Selecteer Pagina

Air Products

door | 6 sep, 2024 | Bedrijveninfo

Timing is alles  

 Air Products is al sinds 1967 actief in Nederland. Het bedrijf werkt aan verschillende grote energietransitieprojecten in de haven van Rotterdam, die elk in verschillende stadia van ontwikkeling verkeren. Deze omvatten plannen om hernieuwbare waterstof te produceren, een CO2-afvanginstallatie op haar bestaande waterstoffaciliteit en een waterstoftankstation. Miquel Lope van Air Products vertelt er meer over. 

 Vice president northern continent Miquel Lope is nog maar relatief kort in functie, maar al langere tijd werkzaam voor Air Products. 27 jaar geleden trad hij bij de gassenproducent in dienst, waar hij zich aanvankelijk met finance bezighield. Daarna richtte hij zich binnen het bedrijf op business management, supply chain en operations. Hiervoor was hij verantwoordelijk voor de activiteiten van Air Products in Spanje, Portugal en Noord-Afrika. Sinds juni dit jaar heeft hij de business van Air Products in Noord-Europa onder zijn hoede, waaronder Nederland, Duitsland, België en Frankrijk vallen. Lope opereert vanuit het hoofdkantoor in Brussel. 

 Industriële gassenbusiness 

“Het is een heel interessante job”, zegt hij. “De zware industrie in Noord-Europa is een belangrijke speler voor het behalen van de Europese klimaatdoelen. Air Products geldt als een cruciale partner voor verschillende energietransitieprojecten in de industrie en mobiliteitssector. In Noord-Europa, ook in Rotterdam, zit een groot aantal projecten in de pijplijn. Tegelijkertijd staan wij voor de uitdaging om onze gassenbusiness te blijven runnen, die traditioneel aan duurzaamheid is gekoppeld. Voor veel industriële afnemers dragen onze gassen bij aan het verlagen van emissies, verhogen van output en verminderen van afvalstromen. Je kunt stellen dat onze gassen de energietransitie helpen. Het vraagt onze aandacht om deze business verder te laten groeien.” 

Miquel Lope

 Grote rol

“Om een succesvol waterstofecosysteem te creëren, is het van groot belang dat er afnemers zijn”, aldus Lope. “Wanneer Europese en nationale wetgeving gereed is en de nu al forse vraag naar groene waterstof in Rotterdam verder zal toenemen, is het zaak daarvoor klaar te zijn. Timing is alles. Je moet niet te vroeg, niet te laat, maar precies op tijd zijn om nieuwe en huidige klanten te kunnen bedienen. Dat klinkt eenvoudig, maar is een uitdaging in een omgeving die voortdurend aan verandering onderhevig is.” De Renewable Hydrogen Facility is een voorbeeld van een project waarvoor dit geldt. Lope stelt dat de faciliteit een grote rol gaat spelen in het terugdringen van de CO2-uitstoot in de grootste haven van Europa. Lope: “NEOM Green Hydrogen Company (NGHC), een joint venture van ACWA Power, Air Products en NEOM, bouwt de grootste groenewaterstoffabriek ter wereld in Saoedi-Arabië. Het is een 2 GW electrolyserinstallatie die hernieuwbare waterstof produceert uit 4 GW wind- en zonne-energiecapaciteit, wat ons verzekert van 600 ton koolstofvrije waterstof per dag.” 

Constant aanvoer 

De productiefaciliteit zal in 2026 in bedrijf worden genomen. Voor het transport over langere afstanden zal Air Products ammoniak gebruiken, dat als waterstofdrager fungeert. “De ammoniak zal onder andere naar Rotterdam worden vervoerd, waar het door de lokale industrie wordt afgenomen. In de Renewable Hydrogen Facility wordt de ammoniak gebruikt om hernieuwbare waterstof te produceren. Hiermee hebben we continu en betrouwbaar waterstof beschikbaar voor industriële klanten en zwaar transport.  Betrouwbare levering op industrieel volume is voor hen van groot belang. Door hernieuwbare waterstof in Nederland te produceren, helpt de Rotterdamse faciliteit ook Europa’s afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, waardoor de energiezekerheid toeneemt en wordt bijgedragen aan een veerkrachtiger energiesysteem.”  

In 2026 zullen de moleculen beschikbaar zijn. “Dus we streven ernaar om tegen die tijd ook in Rotterdam klaar te zijn. Deze tijdlijn hangt deels af van de wetgeving, vergunningen en marktvraag. Dus nogmaals, timing is alles. Het is een kwestie van de juiste investeringen doen op het juiste moment”, aldus Lope.

