- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
“Met ons beoordelingsmodel weten professionals die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in een besloten ruimte, direct welke voorzorgsmaatregelen getroffen moeten worden. Dat scheelt een hoop tijd en geld, én verhoogt de veiligheid.” Aan het woord is Yönten Staal, veiligheidskundige en medeoprichter van Confined, experts voor alle vraagstukken over besloten ruimtes.
Tekst: Heleen van der Maas
Confined is een dochteronderneming van Rope Access Noord, een bekende naam in de Botlek-Europoort-Maasvlakte-regio. Staal: “We kregen heel vaak de vraag van onze klanten wat ze moesten doen met besloten ruimtes. ‘Wanneer heb ik een rescue team nodig, wanneer een safety support team of wanneer kan ik zelf met eigen BHV de ruimte betreden?’ Daar is veel onduidelijkheid over. Het is ook best complexe materie. Dit soort vragen goed kunnen beantwoorden vraagt specialistische kennis. Het ervaren team van IRATA-gecertificeerde rope rescue technicians van Rope Access Noord heeft die kennis en ervaring ruimschoots in huis. De vraag was alleen: Hoe maken we die bijzondere kennis en ervaring toegankelijk voor iedereen?”
Met het beoordelingsmodel voor besloten ruimtes heeft Confined die specialistische kennis en ervaring van een rope access team voor iedereen toegankelijk gemaakt. “Het model brengt de besloten ruimte op basis van dertig eigenschappen heel systematisch in kaart”, legt Staal uit. “Dan volgt een categorisering van de mate van risico van de ruimte en de mate van complexiteit van een eventuele redding. Aan de hand van de matrix die daaraan is gekoppeld, kun je vervolgens aflezen welke voorzorgsmaatregelen getroffen moeten worden.” Zolang de besloten ruimte hetzelfde blijft, is de informatie afkomstig uit het beoordelingsmodel altijd correct. Het enige wat eventueel nog moet worden uitgevoerd, is een taakrisicoanalyse. Laswerkzaamheden brengen immers andere risico’s met zich mee dan schoonmaakwerkzaamheden.
Staal was in het kader van zijn studie integrale veiligheidskunde nauw betrokken bij de ontwikkeling van het beoordelingsmodel. “De risicowaarde die aan de beoordeling van de dertig geselecteerde eigenschappen is gekoppeld, hebben we vooraf bepaald met een risico-evaluatie. De complexiteitwaardes zijn gebaseerd op veel interviews met ervaren rope rescue technicians die veel in besloten ruimten werken. Zij kunnen dat systematisch goed inschatten. Een rope rescue technician weet bijvoorbeeld wat het effect is van het ontbreken van een ankerpunt bovenin de besloten ruimte waaraan je normaal gesproken de touwen vastmaakt. Of het effect op de complexiteit van handelen wanneer de ruimte tussen een pilaar en de toegang tot de besloten ruimte zo smal is dat er geen brancard langs kan. Dat soort zaken worden in het beoordelingsmodel heel systematisch bij elkaar gebracht en gekoppeld aan een uitspraak over het risico en de complexiteit.”
Afhankelijk van de klantvraag levert Confined naast het beoordelingsrapport van een ruimte een sticker met een QR-code bij de toegang tot de besloten ruimte. Wanneer iemand de QR-code scant, komt diegene direct in de online omgeving terecht waar de informatie is geplaatst. Staal: “De informatie over de voorzorgmaatregelen die nodig zijn bij het betreden van de besloten ruimte, kunnen we uitbreiden met onder meer foto’s van de ruimte, een taakrisicoanalyse en bijvoorbeeld een reddingsplan om zo te voorzien in een stukje verplichte risicocommunicatie.”
Energiebedrijf EPNL, suikerproducent Cosun Beet Company en verscheidene locaties van zuivelproducent FrieslandCampina werken inmiddels met het beoordelingsmodel van Confined. “In het begin was het even wennen, zoals bij elk nieuw systeem, maar nu zijn ze heel tevreden. Van werkvoorbereiders horen we dat het hen veel tijd scheelt. QHSE-professionals vertellen dat het idee dat er nu gewoon een gedegen plan ligt voor elke besloten ruimte, rust geeft. Veel van hen vroegen zich bij dit soort risicovol werk namelijk af of het allemaal wel zo goed voor elkaar was als dat het zou moeten zijn. Met ons beoordelingsmodel is er voor elke besloten ruimte een verdiepende risicoanalyse en een reddingsplan bij de hand, die beide bovendien telkens opnieuw gebruikt kunnen worden. Per betreding kan dit zo’n anderhalf uur aan voorbereidingstijd schelen.”
Het invoeren van het beoordelingsmodel van Confined vergt één keer een investering. Maar als het systeem staat, scheelt het niet alleen veel tijd in de voorbereiding, het bespaart ook kosten en verhoogt de veiligheid waardoor ongevallen en/of een productiestop worden voorkomen. Voor Staal staat als een paal boven water dat in het beoordelingsmodel van Confined de kennis en ervaring van ervaren IRATA-gecertificeerde rope rescue technicians is samengebracht en toegankelijk is gemaakt voor iedereen. “En dus”, benadrukt hij, “heel gemakkelijk gedeeld kan worden met aannemers, derden en andere rope access specialisten die op enig moment betrokken worden bij de betreding van een besloten ruimte bij een van onze klanten.”