
Duidelijke labeling in je fabriek heeft vaak een belangrijk veiligheids- en gezondheidsdoel. Niet voor niks volgen we allemaal netjes de geldende (arbo)wetten en ISO-normen op dat gebied. Maar ben je je er ook van bewust dat goede, ook niet verplichte, labeling kan bijdragen aan kostenbesparing? Daarmee is vaak nog aardig wat winst te behalen.
Tekst: Kim de Booij
De veiligheidsindicaties zijn bij de meeste bedrijven wel op orde. De ISO 20560 schrijft nauwkeurig voor welk label er op leidingsystemen gehanteerd moet worden, wat erop moet staan, hoe groot het vanaf welke leesafstand moet zijn en waar het geplaatst moet worden. Dat gaat dus meestal wel goed. En dankzij de ISO 7010 bestaat er geen twijfel over hoe veiligheidspictogrammen er uit moeten zien en waar je ze moet plaatsen.
Waar het nog wel eens een uitdaging kan worden, is als je een wildgroei van oude en nieuwe veiligheids-en procesidentificatiesignaleringen in je fabriek krijgt, weet Christiaan Bruining van Stell Sign Projects. “We krijgen vaak adviesaanvragen naar aanleiding van dit soort situaties”, begint Bruining. “Men weet soms even niet waar te beginnen omdat er zoveel stromen door elkaar lopen en er ook nog signaleringen volgens oude specificaties aanwezig zijn.”
Zo kan het zijn dat je als bedrijf ooit de eigen specificatie ‘om de vijf meter een sticker’ hebt gehanteerd voor je leidingsystemen en er inmiddels nieuwe stickers bij komen volgens de geldende normen. “Wij kijken daar doorheen, zorgen voor duidelijkheid en brengen rust in de signalering. Eenduidigheid in de signalering, niet meer stickers dan nodig en alle stickers op dezelfde hoogte bijvoorbeeld. Dan heb je snel overzicht als je ergens staat.”
Wat vaak niet in normen staat weggeschreven, is de labeling van instrumentatie zoals pompen en afsluiters. “Een flinke fabriek heeft er wel duizenden van”, weet Bruining. “Als je in zo’n fabriek werkt met een lockout-tagout systeem, exact welke afsluiters moet je dan bedienen om een proces veilig af te sluiten? En is pomp 3 van de 7 nou de derde van links of de derde van rechts, bekeken vanuit het gangpad of gezien vanaf de installatie? Je eigen operators en maintenance-technici weten het vaak wel, net zoals ze weten welk medium er door welke leiding loopt, maar hoe zit dat met je contractors? Nog te vaak moeten zij navraag doen voordat ze werkelijk aan de slag kunnen. Dat kost tijd. En tijd is…”
Geld, precies. En uren zijn tegenwoordig niet alleen duur, maar ook schaars, dus kun je er maar beter zuinig op zijn. “Je moet het zo zien: een sticker of bordje kost een paar euro per stuk. Reken zelf maar uit wat een contractor kost wanneer hij voor iedere actie navraag moet doen.” Tegelijkertijd zou je ook kunnen stellen dat het veel tijd en dus geld kost om de hele fabriek te moeten labelen. “Het is een eenmalige investering in geld, niet in tijd. Onze monteurs plaatsen de labels namelijk geheel zelfstandig.”
Dat is best uniek. Vaak hoor je dat er toch wel een medewerker van de fabriek bij aanwezig moet zijn óf dat het labelen volledig door eigen medewerkers gedaan moet worden omdat een leverancier alleen de levering verzorgt. “Het is ook echt iets waarin Stell Sign Projects zich onderscheidt”, bevestigt Bruining. “Dat, plus het feit dat we alles rondom signalering kunnen verzorgen, dus zowel de productie, levering en montage alsook advies en documentatie.”
Met documentatie bedoelt Bruining de registratie van alle (veiligheids-)signaleringen en de procesdocumentatie. Hij legt uit: “Enerzijds documenteren we alle pictogrammen rondom veiligheid en gezondheid, met een advies erbij wat er eventueel nog mist en een offerte voor datgene wat je nog nodig hebt. Anderzijds kunnen we ook de P&ID’s voor je bijhouden. Je ziet vaak dat er onderhoud wordt gedaan op basis van het initiële ontwerp, maar dat latere modificaties in het proces niet in de documentatie verwerkt worden. Wij kunnen de updates voor de klant verwerken. We nemen graag alle zorgen uit handen.”
Standnummer Maintenance NEXT: 2.208
Weersinvloeden, onderhoud aan installaties, vervuiling, verschillende zaken zijn van invloed op de levensduur van je signaleringen. Afhankelijk van de omstandigheden gaat een signalering gemiddeld zeven tot tien jaar mee. Je kunt zelf in de gaten houden wat de staat van je signaleringen is of dit aan Stell Sign Projects uitbesteden. Zij doen dan een periodieke scan en zorgen ervoor dat alles up-to-date blijft.
Veel bedrijven met meerdere diensten horen in gesprekken met hun klanten regelmatig ‘oh, doen jullie dat ook?’. Zo ook Stell Sign Projects. De ene klant kent hen van procesidentificatie, de andere van veiligheidssignaleringen. De ene weet dat men adviseert en documenteert, de ander maakt vooral gebruik van levering en montage. Bij deze: Stell Sign Projects doet het allemaal, met name voor de (petro)chemie, energie, food en afvalverwerkende industrie.