Selecteer Pagina

I-care

door | 1 mrt, 2025 | Company info

Revolutie op komst: condition monitoring

Geen brandjes blussen, maar ze voorkomen en wel zo efficiënt mogelijk. Dat is wat je als maintenance of reliability manager wilt. En je weet: er zijn tegenwoordig 1.001 mogelijkheden voor voorspellend onderhoud. Maar dat maakt het juist zo lastig, want welke zijn perfect geschikt voor jouw fabriek, hoe ziet de business case eruit en waar begin je? 

Tekst: Kim de Booij

“Bij een goed gesprek met een expert”, beantwoordt Mathijs Riksen van I-care de laatste vraag. “Een van de belangrijkste drempels op weg naar predictive maintenance is onwetendheid. Als je de ontwikkelingen vanaf de zijlijn volgt, kan de snelheid en veelheid ervan overweldigend zijn. Maar als een expert je de mogelijkheden laat zien, inclusief wat jij er in jouw fabriek mee kunt bereiken, wat jouw return on investment (ROI) is, dan wordt het interessant.”

Snelle groei

Dat de vraag hiernaar groot is, laat de ontwikkeling van I-care als bedrijf duidelijk zien. “Als totaalpartner in onderhouds- en optimalisatiestrategie zijn we de laatste vijf, zes jaar gegroeid van ongeveer tien naar inmiddels honderd medewerkers in Nederland. De hele groep telt internationaal zo’n negenhonderd mensen. Samen helpen we bedrijven in de maakindustrie bij het optimaliseren van hun efficiëntie en het reduceren van hun downtime.”

Noodzaak

De noodzaak daartoe wordt steeds groter, merkt Riksen. “De maakindustrie moet steeds efficiënter produceren vanwege hogere grondstofprijzen en loonkosten, dus elke optimalisatie is er eentje. Dat besef groeit. Waar predictive maintenance en sensortechnieken tien jaar geleden nog voor velen abracadabra waren, zie je nu dat een steeds groter aantal bedrijven hiermee bezig is. En dat aantal gaat de komende jaren nog gigantisch groeien, is onze verwachting.”

Goedkoper en makkelijker

Die versnelde groei verwacht Riksen onder meer vanwege de prijsontwikkeling. “De techniek is nu zover ontwikkeld en de vraag zoveel gegroeid dat sensoren en data-analyses goedkoper worden. Daardoor wordt het laagdrempeliger om in te stappen. Daarnaast wordt het ook steeds makkelijker toepasbaar. Door cloudbased technieken kun je experts eenvoudig op afstand laten meekijken.”

Mathijs Riksen

Wi-careTM as a Service

I-care heeft hiervoor Wi-careTM as a Service ontwikkeld. “Het is een doorlopend onderhoudsconcept waarbij we draadloze sensoren op rotating assets installeren voor grootschalige, geautomatiseerde bewaking. Daarbij gebruiken we slimme software met AI in de pre-screening, maar zijn het altijd onze engineers die de final call geven. Zij kijken op afstand mee en brengen advies uit naar de klant over wat er moet gebeuren.”

Grote revolutie

Juist die ontwikkeling, van offline monitoring on-site naar draadloze connecties, zorgt voor een grote vooruitgang. “Hiermee zet je de stap van klassiek voorspellend onderhoud naar condition monitoring. Dat gaat een grote revolutie teweegbrengen in de industrie. Met draadloze sensoren kunnen we veel meer data verzamelen en kunnen we bedrijven nog beter adviseren over hun optimalisaties. Niet eens per maand, maar dagelijks.”

Volkomen veilig

Voor die revolutie geldt nog één voorwaarde: “Veiligheid”, stelt Riksen. “In het licht van draadloze verbindingen zijn datasecurity- en protection altijd een hot topic. Je wilt niet gehackt worden. Wij hebben een systeem ontwikkeld dat volledig standalone is. Onze sensoren zijn gekoppeld aan eigen gateways, dus er is geen interactie met de interne datastructuur van het bedrijf. Hierover hebben we dus eigenlijk nooit discussie met onze klanten. Het is helder: ons systeem is volkomen veilig. En mocht een klant toch een koppeling willen met bijvoorbeeld zijn eigen onderhoudssysteem, dan kan dat. Dan passen we draadloos eenrichtingsverkeer toe.”

Veel winst te behalen

Condition monitoring levert overigens niet alleen voordelen op in onderhoudskosten. “Het helpt je ook efficiënter en duurzamer te produceren, de levensduur van je assets te verlengen, downtime te minimaliseren, de veiligheid van je fabriek te vergroten en de kwaliteit van je producten te verbeteren”, legt Riksen uit. “Je ziet vaak dat hier bij nieuwbouw veel aandacht voor is, maar ook bij bestaande fabrieken is nog veel winst te behalen. Wij helpen bedrijven de mogelijkheden inzichtelijk te maken én te verzilveren.”

Volledig proces

Dat is een belangrijk wapenfeit van I-care. “Wij zijn niet gericht op productverkoop, bijvoorbeeld alleen trillingsmetingen, data of maintenanceplannen. Wij proberen echt oplossingen te vinden voor de uitdagingen van onze klanten en kijken daarbij naar het volledige proces. Zo komen we tot een compleet onderhouds- en optimalisatieplan, inclusief ROI-calculatie en de handjes om het uit te voeren. Dat maakt van I-care een unieke speler in de markt.”

Standnummer Maintenance NEXT: 5.115

Kennis in eigen organisatie vergroten

Meer kennis opdoen over maintenance management? I-care geeft regelmatig trainingen voor alle lagen in de organisatie. Van een inleiding in sensoren en trillingsanalyses tot leiderschap in reliability engineering. Van training Smeertechnisch onderhoud van assets -Alt II tot training Maintenance Management Leader.

Jaren vooruit kijken

I-care ontwikkelt zijn eigen sensoren en produceert deze ook zelf, wel 3.000 stuks per dag. De sensoren zijn piëzo-elektrisch, dus hebben een groot meetbereik. Daardoor is machinefalen al in een heel vroeg stadium te detecteren, soms wel jaren van tevoren.

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!