Selecteer Pagina

Wijngaarden VeiligGoed

door | 1 dec, 2024 | Bedrijveninfo

‘Een pak of helm kan zoveel lichter, comfortabeler én duurzamer’

“Waar komen onze mensen ’s ochtends hun bed voor uit? Om de veiligheid voor de mensen die dagelijks worden blootgesteld aan risicovolle arbeidsomstandigheden goed te regelen”, vertelt Patrick Verheij. Verheij is algemeen directeur bij Wijngaarden VeiligGoed, expert in werkkleding en PBM. 

Tekst: Heleen van der Maas

“Mensen die tijdens een hittegolf aan het werk zijn, of bijvoorbeeld dagelijks besloten ruimtes schoonmaken, lopen misschien het liefst in hun zwembroek en badslippers. Maar dit is natuurlijk allesbehalve veilig. Daarom zit onze hoog genormeerde kleding net zo comfortabel als vrijetijdskleding maar biedt het tegelijkertijd alle benodigde veiligheid. Een pak of helm kan zoveel lichter, comfortabeler, representatiever én duurzamer”, benadrukt Verheij.

Betrouwbaar

Familiebedrijf Wijngaarden VeiligGoed, vijftig jaar geleden in Sliedrecht opgericht, is meegegroeid met de baggerbedrijven die zich vanuit deze regio hebben ontwikkeld tot internationale spelers. “Daar ligt onze historie en dat zit diep in onze genen. We bedienen deze bedrijven nog steeds. Niet omdat we toevallig uit Sliedrecht komen, maar omdat we betrouwbaar zijn en blijven voldoen aan hun vraag. We zijn onderdeel van het primaire proces. Als er geen veiligheidsmiddelen beschikbaar zijn, kan er niet gewerkt worden. Onze randvoorwaarde is daarom betrouwbaar leveren.” Inmiddels wordt de werkkleding van Wijngaarden VeiligGoed over de hele wereld in veel meer sectoren gedragen, waaronder bij gerenommeerde bedrijven in de bouw, industrie, petrochemie en de haven. 

Investeren in kennis

12,5 jaar geleden nam de familie Verheij het stokje over van de familie Van Wijngaarden. Verheij zelf begon als negentienjarige zijn carrière in de buitendienst. Nu is hij 32 en bepaalt hij de koers van het familiebedrijf. “Door met onze eigen veiligheidskundigen en PBM-specialisten te investeren in kennis en expertise en van daaruit te innoveren, weten we dat er gigantisch veel verbeteringen mogelijk zijn. Zo hoeft acceptatie en draagvlak om werkkleding en PBM te dragen geen issue te zijn.” Deze knowhow in combinatie met de aandacht die VeiligGoed achter de schermen besteedt aan betrouwbare levering in bulk of desgewenst in kleine pakketjes aan huis, leidt tot een volledig ontzorgd proces in veiligheidsoplossingen voor iedereen op de werkvloer. 

Patrick Verheij

Duurzame wasserij

Vanuit de drive om die betrouwbare partner te zijn in werkkleding en PBM heeft VeiligGoed onlangs zijn eigen wasserij opgezet. Daarmee heeft het familiebedrijf de gehele keten in eigen beheer en het ontzorgingsconcept dat het familiebedrijf zijn klanten wil bieden compleet. “We hebben bewust gekozen om de wasserij zelf nieuw op te zetten, zodat we met de nieuwste machines de kledingreiniging zo duurzaam en zo efficiënt mogelijk kunnen uitvoeren. Alle kleding is voorzien van een RFID-chip, zodat wij precies kunnen zien waar de kleding is en welke wasprogramma’s erbij horen voor niet alleen een goede reiniging maar ook voor levensduurverlenging van de kleding. Ook de gebruikers en beheerders kunnen het gehele proces volgen. Dagelijks rijden we van Den Helder naar Antwerpen om de was op te halen en de schone kleding, die zo nodig ook is hersteld, af te leveren.” 

Aantoonbare reductie

Daarnaast heeft de wasserij nog een andere belangrijke rol in de keten waar klanten volgens Verheij hun voordeel kunnen doen. Binnen de uitdaging om te verduurzamen die bij veel bedrijven speelt, valt namelijk heel gemakkelijk winst te behalen op het terrein van werkkleding. “Veelal is de werkkleding oud en bestaat uit dikke en stugge materialen, terwijl dat veel lichter, comfortabeler en representatiever kan. Wij kunnen aan de hand van energieverbruik en garengebruik de reductie van energie en grondstoffen aantoonbaar maken. In combinatie met een levensduurverlenging van dertig procent, valt er dus een enorme verduurzamingswinst te boeken. En als er op een moment in de wasserij blijkt dat de werkkleding uiteindelijk versleten is, kunnen we dit afkeuren om het vervolgens te recyclen in bijvoorbeeld nieuwe garens, isolatiemateriaal en andere producten die weer in de keten kunnen worden ingezet. We hebben dus ook vanuit het oogpunt van verduurzaming de gehele keten in beheer.” 

PBM-scan

Verheij beseft dat PBM voor veiligheidskundigen de laatste stap is in de implementatie van een veiligheidsplan. En dat daardoor juist dit onderdeel soms wat onderbelicht is. “Deze professionals hebben heel diverse vraagstukken op hun bord en kunnen daardoor gemakkelijk verdwalen in het oerwoud van werkkleding en PBM. Toch is die laatste stap belangrijk. Neem veilig autorijden. Daar is de autogordel de laatste stap. Maar dan moet die wel om. We kunnen in een gesprek aan de hand van onze PBM-scan in een uur in kaart brengen waar snel verbeteringen zijn te behalen, zodat binnen de organisatie de verbeteringen in veilig werken snel worden opgemerkt.

Meer werkplezier

“En, wat wij heel belangrijk vinden”, benadrukt Verheij tot slot, “dat de mensen voor wie wij ’s ochtends ons bed uitkomen, niet alleen veiliger werken omdat ze dankzij onze werkkleding en PBM bewuster met veiligheid bezig zijn, maar ook veel meer plezier hebben in hun werk. Dat ze glunderend naar me toe komen en vertellen ‘wat een fijn pak’ of ‘heerlijk die helm’.” 

 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!