Selecteer Pagina

Toxic

door | 1 dec, 2024 | Bedrijveninfo

‘Besteed aandacht aan veilig werken met chemicaliën’

“Denk na over hoe je veilig werken met gevaarlijke producten hebt ingericht. Daarmee help je niet alleen jezelf, maar ook je collega’s”, adviseert Iesja Westerbeek van Toxic, de tool die organisaties hier op gebruiksvriendelijke wijze in bijstaat.

Wetgeving verandert voortdurend, bijna maandelijks, is de ervaring van general manager Iesja Westerbeek van Toxic. “De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor sensibiliserende stoffen, die allergieën kunnen creëren als je er regelmatig mee werkt. Daarnaast zie je dat er meer wetgeving komt voor isocyanaten, stoffen die in producten als pur of kitten zitten. Van klanten krijgen wij regelmatig vragen of isocyanaten in bepaalde producten zitten. Daar kijken wij dan samen naar.”

Eerst inzoomen

Westerbeek omschrijft Toxic als de meest gebruiksvriendelijke tool om het werken met chemicaliën zo veilig mogelijk te maken. “Wij bieden software die uit drie modules bestaat: productregistratie, blootstellingsbeoordelingen en het nemen van maatregelen. Wanneer een nieuwe klant zich aanmeldt, zoomen wij eerst in op de werksituatie ter plekke. Worden er veel chemicaliën gebruikt? Of zijn het er weinig, maar wel een aantal gevaarlijke producten? Is er al een goede inventarisatie gedaan en hoe beoordeel je de blootstelling? Wij moeten goed weten waar een partij staat in haar arbeidshygiënische strategie, om zo een passende oplossing te kunnen bieden.”

Werklocatie en producten

Alle modules, maar vooral de productregistratie, bevatten een stuk communicatie, vertelt Westerbeek. “Dit zodat je voor elk product in Toxic een op maat gemaakte werkplekinstructiekaart kunt genereren. Deze is voorzien van specifieke informatie, zoals het type handschoenen of gehoorbescherming dat moet worden gedragen. Je kan je eigen werkomgeving inrichten in Toxic, door werklocatie en producten aan elkaar te koppelen. Ook kun je online links delen, waardoor je werknemers gericht kunt informeren. Medewerkers op werkplek X ontvangen andere informatie dan medewerkers op werkplek Y. Op deze manier kun je zelf ook identificeren waar binnen de organisatie de meeste risico’s liggen.”

Iesja Westerbeek

Interactief platform

“Wij nemen voor klanten het volledige werkproces uit handen. Zo houden wij de veiligheidsinformatiebladen (VIB’s of SDS’en) bij van de producten die in- en uitgaan. Ook volgen wij wijzigingen in wetgeving, zoals ik net vertelde. Als je dat goed wilt doen, is dat bijna een baan op zich. Door dit alles krijgen klanten direct het resultaat aangeleverd waarmee zij het werk veiliger kunnen maken. Zo zijn ze goed voorbereid op mogelijke inspecties van de Nederlandse Arbeidsinspectie of het maken van exports voor vergunningen. Wij bieden dit op een gebruiksvriendelijke manier aan. Gebruikers van Toxic hoeven zelf geen diepgravende chemische of juridische kennis te hebben”, aldus Westerbeek. Dat gebruiksvriendelijke zit hem onder meer in de notificaties die klanten krijgen als er veranderingen in wetgeving zijn. “Je ziet direct of er actie nodig is. Ook kan men makkelijk productinformatie en werkinstructies met de werkvloer delen. In blootstellingsbeoordelingen kun je op het product klikken, waarna je de chemische samenstelling ervan ziet. Het is een heel interactief platform.”

Meedenken

Klanten van Toxic zijn in diverse sectoren actief, vertelt Westerbeek. “Ze komen uit de maakindustrie, bouw, schoonmaakbranche en voedingsmiddelenindustrie. Ook hebben wij ziekenhuizen en laboratoria als klant.” Uit de feedback die Toxic van gebruikers ontvangt, blijkt dat vooral de klantenservice van de tool goed wordt gewaardeerd. “Als klanten bijvoorbeeld in het systeem zien dat een product carcinogeen [kankerverwekkend, red.] is geworden, dan kunnen wij met ze meedenken. Wat betekent dit? Moet het product worden uitgefaseerd of is het risico gering? Dankzij onze kennis over wetgeving, werkprocessen en leveranciers kunnen wij goed met onze klanten meedenken. Men ervaart dat als prettig.”

Doorontwikkelen

Toxic voert voortdurend verbeteringen door. Zo is de informatie in het systeem sinds kort in twaalf talen beschikbaar. “Daarnaast wijzigen wij kleine dingen om Toxic nog gebruiksvriendelijker te maken. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld etiketten in het gewenste, eigen formaat afdrukken. Ook is het mogelijk om locaties makkelijker in te delen. Hiermee verbeteren wij de functionaliteiten continu”, aldus Westerbeek. “Het komende jaar willen wij de software nog interactiever maken. Niet voor wat betreft de inhoud, maar wij richten ons op het werkproces, zodat je goed weet wat waar te vinden. Daarnaast gaan wij meer proactief tips bieden, bijvoorbeeld voor carcinogene producten.”

Samenwerking

Daarnaast gaat Toxic de samenwerking met brancheorganisaties opzoeken, kondigt Westerbeek aan. “Het zijn nu vooral meer geïndustrialiseerde ondernemingen die klant bij ons zijn, met meerdere locaties of meer dan tweehonderd werknemers in dienst. Maar ook bij kleinere ondernemingen is er risico, waar vaak geen of minder toezicht of kennis beschikbaar is. Dankzij deze nieuwe vormen van samenwerking streven wij ernaar ook dat deel van de markt te bereiken. Onze tools zijn van waarde voor zowel kleine als grotere bedrijven.”

Opleiding CCSE

Toxic biedt als enige een opleiding aan op het gebied van chemische veiligheid met een certificering. De Certified Chemical Safety Expert (CCSE)-opleiding kan zowel klassikaal als online worden gevolgd. “Het is geen cursus Toxic, maar chemische veiligheid op een basisniveau. De cursus is gericht op organisaties waar het besef is dat er wat met chemische veiligheid moet worden gedaan, maar men weet niet waar te beginnen”, legt Iesja Westerbeek uit.

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!