andere materialen en gaat verder dan alleen inspecties en onderzoeken.”
Nebest beschikt over eigen laboratoria waarin onderzoek wordt verricht aan materialen als beton, staal, hout, metselwerk, natuursteen en coating. In deze laboratoria voert Nebest ook de materiaalschadeonderzoeken uit die vaak de basis vormen van haar advisering. “Dat is onze onderscheidende factor”, vertelt Patrick Hoogstad, senior technical consultant bij Nebest. “We leveren bedrijven niet alleen de onderzoeksresultaten aan, maar vertellen hen ook op een begrijpelijke manier wat ze hiermee kunnen doen. Ook gaan we met hen in gesprek over schadepreventie in de toekomst. We gaan echt bij de klant op de stoel zitten, horen hun problemen aan en gaan samen met hen op zoek naar vergaande oplossingen.”
Bedrijven treden vanzelfsprekend liever niet naar buiten over zaken die fout gaan. Namen kunnen De Ridder en Hoogstad dan ook niet noemen, maar een beeld van de projecten waar Nebest bij ondersteunt kunnen ze wel geven. “Anderhalf jaar geleden vond er vlak voor de kerst een ontploffing plaats bij een raffinaderij. We zijn gelijk die kant op gegaan om materiaalkundig onderzoek uit te voeren in het veld. We hebben de oorzaak ontdekt, het gehele mechanisme achterhaald en uitgezocht hoe dit in de toekomst voorkomen kon worden”, vertelt Hoogstad.
Andere onderzoeksactiviteiten die Nebest doorlopend uitvoert gaan bijvoorbeeld over de invloed van bacteriën op materiaal en de degradatie daarvan. “We kijken of er metaaldegradatie heeft plaatsgevonden en gaan daarbij verder dan wat met het blote oog te zien is. Op zulke momenten doen we ter plekke dan ook veel chemische analyses, zoals OES. Daarnaast controleren we of nieuwe materialen daadwerkelijk de materialen zijn die men heeft besteld. Dubbelchecken aan de voorkant is heel belangrijk; meten is weten. Tijdens turnarounds en stops houden we ons hier veel mee bezig”, aldus De Ridder.
Naast het uitvoeren van onderzoek en het verstrekken van adviezen, houdt Nebest zich veel bezig met kennisoverdracht. “We merken dat de knowhow steeds minder wordt bij asset owners en bedrijven, op het gebied van de zeer specifieke kennis die wij kunnen bieden”, vertelt De Ridder. Bij de grote bedrijven is kennis nog wel voorradig, al komt dat door de vergrijzing ook onder druk te staan. Bij de kleinere bedrijven zien De Ridder en Hoogstad dat het waarborgen van het kennisniveau onbetaalbaar begint te worden. Dat komt deels doordat interne opleidingen bij steeds meer bedrijven verdwijnen. “Op dat gebied willen wij een steentje bijdragen, door te zorgen voor een goede advisering en kennisoverdracht. Zeker wanneer de veiligheid van objecten in het geding komt, is dat zeer belangrijk.”
Hoe Nebest ervoor zorgt dat het eigen kennisniveau op peil blijft? “We halen doorlopend academisch geschoolde mensen in huis en zorgen er zelf voor dat hun vakkennis wordt aangevuld door specifieke opleidingen. Wanneer een van onze civiel opgeleide inspecteurs interesse toont in duikinspecties, bieden we de mogelijkheid om een duikopleiding in Noorwegen te volgen, zodat het niet de duiker is die inspecteert, maar de inspecteur die duikt”, vertelt De Ridder. “Ons team is onze grootste asset. We hebben 260 mensen in dienst en samen dragen we een bepaalde kwaliteitsstandaard en mentaliteit uit. We geloven in hen en hun kennis. Onlangs hebben we iemand van 65 jaar oud, die in het verleden al bij Nebest werkte, opnieuw aangenomen. Hij is nu een soort mentor voor onze junior werktuigbouwkundigen, van zijn kennis maken we graag gebruik.” Ook medewerkers die met pensioen gaan, kiezen er regelmatig voor om toch nog middels een nulurencontract aan Nebest gebonden te blijven. “Hun expertise en kennis zijn zoveel waard,” aldus Hoogstad.
“Samenwerken is daarnaast ook zeer belangrijk,” vult Hoogstad aan. “Dat doen we met andere specialisten in ons netwerk. Kennis die we niet zelf voorhanden hebben, vullen we op die manier aan.” Een voorbeeld daarvan is MIC (Microbially Induced Corrosion), wat veel schade teweegbrengt en lastig te identificeren is. Kennis hierover is echter schaars. Nebest is daarom een nauwe samenwerking aangegaan met een andere kennispartij, waardoor richting de markt een goede oplossing aangeboden kan worden.
Nebest volgt de ontwikkelingen in haar branches op de voet. “Elke dienst die wij leveren wordt eerst intern ontwikkeld en uitgebreid getest, daarna brengen we het pas naar buiten. Dan voeren we een aantal pilots uit met klanten. Op basis van gedegen data, onderzoek en het stukje validatie kunnen we dan met een sterke service naar buiten treden”, aldus Hoogstad.
Standnummer Maintenance NEXT: 4.313