
“Of het nou gaat om een brug, een productiemachine voor babyvoeding of een opslagterminal, bedrijfsmiddelen moeten een zo hoog mogelijke uptime en een zo laag mogelijke CO2-footprint hebben.” Aan het woord is Bert Verplancke, commercieel manager bij Hexagon EAM, wereldspeler in Enterprise Asset Management.
Tekst: Heleen van der Maas
In meer dan 36 jaar heeft Hexagon EAM zich doorontwikkeld tot wat het nu is: een koploper in asset performance management. Verplancke: “Dankzij de integratie van slimme sensoren, mobiele apps en artificiële intelligentie, zitten we momenteel in het tijdperk van het vervangen van preventief onderhoud door voorspellend oftewel predictief onderhoud. Een belangrijke vraag daarbij is: repair or replace? Met andere woorden, blijven we continu onderhoud plegen aan kritieke bedrijfsmiddelen? Of gaan we vervangen? Onze EAM-applicatie met sinds 2003 een Sustainability-module kan daar dankzij de connectie met die slimme technologie en sensoren heel snel een helder advies over geven.”
Hexagon EAM begon in 1986 als antwoord op vragen van bedrijven in de Rotterdamse haven die allemaal zelf een onderhoudsmanagementsysteem aan het bouwen waren op hun mainframes. “In die tijd had je nog helemaal geen laptops”, lacht Verplancke. Hij is sinds 1987 de commerciële man bij Hexagon EAM en vanaf dat jaar vaste exposant op Maintenance Next. De commercieel manager was getuige van een vliegende bedrijfsstart met al snel een toestroom van internationale klanten.
Rapier was de oorspronkelijke naam van de toen ontwikkelde IT-applicatie. Sinds 2007 is dat EAM; Enterprise Asset Management. Na overnames door de Amerikaanse wereldspelers Datastream en INFOR is het bedrijf sinds 2022 onderdeel van het Zweedse beursgenoteerde bedrijf Hexagon. Hexagon EAM bedient ruim 7.000 klanten wereldwijd. Van Nieuw-Zeeland tot Chili, van Alaska tot Japan en China en alles wat daartussen ligt. Verplancke: “Daarmee zijn we echt wel een van de allergrootste Enterprise Asset Management-leveranciers ter wereld.”
Bert Verplancke
Volgens onafhankelijke analisten van EAM-software, zoals Gartner en Verdantix, doet Hexagon het een stuk beter dan zijn concurrenten. Van klanten hoort Verplancke terug dat ze vooral voor Hexagon EAM kiezen omdat het bedrijf nadrukkelijk een assetmanagement-applicatie-specialist is. “Ten opzichte van andere onderhoudsmanagementsystemen concentreren wij ons echt op het asset life cycle-aspect. Veel klanten van ons beschikken over een enorme variatie in bedrijfsmiddelen. Denk aan CERN, ESA, maar ook aan Rijkswaterstaat. Een asset kan een locatie zijn, een dijk, een productieplant of een gedeelte daarvan. Maar het kan ook een financiële objectenstructuur zijn of een virtuele functionele objectenstructuur waar geen fysieke assets in aanwezig zijn. Waar ons EAM-systeem in uitblinkt is, dat je al die verschillende asset-structuren kunt opbouwen en daar relaties tussen kunt leggen.”
Het klinkt allemaal heel simpel zoals Verplancke het vertelt, maar al die mobiele devices, apps en slimme sensoren goed koppelen met de EAM-applicatie, vraagt de nodige technologie en expertise. Daarom werkt Hexagon EAM samen met betrouwbare implementatiepartners, zoals Spectades en Capgemini. “Als je ergens in een winkelcentrum een Steinway-vleugel plaatst en je zet er een pianist achter die er niks van bakt, zeggen mensen toch ook ‘het klonk helemaal nergens naar, maar de vleugel was fantastisch.’
“Een ander belangrijk onderdeel van de kwaliteit van de applicatie is de security en veiligheid”, benadrukt Verplancke. “Onze EAM-applicatie draait in de topveilige Saas Cloud, waar contractors van onze klanten met hun eigen laptop, tablet of mobiel ter plekke veilig kunnen inloggen en gegevens kunnen doorsturen. Dat leidt tot kwalitatief betere data, dan wanneer ze aan het eind van de dag vanaf hun papieren werkorder nog even snel wat inkloppen op de kantoor-pc. En garbage in = garbage out. Dus, des te beter de kwaliteit van de data die over de assets wordt ingevoerd, des te nauwkeuriger de KPI’s in Hexagon EAM die inzicht geven in het performance management van de bedrijfsmiddelen.”
Verplancke noemde terloops al even de CO2-footprint en de Sustainability-module, die Hexagon EAM als een van de weinigen in hun applicatie heeft geïntegreerd. Dit is voor de kwaliteit van predictief onderhoud eveneens een niet te onderschatten aspect. “Daarmee krijgen onze klanten inzage in de CO2-footprint van bijvoorbeeld een locatie, een ruimte, een kamer, maar ook van een productielijn. Dat is niet alleen handig wanneer overheidsbelasting over een te hoge CO2-uitstoot een rol gaat spelen. Ook reserveonderdelen kunnen op basis van hun CO2-footprint geselecteerd worden. Bijvoorbeeld bij een leverancier in de buurt of bij een leverancier die het onderdeel met een veel lagere CO2-footprint weet te produceren.”
Kortom, bij Hexagon staat de weg open voor predictief onderhoud, hetgeen bij klanten resulteert in significant minder onderhoud en een geoptimaliseerde uptime van duurzame bedrijfsmiddelen. “Overall leidt dit tot een daling van de bedrijfskosten. En dat is precies wat we van klanten terug horen die onze EAM-applicatie hebben geïmplementeerd”, onderstreept Verplancke. “Zij zien hun kosten dalen en hun concurrentiepositie verbeteren.”
Standnummer Maintenance NEXT: 5.108