Selecteer Pagina

Safe Site – Powered by Mennens

door | 1 nov, 2024 | Bedrijveninfo

Veiligheid: beseffen is willen

Doe je het als werkgever goed wanneer je jouw medewerkers allemaal eenzelfde degelijke set PBM verschaft? Bijvoorbeeld een goed merk helm, veiligheidsbril, stalen neuzen en harnas? Het antwoord is nee. 

Tekst: Kim de Booij

“Vooropgesteld, bedrijven besteden al veel meer aandacht aan veiligheid dan een jaar of tien geleden, dus dat is heel positief”, begint Nicky van Oorschot, trainer/adviseur bij Safe Site – Powered by Mennens. “Vroeger was het vaak van ‘hier heb je je harnas, werk veilig’, maar gelukkig laten werkgevers hun medewerkers nu ook een training in werken op hoogte volgen.”

Van moeten naar willen

Dergelijke trainingen worden door Safe Site – Powered by Mennens verzorgd. “In die trainingen leren we deelnemers hoe valbeveiligingsmiddelen werken en besteden we veel aandacht aan veiligheidsbewustzijn. Want als veiligheid een kwestie van moeten is, werkt het niet. Belangrijk is dat medewerkers PBM willen dragen, omdat ze beseffen wat de risico’s zijn en aan het eind van de dag weer veilig thuis willen komen.”

Valbeveiliging niet één pot nat

Toch blijft het een feit dat als een PBM niet lekker zit, we eigenlijk liever zonder zouden werken. “Dat is logisch, maar vooral onnodig”, reageert collega Ivan Verbaan. “We zien vaak dat werkgevers met de beste bedoelingen kwalitatief goede PBM aan hun medewerkers verschaffen. Maar wat voor iemand het juiste harnas is, is per persoon en per soort werkzaamheden verschillend. Als medewerkers ‘zomaar een harnasje’ krijgen, dus niet op de persoon en werkzaamheden afgestemd, dan zit het niet lekker en vertrouwen ze er minder op. Terwijl als het wel goed afgestemd is, ze het bij voorkeur zelf hebben mogen uitkiezen, is dat vertrouwen er wel.”

Kies maar wat leuks

Toch is het ondoenlijk voor bedrijven om alle medewerkers een eigen setje valbeveiliging te laten uitkiezen, beseft ook Van Oorschot. “Je kunt inderdaad niet zeggen: ‘Kies maar wat leuks’, maar je kunt wel een voorselectie maken en de medewerker uit drie of vier verschillende sets laten kiezen welke het lekkerst zit. Wij helpen bedrijven die voorselectie te maken. Bij voorkeur laten we medewerkers vervolgens eerst tijdens een training met de verschillende sets oefenen zodat ze daarna de juiste keuze kunnen maken.”

Wet- en regelgeving

“Werkgevers komen regelmatig met deze en andere veiligheidsvragen naar ons”, gaat Van Oorschot verder. “Bijvoorbeeld over wet- en regelgeving rondom werken op hoogte. Die is namelijk heel summier en voor een reden: de overheid wil werken op hoogte niet te veel afbakenen. In de wet staat bijvoorbeeld dat er ‘in ieder geval’ vanaf 2,5 meter sprake is van werken op hoogte. Zou ‘in ieder geval’ weggelaten worden, dan worden straks alle bordessen op 2,49 meter gebouwd. Belangrijker is dat bedrijven nadenken over de risico’s en in een eigen Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) beschrijven hoe ze die wegnemen of minimaliseren, ook onder de 2,5 meter.”

Iemand hangt, wat nu? 

Ook met een dergelijk RI&E kan Safe Site – Powered by Mennens helpen. Verbaan: “Wij helpen bedrijven alles in kaart te brengen: risicoanalyse, plan van aanpak, middeleninventarisatie, trainingen, noodplan, het complete plaatje. Het noodplan ontbreekt vaak. Meestal zijn risico’s als verwondingen wel gedekt, maar het restrisico van ‘iemand hangt in een harnas, wat nu?’ niet. Met alleen 112 bellen, kom je er niet. Je kunt namelijk niet te lang in een harnas hangen in verband met verstoring van de bloedsomloop. Hoe je met zo’n situatie omgaat, leer je in reddings- en evacuatietrainingen. Het kan dus goed zijn om dergelijke trainingen in je noodplan op te nemen.”

Expertisecenter

Safe Site – Powered by Mennens geeft deze en andere veiligheidstrainingen in het eigen Expertisecenter in Vlaardingen of bij de klant op locatie. “Bij de klant op locatie is het mooiste wat er is”, vindt Verbaan. “Je hebt dan geen vertaalslag van training naar praktijk meer nodig. Maar in ons Expertisecenter kunnen we ook maatwerktrainingen geven, passend bij de werkzaamheden van de cursisten. Voor een energiebedrijf brachten we onlangs nog speciaal rookgasafvoerkanalen aan op ons trainingsdak, zodat de cursisten een realistische oefening konden doen.”

Beseffen waarom

Zo kunnen in het Expertisecenter allerlei situaties worden nagebootst. Van Oorschot: “We kijken steeds naar wat de markt nodig heeft. Ons schuine dak is bijvoorbeeld het gevolg van de opkomst van zonnepanelen. En momenteel zien we een stijgende vraag naar trainingen in hoogbouwmagazijnen, dus onderzoeken we of we ook die situaties kunnen nabootsen in onze trainingshal. Hoe levensechter de situatie, hoe meer het beklijft. Daar draait het allemaal om: niet zomaar een training volgen of harnas aandoen, maar beseffen waarom het in jouw werk belangrijk is en het daardoor ook echt willen.”

EN-normen

Harnassen dienen te voldoen aan verschillende EN-normen: EN361, EN358, EN 813 of een combinatie hiervan. Fabrikanten moeten hun harnassen hierop laten testen door een hiervoor geautoriseerde Notified Body (NoBo). Verdelers zoals Mennens hebben op hun beurt de verplichting om te controleren of harnassen (en andere valbeveiligingsmiddelen) aan de normen voldoen. 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!