Selecteer Pagina

IES Asset Management

door | 10 jan, 2025 | Bedrijveninfo

De kansen en valkuilen van digitalisering

De inzet van predictive maintenance, een digital twin of het monitoren van de gezondheid van assets; digitalisering biedt ontegenzeggelijk kansen op het gebied van assetmanagement. Maar er zijn ook valkuilen, waarschuwt Arjen van Bruchem van IES Asset Management.

“Assetmanagement gaat voor een groot deel over samenwerking”, vindt Arjen van Bruchem, principal consultant bij adviesbureau IES Asset Management [zie ook kader, red.]. “Vroeger waren er meer kleine fabriekjes, waarin samenwerking vanzelfsprekend was. Door de schaalvergroting zijn er grote fabrieken met afdelingen ontstaan, die zich veelal tot silo’s hebben ontwikkeld. Het is echter belangrijk dat iedereen in een organisatie begrijpt hoe activiteiten aan de doelstellingen bijdragen. Dit wordt de ‘line of sight’ genoemd. Met behulp van assetmanagement vallen deze silo’s te overbruggen. Je kunt dit als een reparatieslag zien.”

Grip

Technologie speelt hierin een belangrijke rol. Van Bruchem: “De technologie is er, die deze silo’s in staat stelt met elkaar te praten. Het is zaak het assetmanagement en de asset-informatie op elkaar uit te lijnen.” Zijn ervaring is dat de meeste bedrijven openstaan voor digitalisering en meer datagedreven werken. De kansen die zich aandienen, zijn duidelijk. “Predictive maintenance wordt mogelijk, net als het opzetten van een digital twin van een asset. Dit maakt het mogelijk om te voorspellen, scenario’s door te rekenen en asset health-indicatoren te gebruiken. Als je meer inzicht krijgt in een asset, vergroot dit de grip erop en word je beter.”

Het creëren van overzicht in het digitale landschap om duurzame oplossingen mogelijk te maken.

Eigenaarschap

Maar er liggen ook gevaren op de loer. “Als je meer datagedreven werkt, wordt data belangrijker en groeit het uit tot een asset op zichzelf. Net als een fysieke asset moet je die onderhouden, waarvoor hoog opgeleide mensen nodig zijn. Ook moet je je realiseren dat je op deze manier het aantal assets vergroot. 100.000 assets in een grote plant kunnen zomaar 200.000 assets worden. Dat maakt de bedrijfsvoering complex.” Verder moeten bedrijven nadenken of zij assets zelf in huis willen hebben. Een pomp valt bijvoorbeeld ‘as a service’ in te huren, wat ook voor digitale producten geldt. Van Bruchem vertelt over een bedrijf dat actief is in de energiedistributie en een partij inhuurde voor het controleren van de oliekwaliteit in transformatoren. “Die data werd bij de leverancier in de cloud bewaard. Maar die informatie is ook interessant voor concurrenten. Daarnaast heb je te maken met cyberveiligheid. Dit laat zien dat eigenaarschap en de beveiliging van data belangrijker worden.”

Onbeheersbaar

‘Lock-in’ heet het fenomeen waarbij klanten aan hun leverancier vastzitten. Neem een softwareapplicatie die bedrijven helpt met het managen van een asset, geeft Van Bruchem als voorbeeld. “Daarop ga je bouwen, maar je stapt niet zo makkelijk naar een volgende leverancier over. Het is daarom belangrijk een ecosysteem te creëren van partners die echt belangrijk zijn. Die competentie van partnermanagement moet je opbouwen.” Een laatste voorbeeld van een bedreiging die Van Bruchem noemt, heeft met samenhang te maken. Bij veel bedrijven ontstaan initiatieven op het gebied van predictive maintenance, die echter gefragmenteerd zijn. “Dat maakt verdere opschaling onbeheersbaar”, vindt hij.

Data op orde: digitale transformatie vraagt om nauwe samenwerking tussen business en IT.

Spiegel voorhouden

IES kan bedrijven hierin bijstaan. Van Bruchems belangrijkste advies is: ga niet onnodig veel complexiteit creëren. “Maak een goede afweging over het toevoegen van assets. Ik ken een drinkwaterbedrijf dat met behulp van digitalisering de conditie van zijn assets in kaart wilde brengen. Dit vergde de nodige investeringen. Het bleek echter dat alle assets redundant waren uitgevoerd. Als er een onderdeel stuk gaat, gebeurt er niets. Moet je dan wel zo’n investering aangaan, was de vraag. Het bedrijf besloot dit niet te doen. Door een spiegel voor te houden, hebben wij deze klant geholpen een verstandige beslissing te nemen.”

Data op orde

“Als je het pad opgaat van datagedreven werken, moet je op twee dingen letten”, besluit Van Bruchem. “Ten eerste dient een proof of concept aan te tonen of er muziek in digitalisering zit. Ten tweede: opschaling is het moeilijkste. Bedrijven moeten hun data op orde hebben, anders mondt deze stap gegarandeerd op een mislukking uit. Verder is samenwerking tussen business, IT en development belangrijk. Data uit verschillende systemen moet op elkaar aansluiten. Is de benaming van een pomp bijvoorbeeld hetzelfde? Ook die prachtige dashboards van softwareleveranciers zijn op die data gebaseerd. Het is van belang je dat te realiseren als je er gebruik van maakt. Wij hebben tools om bedrijven hierin mee te nemen en kunnen een operationeel model bouwen, informatiestromen in kaart brengen en helpen een keuze voor een applicatie te maken.”

De ‘sengineers’ van IES

IES Asset Management is een in Den Haag gevestigd adviesbureau dat is gespecialiseerd in assetmanagement. Het maakt onderdeel uit van het Britse AMCL en bedient klanten in de industrie, infrastructuur, water- en energiesector. “IES biedt ‘customer intimacy’, oftewel maatwerk”, vertelt Arjen van Bruchem. “Wij zijn ‘sengineers’, wat staat voor ‘soft engineers’. Hoewel techniek belangrijk is, hebben wij ook oog voor de menselijke maat. Wil je je advies geïmplementeerd zien, dan moet een organisatie immers mee.” IES onderscheidt zich verder door zijn expertise in de gehele life-cycle van assets. Ook verzorgt het trainingen. Het bedrijf is gecertificeerd voor het geven van IAM (Institute of Asset Management)-trainingen. 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!