- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Werken in besloten ruimten mag alleen onder strikte voorwaarden en alleen als de toegang tot en het werken in de ruimte gemonitord worden. Dräger ontwikkelde een slim camerasysteem dat de veiligheid vergroot en eenvoudig te installeren is.
Tekst: Mels Dees
De huidige praktijk is dat er altijd een mangatwacht aanwezig is bij de toegang tot een besloten ruimte, geeft Hans van Moolenbroek, arbeidshygiënist en veiligheidskundige bij Dräger, aan.
Dräger ontwikkelde een camerasysteem voor Confined Space Entry dat de traditionele mangatwacht kan vervangen. Van Moolenbroek: “Het is een flexibel, mobiel camerasysteem dat snel op te zetten is. Waar je vroeger voor een dergelijke installatie grote beveiligingscamera’s moest ophangen en bekabelen, hebben we nu een systeem met mobiele units ter grootte van een rugzak die op strategische plekken geplaatst worden. Naast de camera’s is dit systeem voorzien van live gasdetectiemonitoring, een badge-systeem voor toegangscontrole, de mogelijkheid om een directe spraakverbinding op te zetten met de monitoroperator en direct een optisch en akoestisch alarm te geven bij een ongewenste situatie of calamiteit.”
Deze units communiceren via het mobiele 4G-netwerk en zenden beelden direct naar een controlekamer. “Je kunt het systeem in minder dan een uur volledig opzetten en operationeel krijgen.” Waar de ‘traditionele’ mangatwacht letterlijk op wacht staat bij de ingang van de besloten ruimte, daar worden de beelden van de camera’s in een monitoringsruimte in de gaten gehouden door een operator die tot 25 camera’s tegelijkertijd kan beheren. “We maken gebruik van slimme software die helpt bij het loggen van gebeurtenissen.” Naast de monitoroperator zal altijd nog een fieldoperator in het werkgebied aanwezig zijn om fysieke controles uit te kunnen voeren.
Als er iets gebeurt, dan ziet of krijgt de monitoroperator daarvan direct een melding en kan hij de status van de situatie vastleggen, de fieldoperator aansturen of meteen alarm slaan. “Hij wordt daarbij niet afgeleid door niet-relevante gebeurtenissen in de buurt van het mangat.”
Op die manier maakt het systeem het mogelijk om veel sneller en nauwkeuriger in te grijpen als er iets misgaat. “De software kan zelfs rapportages genereren en alarmplannen beheren. Bijvoorbeeld: als er een gaslek wordt gedetecteerd, dan gaat het alarm af en worden de juiste stappen automatisch in gang gezet.” Daarmee is de opvolging van een melding vaak efficiënter die die van de ‘fysieke’ mangatwacht.
Nu gebruikt die mangatwacht voor noodcommunicatie doorgaans een portofoon die bekend staat om zijn grote betrouwbaarheid. We vragen Van Moolenbroek, of de verbindingskwaliteit van een mobiel 4G-netwerk net zo betrouwbaar is. “Voordat we het systeem installeren, kijken we eerst naar de 4G-dekking in het gebied. Daarnaast werken we altijd met een redundant systeem, wat betekent dat als één netwerk faalt, een alternatief netwerk, van een andere telecomprovider, die rol direct overneemt.”
Daarnaast geeft Van Moolenbroek aan, dat het hele systeem explosieveilig is (ATEX) en gecertificeerd is door TÜV Rheinland op functionele veiligheid en cybersecurity. “Dit houdt in dat niets onopgemerkt blijft. Als bijvoorbeeld de verbinding met een camera wegvalt, doordat iemand ergens een stekker lostrekt, dan krijgt de operator daar direct een melding van en kan er snel actie ondernomen worden. Al die stappen zijn ingebouwd om continu de veiligheid te waarborgen en om niet voor verassingen te komen staan.”
De gaswaarden worden live gemonitord, zodat de betrokkenen altijd op de hoogte zijn van de situatie in de betreffende besloten ruimte. “Dit maakt het werk ook veel veiliger omdat je niet steeds opnieuw metingen hoeft te doen na bijvoorbeeld een lunchpauze.”
Men kan de sensoren die deze metingen verrichten daarbij zowel in als buiten de besloten ruimte plaatsen. Je hebt volledige controle over wat er op verschillende hoogtes of plekken in de ruimte gebeurt. Dit systeem is echt flexibel en aan te passen aan de specifieke omstandigheden van elke locatie. Het plaatsen van een camera kan binnen een kwartier.”
Zoals Van Moolenbroek al aangaf, is het systeem een volledig eigen ontwikkeling van Dräger. De firma verkoopt de installaties niet, maar verhuurt ze met competent personeel. “
Net als de manwacht, houdt ook het systeem van Dräger precies bij wie zich in een ruimte bevindt en of de ruimte betreden mag worden. “We gebruiken daarbij LED-indicatoren op de mobiele units. Geel betekent dat het systeem wordt opgebouwd, rood dat de ruimte niet mag worden betreden, en groen dat de ruimte veilig is en betreden mag worden.” Daarnaast krijgt elke medewerker een badge die hij of zij gebruikt om in te loggen. “Door de badge tegen een mobiele unit te houden, geven ze aan dat ze de ruimte betreden of verlaten. Het systeem houdt bij wie wanneer binnen is, zonder dat er nog handmatig bijgehouden hoeft te worden wie er naar binnen en buiten gaat.” In geval van een noodsituatie is er een knop waarmee direct een spraakverbinding wordt opgezet met de operator in de controlekamer. “Dat kan van levensbelang zijn in noodsituaties, wanneer snelle communicatie nodig is.”