Selecteer Pagina

Van Mossel Autolease Rotterdam

door | 1 mrt, 2025 | Company info

Lars de Vreij

‘Met een auto hangen stiekem veel emoties samen’

Dat Van Mossel Autolease Rotterdam geen exposant is op Maintenance NEXT, betekent niet dat Lars de Vreij en zijn mensen de beurs niet bezoeken. Integendeel. “Veel van onze klanten zijn er exposant. Als ik daar dan als exposant tussen sta, ontbreekt het me aan de tijd om echt het gesprek aan te gaan met de mensen voor wie ik er kom. Daarom kiezen we er als mobiliteitsdienstverlener voor om de beurs als gast te bezoeken.”

 Tekst:  Marieke van de Werken

Want dat er genoeg te bespreken valt, wordt al snel duidelijk in het gesprek met de algemeen directeur. Hij zag de afgelopen tijd dat klanten Van Mossel Autolease andere vragen voorleggen dan voorheen. “We waren er altijd goed in om met de klant mee te denken in wat voor hem de beste keuze zou zijn. Daarbij keken we niet alleen naar de maandelijkse leaseprijs van een auto, maar ook naar de kosten gedurende het contract. De laatste jaren is dat steeds lastiger geworden, omdat er tijdens de looptijd van zo’n contract zaken van overheidswege veranderen, zoals de hoogte van de wegenbelasting, belastingkortingen of bijtellingspercentages. Dit maakt ons advieswerk steeds complexer. Het zorgt ervoor dat we nog inhoudelijker naar de contracten kijken dan we al deden. En dat transparantie nog belangrijker is geworden.”

BPM-vrijstelling

De aflopende BPM-vrijstelling was een van die ontwikkelingen waar Van Mossel Autolease actief op anticipeerde. “Het afgelopen jaar dachten we maximaal met onze klanten mee om bedrijfsauto’s op fossiele brandstoffen te kunnen blijven aanbieden. Die auto’s waren tot dit jaar vrijgesteld van BPM. Voor de klant scheelt het 38 procent om die auto nog voor 2025 op contract te zetten. We haalden contracten naar voren, zodat de klant nog profiteerde van de oude regeling. De insteek van de regeling is natuurlijk dat bedrijven overgaan op volledig elektrisch rijden. Maar voor sommige bedrijven is dat niet haalbaar. De trekkracht of het laadvermogen van een elektrische bedrijfsauto voldoet dan niet aan de vereisten. We hielpen bedrijven om nu nog een bedrijfsauto met een brandstofmotor te rijden en is er voor het einde van het contract een geschikt elektrisch equivalent, dan kunnen ze alsnog wisselen naar een elektrisch voertuig. We kijken dus steeds vaker inhoudelijk naar de contracten.”

Bakfietslease of racefietslease

Waar de Rotterdamse vestiging zich in het verleden enkel focuste op auto’s, zijn ook andere vervoersvormen nu onderdeel van het aanbod. “We zijn van oudsher een autoleasemaatschappij en zitten al enkele jaren in de transitie naar mobiliteitsdienstverlener. Behalve het gesprek met wagenparkbeheerders, voeren we ook gesprekken met HR-mensen. Zij zien dat het steeds lastiger is om goede mensen te vinden en aan zich te binden. Ze vragen ons vervolgens of wij daar qua mobiliteit een oplossing voor hebben. Onze aanzienlijke fietsleaseportefeuille is daar een mooi voorbeeld van. Vroeger kon je alleen een fiets van de zaak krijgen als je die gebruikte voor het woon-werkverkeer, maar tegenwoordig kun je deze regeling ook inzetten voor bijvoorbeeld een racefiets of een bakfiets. Door dit als werkgever beschikbaar te stellen, laat je zien dat je mee wilt denken in zaken waar de medewerkers privé iets aan hebben.”

Even wennen

Die fietslease is trouwens wel iets waar De Vreij aan moest wennen. “Ik startte twintig jaar geleden met dit werk als liefhebber van auto’s. Het was best even schakelen toen we naast autolease ook fietslease gingen aanbieden. Daar wist ik niks van en nog steeds ben ik er lang niet zo in thuis als in de autolease. Om die reden nemen we bij gesprekken met klanten soms onze partners van de fietslease mee. We hebben op die manier alle kennis paraat, maar voor onze klant blijven we wel het aanspreekpunt.”

Mobiliteitsportaal

Naast het leasen van fietsen, zijn ook andere vormen van vervoer steeds populairder, ziet De Vreij. “Je kunt dan denken aan deelauto’s of een mobiliteitsportaal per medewerker waarin alle vervoersbewegingen geregistreerd worden. Wij regelen alles met de verschillende aanbieders, betalen de factuur van de NS-businesscard, de deelscooter en de taxirit en zetten dat als één factuur door naar onze klant. Het voordeel voor de klant is dat er geen gedoe is met de btw en dat rapportages zo uit het systeem rollen. De behoefte aan dát gemak, zien we zeker bij grotere bedrijven de laatste jaren groeien.”

Core business blijft autolease

Is de autolease dan minder belangrijk geworden? “Onze core business is nog steeds de autolease. Door alle ontwikkelingen is dit vakgebied juist uitdagender en daarmee misschien wel leuker geworden. Met die auto hangen stiekem veel emoties samen. Past een werkgever de leasebudgetten niet aan, dan betekent dit dat een werknemer bij een volgend leasecontract genoegen moet nemen met een kleinere auto. Want die kost dan net zoveel als een grotere auto eerder. En met die boodschap raak je medewerkers harder dan met de boodschap dat je minder salaris gaat betalen. Aan ons de taak om werkgevers bewust te maken van die emoties”, besluit hij.

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!