- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
“Als ik elektromonteurs de superdunne handschoen met bescherming tot 1.000 volt en 14 cal/cm2 laat voelen, hoef ik niets meer te zeggen.” Aan het woord is Markwin Boudesteyn van Infralektra, specialist in persoonlijke beschermingsmiddelen voor elektromonteurs.
Tekst: Heleen van der Maas
Infralektra richt zich specifiek op persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) tegen vlambooggevaar en aanraakspanningsgevaar, en maakt de werkset verder compleet voor elke elektromonteur die werkt met laagspanning en middenspanning tot 10.000 volt. Infralektra levert aan de groothandel en eindklanten in onder meer de (petro)chemische industrie, scheepvaart, de haven en elektriciteitsnetbeheer. Boudesteyn: “We zijn dealer van het toonaangevende Duitse Preising dat zich focust op gecertificeerde vlamboogveiligheid, en vullen dit assortiment aan met andere kwalitatief hoogstaande merken. Zo kunnen onze klanten alles wat ze nodig hebben om veilig te kunnen werken inkopen bij één partij.”
Boudesteyn constateert tijdens bedrijfsbezoeken nog regelmatig dat er in vlambooggevaar-situaties met PBM’s gewerkt wordt die eigenlijk schijnveiligheid bieden. Dat is ook niet zo vreemd, vindt hij. “Dit soort installaties bestaan al sinds het begin van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Maar het veiligheidsaspect daarvan is pas halverwege de jaren tachtig in de picture gekomen met een eerste normering. Dat was toen nog geen dwingende norm. Die kwam pas tien jaar later. Ondertussen is er een grote groep elektriciens die al dertig tot veertig jaar werkt zonder PBM’s. Zij vinden het vaak een beetje overdreven om voor handelingen met vlambooggevaar en aanraakspanningsgevaar plofkleding aan te trekken, de juiste helm op te zetten, te werken met handschoenen met de juiste beschermingsklasse, et cetera.”
“Een vlamboog komt sporadisch voor gelukkig”, rondt Boudesteyn het punt af dat hij wil maken over schijnveiligheid. “Maar als het gebeurt, en de betreffende monteur draagt een gezichtsmasker zoals ze bijvoorbeeld in ziekenhuizen gebruiken, dan kleeft dat masker waarschijnlijk aan zijn gezicht in plaats van dat het masker hem heeft beschermd. Misschien had werken zonder masker dan minder schade gegeven. Dat noem ik schijnveiligheid. Een vlamboog vindt plaats in een split second. Als je er met je neus bovenop zit, heb je geen tijd om jezelf te redden. Bij een laagspanningsnetwerk is een vlamboog meestal niet dodelijk, maar je ziet wel goed zwart. En of je nog kunt zien is maar de vraag. Veel mensen beseffen dat niet.”
Wat het volgens Boudesteyn ook lastig maakt is de onduidelijke normering. “In tegenstelling tot de eenduidige normeringen bij aanraakspanningsveiligheid, heb je bij vlamboogveiligheid een Europese en Amerikaanse norm inclusief de verschillende producten die daarvoor op de markt zijn. Het berekenen van de kracht van een vlamboog is bovendien een lastige klus en niet altijd haalbaar. Dus je kunt wel denken, ik koop een helm in een bepaalde veiligheidsklasse, maar de vraag is of de werkzaamheden wel binnen die klasse vallen. Tel daarbij op de verschillende normeringen. Dat maakt de juiste PBM-keuze niet eenvoudig.”
Infralektra heeft handschoenen in het assortiment die zowel beveiligen tegen aanraakspanningsgevaar als het bijkomende vlambooggevaar. Dit betekent dat slechts één set handschoenen volstaat in plaats van wat vaak wordt geadviseerd, twee verschillende handschoenen over elkaar heen waarbij de een beschermt tegen vlambogen en de ander tegen aanraakspanningsgevaar. “Dat resulteert meestal in twee vrij dikke lagen over de vingers wat eerder weer een soort schijnveiligheid creëert dan dat dit het werk daadwerkelijk veiliger maakt.”
Naast PMB’s voor bescherming tegen vlamboog- en aanrakingsgevaar, zoals helmen, rubbermatten, afdekdoeken, handschoenen met bescherming tot wel 100 calorieën en plofbestendige kleding, maakt Infralektra de werkset van de elektromonteur compleet met beveiligd gereedschap, meetgereedschap, aardingsgarnituren, Lock out, Tag out, Try out (LOTOTO), schoenen en laarzen met bescherming tot 20.000 volt en een mespatroontrekker met een Elimwaarde van wel 48 cal/cm2. Daarnaast levert Infralektra schakeljassen die voor schakelhandelingen even over de kleding kunnen worden aangetrokken. Vanaf vijf exemplaren stelt Infralektra PBM- of LOTOTO-sets op maat samen. Verder levert het bedrijf via de eigen webshop en faciliteert het de levering van artikelen via de vaste groothandel van een eindklant.
De hamvraag blijft natuurlijk altijd, weet ook Boudesteyn, of de elektromonteur geneigd is de benodigde PBM’s te gebruiken. “Pas geleden was ik bij een bedrijf waar de directie uit voorzorg had gekozen voor PBM’s met de hoogste veiligheidsklasse.” Lachend: “Dan heb je het over de dikste handschoenen, en een helm en kleding waarmee je naar de maan kunt. ‘Is dat nou altijd nodig?’, heb ik daar gevraagd. Je kan dat als directie wel beslissen, maar als de elektromonteur niet in zo’n pak wil lopen streef je als bedrijf alsnog je doel voorbij. Acceptatie van de PBM’s die je aanbiedt is belangrijk. Het mooiste is als je een spectrum weet te vinden waarbinnen veilig genoeg gewerkt kan worden en de monteur zoiets heeft van ‘oké, hier kan ik wel mee werken’. Het aanbieden van een één millimeter dunne handschoen kan daarin, zoals ik al vaak heb meegemaakt, een eerste belangrijke stap zijn.”