Selecteer Pagina

Polygon

door | 1 mrt, 2025 | Company info

Polygon combineert specialistische onderhoudstechnologie met digitale preventie

Door de expertise van tijdelijke klimaatbeheersing en technisch reconditioneren te combineren met digitale oplossingen voor monitoring en preventie, biedt Polygon met name de industrie zowel gestandaardiseerde als op maat geëngineerde oplossingen voor slim en duurzaam onderhoud. Regiomanager Eddy van Oers en business developer Jeroen Jochems vertellen erover. 

Tekst: Heleen van der Maas

Jochems: “We bieden end-to-end solutions waarbij innovatieve technologie in de vorm van sensoren en een digitaal IoT-platform een steeds belangrijkere plek innemen. Van origine is Polygon vooral actief in herstel van water- en brandschade. Dat doen we nog steeds met 24/7 beschikbaarheid en een eigen meldkamer. Maar tegenwoordig zetten we daarbij volop in op schadepreventie en duurzaam onderhoud waarbij we vanuit onze verschillende technische expertises veel kennis meebrengen.” Binnen de Polygon Group, sterk gegroeid door overnames van technologische specialisten, worden continu in eigen beheer nieuwe oplossingen ontwikkeld waarin verschillende expertises en nieuwe technologie met elkaar worden gecombineerd. Dat levert onze klanten kostenbesparingen en verduurzaming van onderhoud op waardoor reductie van de CO2 footprint mogelijk wordt. Wereldwijd is Polygon Group met achtduizend medewerkers in achttien landen actief.

 

Jeroen Jochems

CO2-reiniging

Een van de technische expertises waar Polygon ruimschoots ervaring in heeft opgebouwd, is technisch reconditioneren. Regiomanager Van Oers: “Dat doen we onder meer met CO2-reiniging, oftewel droogijsstralen. Deze methode passen wij vaak toe bij herstel van elektronica en machines. We spuiten CO2 in poedervorm op het te reinigen oppervlak, waarna dit sublimeert tot gasvorm en 500 keer in volume toeneemt. Door de uitzetting van de CO2 valt de verontreiniging eraf zonder beschadigingen. Voor de industrie kan CO2-reiniging een groot voordeel opleveren omdat herstel, maar ook periodiek onderhoud veel sneller en met minder demontage mogelijk wordt.”

Kortere productiestop 

Polygon zet CO2-reiniging vooral in bij herstel van brandschades en grote waterschades waarbij de elektrische infrastructuur volledig gereinigd moet worden. “Maar”, stelt Van Oers, “deze techniek kan zo een-op-een in grote industriële plants worden ingezet. Periodiek onderhoud van schakelkasten of machines kan op deze manier met een kortere doorlooptijd worden gerealiseerd. Uiteindelijk levert deze manier van reinigen niet alleen een langere levensduur op, het voorkomt ook onnodige storingen en verkleint het risico op brandgevaar.” “Wanneer je dit combineert met sensoren in de fabriekshal die bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen en de fijnstofconcentratie in het binnenklimaat meten”, vult Jochems aan, “kun je dit 24/7 monitoren via ons digitale platform. Daaruit is vervolgens vrij simpel een werkschema voor technisch reconditioneren te deduceren.”

24/7 monitoring 

De business developer constateert dat de ontwikkelingen in digitalisering van sensordata en sensortechnologie momenteel heel snel gaan. “Allereerst kun je met sensoren steeds meer meten en is het bereik veel groter dan voorheen. Tegenwoordig kunnen sensoren dankzij een eigen simkaart zelf communiceren. Polygon is trouwens een van de drie partijen ter wereld die sensoren op batterijen leveren. Handig voor plekken waar geen stroomaansluiting voor handen is. Verder worden sensoren steeds kleiner. De kleinste in ons assortiment is zo groot als een postzegel en dat is tevens de batterij. Dus het wordt steeds makkelijker om sensoren ergens neer te leggen zonder dat ze storend aanwezig zijn. Er is tegenwoordig veel meer mogelijk. Dat kan zelfs zover gaan dat we voor lekdetectie een sensor kunnen plaatsen die, als deze nat wordt, een signaal afgeeft aan een apparaat dat ervoor zorgt dat de waterleiding wordt afgesloten. Via ons digitale platform kunnen alle data 24/7 gemonitord worden en kunnen we direct hulp bieden wanneer nodig.”

Eddy van Oers

Tijdelijke klimaatoplossingen

Bij tijdelijke klimaatoplossingen wordt ook volop gebruikgemaakt van in eigen beheer ontwikkelde sensortechnologie. Van Oers: “Klimaateigenschappen als temperatuur en luchtvochtigheid monitoren we tegenwoordig op afstand. Dit maakt deze oplossing veel duurzamer dan voorheen. Denk bij tijdelijke klimaatoplossingen aan bijvoorbeeld onderhoud van opslagtanks in de petrochemie. Terwijl de oude coatinglaag van de binnenwand van de tank wordt verwijderd, zorgen wij voor een klimaat in de tank waarmee roestvorming op de inmiddels blank gestraalde stalen wanddelen wordt voorkomen. Met behulp van onze tijdelijke klimaatoplossing houden wij het staal in de juiste conditie totdat de binnenwand compleet van een nieuwe coating laag is voorzien.”

Verkorten doorlooptijd

De tijdelijke klimaatoplossingen van Polygon worden op maat van de klantvraag geëngineerd. “Het kan dus van alles zijn”, benadrukt Van Oers. “Voor een gemeentelijke afvalverwerker koelen we bijvoorbeeld één keer in de zes weken een vuilverbrandingsoven terug zodat mensen daarin onderhoud kunnen doen. Daarvoor blazen we in een weekend 50.000 kuub koude lucht de oven in. Zo zijn er talloze tijdelijke klimaatoplossingen te bedenken waarmee je de doorlooptijd van onderhoudsactiviteiten in de industrie en petrochemie flink kan verkorten.” 

Standnummer Maintenance NEXT: 4.016

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!