Selecteer Pagina

Van Meeuwen Lubrication

door | 1 dec, 2024 | Bedrijveninfo

Weg naar bio loopt gesmeerd

Wat als er een ontwikkeling is die niet alleen zorgt voor verbeterde prestaties van je machines, maar ook voor een significante levensduurverlenging? Eentje die een forse verlenging van onderhoudsintervallen mogelijk maakt en aanzienlijke kostenbesparingen teweegbrengt? Hoe mooi zou het zijn als die ontwikkeling ook nog eens milieuvriendelijk is en bijdraagt aan CO2-reductie? Wat nou, als die ontwikkeling zich al jarenlang bewijst in de praktijk? 

Tekst: Kim de Booij

Precies, dan lees je verder, want zo’n ontwikkeling wil je vandaag al inzetten in jouw bedrijf. En dat kan. We hebben het namelijk over een overstap van standaard naar biologische smeermiddelen. 

Oh, bio…

Merk je meteen een terughoudendheid omdat bio-smeermiddelen jaren geleden nog niet konden tippen aan conventionele? Dan heeft Van Meeuwen Lubrication nieuws voor je. Deze specialist in smeermiddelen werkt sinds een aantal jaren met de bio-smeermiddelen van hoge kwaliteit van Shell PANOLIN en is volledig overtuigd van de voordelen. 

Veel betere prestaties 

“De kwaliteit van biologisch afbreekbare smeermiddelen is de laatste jaren enorm toegenomen”, begint Patrick Kostelijk, sales engineer bij Van Meeuwen. “Inmiddels al zo ver dat deze middelen veel betere prestaties leveren dan reguliere minerale smeermiddelen, ook in situaties met hoge en lage temperaturen en extreme druk. Het enige nadeel is: nog niet iedereen weet het. Maar als je de feiten eenmaal kent, is de keuze snel gemaakt.”

Langere intervallen

De bio-smeermiddelen van Shell PANOLIN bieden namelijk inderdaad alle benoemde voordelen. “Ze helpen de prestaties van machines te optimaliseren. Je hebt minder last van storingen en kunt veel langere onderhoudsintervallen aanhouden. We zien nog te vaak dat machines om de 500 tot 2.000 uur stilgelegd worden om olie te verversen. Dat is met dit soort smeermiddelen van topkwaliteit echt niet meer nodig. Hiermee zijn intervallen tot maar liefst 20.000 uur de norm.”

Minder kosten

Langere intervallen betekent minder stilstand en dus minder kosten. “Dat is één besparingsaspect”, gaat Kostelijk verder. “De kostenbesparing wordt vergroot door een hogere betrouwbaarheid van de machines, minder slijtage en minder olieverbruik. In de praktijk hebben we al voorbeelden gezien van een tien keer langere levensduur van smeermiddelen. Bij optimale omstandigheden is zelfs ‘filled for life’ haalbaar.”

EAL-kwalificatie

Het zijn overtuigende feiten en daar komt dus nog het milieuaspect bij. “De smeermiddelen van Shell PANOLIN zijn biologisch afbreekbaar. Binnen 28 dagen is al meer dan 60 procent afgebroken. Ze zijn getest met de OECD 301 B-methode en voldoen aan de EAL-kwalificatie: Environmentally Acceptable Lubricant. Dat houdt ook in dat de smeermiddelen niet toxisch zijn en zich niet ophopen in het milieu. Daarnaast dragen het lagere olieverbruik en de langere verversingsintervallen bij aan een verminderde CO2-uitstoot.”

Het grote verschil

Wat is er dan wezenlijk anders aan de bio-smeermiddelen van nu ten opzichte van vroeger? “De grote sprong voorwaarts in kwaliteit zit hem in het gebruik van zogenaamde ‘verzadigde esters’ als basiscomponent”, verklaart Kostelijk. “Voorheen werd er met onverzadigde basisoliën gewerkt. Het nadeel daarvan is dat ze relatief snel reageren met andere stoffen. Daardoor ontstonden problemen als oxidatie, corrosie, gumvorming, sludge en schade aan machines.”

Kostelijk vergelijkt verzadigde en onverzadigde esters met deze in voeding. “Verzadigde vetten zijn lastiger afbreekbaar in je lichaam, dus wordt altijd geadviseerd om voor onverzadigde vetten te kiezen. Bij smeermiddelen is het net andersom. Hierbij wil je juist dat ze lastig afbreekbaar zijn en zo min mogelijk reageren met bijvoorbeeld zuurstof, pakkingen, leidingen, afdichtingen en slangen. Dus kies je voor verzadigde esters.”

Geduchte concurrent

Dankzij die overstap, van onverzadigde naar verzadigde esters, zijn biologisch afbreekbare smeermiddelen ineens geduchte concurrenten van standaard smeermiddelen geworden. “Ze zijn natuurlijk milieutechnisch beter, maar dus ook economisch interessanter door een langere levensduur van de smeermiddelen en je equipment. Plus je bespaart kosten door minder stilstand van je machines.”

Niet zomaar

Bij Van Meeuwen Lubrication zijn ze blij dat er nu een milieuvriendelijker alternatief bestaat met zulke positieve eigenschappen. “Als familiebedrijf met negentig jaar historie kijken we vooruit en willen we een positieve impact maken op lange termijn. We hebben heel hard gewerkt en veel geïnvesteerd om te komen tot de huidige biologisch afbreekbare smeermiddelen. Het is fantastisch dat deze nu op een dermate niveau zitten dat ze standaard smeermiddelen overbodig maken.”

Let op esters

Het grote verschil tussen goede en minder goede bio-smeermiddelen zit hem in de esters. Verzadigde esters zijn veruit de beste. Dus check het label hierop. Staat er niks op, dan kun je er vanuit gaan dat het onverzadigde esters zijn. Laat die smeermiddelen staan. Kies voor degene met verzadigde esters. Daarmee bespaar je kosten en verleng je de levensduur van je machines.

Breed bio-assortiment

Van Meeuwen Lubrication heeft een breed assortiment aan bio-smeermiddelen van hoge kwaliteit en biedt verschillende ondersteunende services. De oliën en vetten zijn geschikt voor uiteenlopende toepassingen in onder meer de infra en de maritieme en offshore sector. 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!