 Bijdrage aan halen klimaatdoelen 

Daarnaast bouwt Air Products een tweede fabriek, waar het vloeibare waterstof gaat produceren, naast de eerste productiefaciliteit in de Botlek. “Dit verdubbelt de productiecapaciteit van waterstof in Europa. In 2026 zal de fabriek in gebruik worden genomen”, licht Lope toe. Hierdoor zal de markt kunnen beschikken over vloeibare waterstof voor de verdere ontwikkeling van de waterstofeconomie buiten de haven van Rotterdam, vooral voor de mobiliteitsmarkt, zoals maritiem en wegtransport.” 

Een ander belangrijk project waar Air Products aan werkt, is de toevoeging van een CCS-unit aan de bestaande waterstoffabriek in Rotterdam. Lope: ‘Met deze unit kunnen we een aanzienlijke hoeveelheid CO2-uitstoot afvangen. De CO2 wordt via Porthos opgeslagen in lege gasvelden twintig kilometer uit de kust in de Noordzee. Air Products is al sinds het begin lid van het Porthos-consortium. Met het verwijderen van de CO2 dragen wij bij aan het halen van de klimaatdoelen. Met de toevoeging van de CCS-eenheid wordt deze faciliteit een van de grootste Europese koolstofarme waterstoffabrieken.” Lope verwacht dat de installatie van de unit in volle gang is wanneer Porthos in 2026 operationeel zal zijn. 

 Waterstoftankstation 

Pal naast de locatie van Air Products in de Botlek heeft het bedrijf geïnvesteerd in een waterstoftankstation. Het wordt nu in gebruik genomen en zal binnenkort operationeel zijn, vertelt Lope. “Ik was er gisteren nog, je kunt het tankstation zien liggen als je erlangs rijdt. Het krijgt waterstof geleverd via de waterstofleiding van Air Products. Hiermee willen wij het zware transport helpen decarboniseren. Als grootste waterstofproducent ter wereld zien wij het als onze plicht de mobiliteitssector te helpen. Dit doen wij op twee manieren. Ten eerste gaan wij een aantal waterstoftankstations realiseren aan Europese snelwegen, langs het TEN-T netwerk. Het Rotterdamse tankstation, dat wij in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam realiseren en een van de grootste waterstoftankstations van Nederland wordt, zal deel uitmaken van dit netwerk. We bouwen met het oog op de toekomst. Ook al is de vraag naar waterstof nu nog bescheiden, we zijn ervan overtuigd dat die in de toekomst aanzienlijk zal toenemen. Daarnaast zullen de vrachtwagens van Air Products op waterstof rijden. Wij zijn van plan om onze wereldwijde vloot van ongeveer 2.000 vrachtwagens om te bouwen naar emissievrije voertuigen op waterstofcellen. In samenwerking met TNO gaan wij de operationele data analyseren, wat de efficiency van waterstoftankstations en -trucks ten goede komt. Het havengebied en zijn industrieën hebben een ambitieuze duurzaamheidsstrategie met een focus op waterstofproductie, -infrastructuur, -import en -toepassingen in industrie en transport. We zullen blijven investeren in Rotterdam en bijdragen aan de energietransitie van de haven.” 

 Doelen 

Op de vraag wat hij het liefst bereikt zou willen hebben tegen het einde van dit jaar, zegt Lope: “De eerste drie maanden heb ik vooral geluisterd naar klanten en mensen uit onze teams. In de toekomst moeten we ons richten op het ondersteunen van de behoeften van onze klanten, naast hen staan in hun duurzaamheidsreis en de belangrijkste projecten die we ontwikkelen en uitvoeren. Het Air Products-team in Noord-Europa is geweldig, en ik ben er echt trots op dat ik er deel van uitmaak.” 

 World Hydrogen Week

 Air Products is strategisch partner van de World Hydrogen Week, die van 30 september tot en met 4 oktober in Kopenhagen wordt gehouden [zie ook elders in deze editie, red.]. Miquel Lope: “Wij ontwikkelen het waterstof-ecosysteem, en samenwerking is daarbij belangrijk. Tijdens de World Hydrogen Week kun je met verschillende spelers in contact komen, kennis delen en visies uitwisselen. Mijn collega’s van Air Products Anouck Massant (business manager hydrogen for mobility), Lucie Boost (director governmental relations Europe) en ikzelf nemen deel aan paneldiscussies, waar we met vakgenoten in gesprek gaan. Dit is iets waar ik naar uitkijk.” 

 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!