Selecteer Pagina

Endress+Hauser

door | 1 mrt, 2025 | Company info

Monitoring meetinstrumenten op afstand

Weet je wat de belangrijkste faaloorzaak van meetinstrumenten is? Onderhoud. Dat klinkt gek, maar is eigenlijk heel logisch. Want onderhoud betekent uitbouwen, controleren en weer inbouwen. Allemaal handelingen die de apparatuur kunnen beschadigen. Dat kan een stuk beter, veiliger en efficiënter. 

Tekst: Kim de Booij

“Don’t fix it if it ain’t broken, zeggen ze vaak en dat is zeker van toepassing op meetinstrumenten”, bevestigt Aldert Schollaardt van Endress+Hauser, wereldwijd marktleider in meetinstrumentatie, services en solutions voor industriële procestechniek. “Maar dat wil niet zeggen dat je meetinstrumenten niet moet onderhouden. In veel gevallen kan dat echter ook zonder uitbouwen. Daar zijn tegenwoordig legio mogelijkheden voor.”

Diagnostiek

Die mogelijkheden hebben met connectiviteit te maken. “Wij hebben bijvoorbeeld de Heartbeat Technology ontwikkeld. Een deel van de technologie richt zich op diagnostics. Het meetinstrument geeft dan zelf aan of hij onderhoud nodig heeft. Dat doet hij heel duidelijk via het stoplicht van de NE107-norm, met de kleuren groen, blauw, geel, oranje, rood.”

Verificatie

Een tweede onderdeel van de Heartbeat Technology is het verificatiedeel. “Dit is het onderdeel waarbij je op eigen initiatief tests op meetinstrumenten kunt uitvoeren zonder ze te moeten uitbouwen en/of het proces te moeten stilleggen. Deze optie biedt de mogelijkheid om het verloop van je instrument in te zien en een goede inschatting te maken hoe lang het nog zal duren voordat hij buiten zijn toleranties loopt. Zo’n test kun je periodiek doen, bijvoorbeeld maandelijks of aan het begin of eind van een productierun.”

Monitoring

Heartbeat heeft vervolgens nog een derde functie. “Dat is Heartbeat Monitoring. Hierbij kun je continu de waardes van het proces bekijken. Is er bijvoorbeeld sprake van mechanische slijtage, corrosie, aangroei of luchtinsluiting? Dat soort procesfactoren kunnen namelijk allemaal van invloed zijn op de meetinstrumenten.” 

Ecosysteem

Alle informatie vanuit Heartbeat komt samen in een eigen cloudbased ecosysteem van Endress+Hauser. “Netilion heet het. Dit systeem kan gekoppeld worden aan gangbare CMMS-systemen zoals Ultimo, Maximo, SAP etc. Het is daardoor zelfs mogelijk om meldingen vanuit Heartbeat te vertalen naar werkbonnen voor de onderhoudsafdeling. De klant kan dus gewoon het eigen onderhoudssysteem aanhouden.”

Causes and remedies

Een ander groot voordeel van Heartbeat en Netilion is dat er ‘causes and remedies’ aangereikt worden. “Het systeem geeft niet alleen aan wat er aan de hand is, maar ook hoe je het kan oplossen. Bovendien heb je meteen de beschikking over alle juiste handleidingen, kalibratie-informatie en technische specificaties van het instrument. Dat maakt het plegen van onderhoud een stuk makkelijker.”

Simpel rekensommetje

Makkelijker, efficiënter, betrouwbaarder, arbeids-, storings- en onderhoudskosten besparend… genoeg redenen om ermee aan de slag te gaan, zou je zeggen. Toch ziet Schollaardt nog twijfels bij bedrijven. “Om tijd en kosten te besparen moet je eerst tijd en geld investeren. Dat eerste is nog wel eens een dingetje. Iemand binnen het bedrijf moet de tijd krijgen om de meetinstrumenten in de fabriek in kaart te brengen. Daar kunnen wij overigens prima in ondersteunen. Het tweede, de investering, is meestal een kleiner issue. Een rekensommetje wat het kost wanneer het proces een half uur stilgelegd moet worden voor onderhoud of storingen aan meetapparatuur versus de investering in Heartbeat Technology is een simpele: je hebt je investeringskosten er gelijk dik uit.”

Klein beginnen

Het advies van Schollaardt is om klein te beginnen. “Bijvoorbeeld met continue monitoring van de meest kritische instrumenten voor jouw productie. Je kunt dan later altijd nog een stapje extra doen in meer instrumenten en ook de koppeling met je CMMS. Wij kunnen je overal in ondersteunen. In de monitoring van je meetinstrumenten, maar ook in het onderhoud ervan.”

Volledig onderhoud

Schollaardt doelt op de uitgebreide onderhoudsservices van Endress+Hauser. “We bieden verschillende onderhoudscontracten aan, waaronder ook het managed contract waarbij we het volledige onderhoud van de klant overnemen. Klanten kunnen ook voor onderdelen kiezen, zoals Smart Support en Smart Support Connect. Je krijgt dan veel inzichten in je fabriek, toegang tot een enorme database aan mogelijke oorzaken en oplossingen en onze support on site en op afstand. We werken dan samen met de onderhoudsmedewerkers van de fabriek en ontzorgen hen waar mogelijk. Hierover vertellen we graag meer tijdens de Maintenance NEXT-beurs.”

Connectiviteit ja of nee? 

Geen internetconnectie met mijn fabriek! Vanwege cybercriminaliteit is dat een logische reactie op het idee van connected toepassingen. Maar bij de cloudbased systemen van Endress+Hauser hoef je je daar geen zorgen over te maken. Ze gebruiken data diodes. Deze zorgen ervoor dat data maar één kant op kan. Dus wel de fabriek uit, maar niet erin. 

Matrix

Endress+Hauser maakt via een matrix inzichtelijk welke actie je moet ondernemen. De ene zijde toont het belang van je instrument aan: van niet naar zeer kritisch. De andere zijde toont de beschikbaarheid van reserveonderdelen aan: van direct beschikbaar tot niet meer leverbaar. Op basis hiervan kun je keuzes maken: onderhoud inplannen, omwisselen met een minder kritisch instrument of preventief vervangen.

Standnummer Maintenance NEXT: 2.106

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!