- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Plantaardige grondstoffen zijn een bekende bron van energie en de markt voor biobrandstoffen en plantaardige olieraffinage groeit. Wat vaak onderbelicht blijft, is de waarde van het afval dat deze industrie produceert. Restproducten zoals vervuilde bleekaarde, soapstocks en residu in olietanks blijken uiterst waardevol te zijn en bieden kansen voor duurzaam hergebruik.
Tekst: Kim de Booij
“Hoewel het potentieel van deze restproducten bekend is binnen de sector, wordt het vaak niet volledig benut”, aldus Sjoerd Wasserval, directeur en eigenaar van Bukom. Sinds 1980 is Bukom gespecialiseerd in industriële reiniging en recycling van plantaardige oliën en vetten, met een sterke focus op duurzaamheid. “Waar vroeger alleen hoogwaardige restproducten zoals soapstocks en afgekeurde oliën werden hergebruikt, zien we nu dat ook minder voor de hand liggend afval zoals dat uit tankbodems waardevol kan zijn. Met de juiste technieken is zelfs olie uit waswater te herwinnen.”
De nadruk in de raffinage- en opslagindustrie ligt nog vaak op procesoptimalisatie en tankcapaciteit, ziet Wasserval. “Daardoor gaan waardevolle restproducten verloren. Maar wij laten zien dat circulariteit en efficiëntie hand in hand kunnen gaan. We werken samen met klanten om tanks sneller beschikbaar te maken en tegelijkertijd restproducten op locatie op te slaan en te scheiden, zodat maximale waarde behouden blijft. Dit proces bevordert niet alleen duurzaamheid, maar verhoogt ook de efficiëntie.”
Een belangrijk onderdeel van deze aanpak is het minimaliseren en hergebruiken van water tijdens het reinigingsproces. “Hoe meer water, hoe makkelijker een tank schoon te krijgen is. Maar het water wordt dan wel een grote afvalstroom én kostenpost. Door het proces in fasen te splitsen en zo min mogelijk water te gebruiken, creëren we niet alleen kostenbesparingen, maar dragen we ook bij aan een circulaire economie.”
Bukom verwerkt het restafval in haar eigen fabriek tot waardevolle vetzuren en oliën, die vervolgens dienen als feedstock voor de productie van biobrandstoffen en industriële vergisting. “We gaan daarbij transparant te werk: klanten krijgen inzicht in de waarde van hun afval, de kosten die daarvan afgetrokken worden en de eventuele opbrengsten die ze krijgen terugbetaald. Soms leveren we zelfs de feedstock terug aan klanten die zelf biobrandstoffen produceren”, licht Wasserval toe.
De vraag naar duurzame feedstock, vooral van plantaardige of dierlijke oorsprong, blijft stijgen. En dat ondanks wisselend overheidsbeleid rond biobrandstoffen. “De grootste uitdaging in Europa is het produceren van voldoende feedstock binnen de eigen regio. De vraag overstijgt momenteel het aanbod en daarom is het cruciaal om de waarde in plantaardig afval optimaal te benutten.”
Duurzaamheid is enerzijds een doel, maar vooral ook een kans voor bedrijven in de plantaardige olieraffinage, ziet Wasserval. “Het herwinnen van waarde uit afval draagt niet alleen bij aan een circulaire economie, maar biedt ook economische voordelen voor de gehele keten. Daar dragen we als Bukom graag aan bij. En niet alleen daaraan. Onze innovatieve benadering van afvalbeheer, waarbij restproducten worden hergebruikt en geoptimaliseerd, ondersteunt een circulaire economie, draagt bij aan milieuvriendelijkheid en vervult een maatschappelijke rol.”
Met dat laatste doelt Wasserval op de toewijding van Bukom aan maatschappelijke verantwoordelijkheid. “Bij Bukom hechten we grote waarde aan gelijkheid en inclusiviteit. We streven ernaar een representatieve afspiegeling van de diverse maatschappij te zijn. Bij het aannemen van personeel letten we vooral op motivatie, bereidwilligheid en groeipotentieel, eerder dan op achtergrond of kwalificaties. Bovendien vermijden we een hiërarchische structuur; we werken in kleine teams met veel persoonlijke aandacht. Deze benadering weerspiegelt het sociale karakter van onze organisatie en wordt enorm gewaardeerd door ons team.”
Bukom is gespecialiseerd in industriële reiniging en recycling van plantaardige oliën en vetten. Daarmee heeft het bedrijf een sterke focus op ecologische duurzaamheid. Daarnaast speelt ook sociale duurzaamheid binnen het bedrijf een leidende rol. Via een inclusief personeelsbeleid geeft Bukom kansen aan iedereen, ongeacht achtergrond of kwalificaties.
Door gebruik van slimme technieken weet Bukom duurzaamheid te combineren met economisch voordeel. Vaak geldt: hoe meer water, des te makkelijker een tank schoon te krijgen is. Maar het reinigingswater vormt dan uiteindelijk wel een grote afvalstroom én kostenpost. Dankzij de specialistische kennis van plantaardige afvalstoffen weet Bukom in iedere situatie exact de juiste temperatuur en waterhoeveelheid voor een accurate reiniging te gebruiken. Dat gecombineerd met een slim proces, opgeknipt in fasen, maakt de diensten van Bukom zo aantrekkelijk en uniek.