- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Bedrijven beter en efficiënter maken, dat is de missie van ERIKS. Vanuit negen Nederlandse vestigingen houden ruim 1.250 medewerkers zich dagelijks bezig met het verbeteren, optimaliseren, opschalen en verduurzamen van alle denkbare processen in de industrie. Een van de thema’s waarbij u hen kan inschakelen, is waterstof.
Tekst: Emma Veldhuis
“Vier jaar geleden besloot onze directie dat het tijd werd om de krachten van al onze Business Units te bundelen en aan de slag te gaan met de energietransitie”, vertelt Teun Blik, hoofd productgroep management flow control en project lead hydrogen & energy transition bij ERIKS. “We zien dat onze klanten op dit gebied voor uitdagingen staan bij legio productontwikkelingen en processen. Daar willen we hen ook op het gebied van de energietransitie bij ondersteunen.”
Waterstof was destijds een van de meest besproken ontwikkelingen, dus werd daarmee begonnen. Echter, al snel kwam de conclusie dat waterstof niet de enige belangrijke schakel vormt in de energietransitie. “Daarom is de focus verplaatst naar de bredere energietransitie, met daarin een speciale rol voor waterstof. We zien dat methanol in de scheepvaart belangrijker is, dus haken we daar ook op in. Het gehele speelveld verandert constant. Er komen steeds nieuwe technologieën, subsidies en regelgeving bij en op al deze ontwikkelingen moeten klanten inspelen. Wij zien hierin veel kansen om hen te ondersteunen en zorgen ervoor dat we overal goed bij zijn aangehaakt”, aldus Blik.
Blik vat de ontwikkeling van nieuwe oplossingen die ERIKS realiseert samen in drie fasen. “Het begint bij het ontwikkelen van een prototype. Werkend en veilig, dat zijn de enige eisen. Daarin bieden wij technisch advies omtrent zaken als de componenten, lekpreventie en het waarborgen van de veiligheid. Tijdens de tweede fase is het van belang om het prototype economisch rendabel te krijgen. De prijs van groene waterstof en bepaalde onderdelen moet daarvoor aanzienlijk omlaag. Bij nieuwe systemen denken we mee over oplossingen daarvoor, bij andere systemen proberen we de kosten te reduceren door standaardisatie van de productie en het onderhoud. Zijn bedrijven dat stadium voorbij, dan komen we bij de derde fase: opschalen. Dan gaan we voor ze aan de slag met logistieke vraagstukken, zoals het aanleggen van voorraden, het verzorgen van leveringen en subassemblages.”
Dit doet ERIKS in Nederland, maar ook in dertien andere landen. Global innovation manager Onno Sminia trekt de projecten op het gebied van waterstof breder en zorgt dat de industrie in alle landen die ERIKS bedient kan profiteren van de ervaring uit Nederland. “De waterstoftransitie speelt zich wereldwijd af op een zeer grote schaal. Daarom gaan we ook over de grens in gesprek met onder andere machinebouwers, toeleveranciers van componenten en grootschalige productiefabrieken voor nieuwe brandstoffen.”
Deze gesprekken zorgen dat de product- en proceskennis van ERIKS constant wordt uitgebreid, wat resulteert in bredere, hoogwaardige oplossingen. “Vaak begint een samenwerking met ERIKS met één vraagstuk, zoals pakkingen of bepaalde onderdelen. Maar al snel blijkt dan dat ERIKS veel meer kan betekenen. Want ons complete, speciaal voor waterstof geschikte productpakket bestaande uit afsluiters, meetinstrumenten, afdichtingen, gaskets en kunststoffen biedt direct voordelen. Onze engineeringafdeling realiseert geregeld samen met de klant innovatieve en volledige maatwerkoplossingen”, vertelt Sminia. “Bedrijven zijn zich niet altijd bewust van wat er allemaal kan. Verduurzamen betekent niet alleen de overstap naar waterstof of een andere hernieuwbare energiebron. We kijken ook of we processen kunnen elektrificeren of optimaliseren. Dat draagt ten slotte ook bij aan verduurzaming.”
ERIKS neemt nieuwe ervaringen en inzichten mee naar andere projecten, maar ook naar zichzelf. Auke Boomsma, director sustainability programs, houdt zich hier veel mee bezig. “Op het gebied van de energietransitie komt er veel op onze klanten af, waar wij als ERIKS iets mee moeten doen. Daarvoor verzorg ik onder andere de coördinatie vanuit het hoofdkantoor, maar ik hou me ook bezig met interne projecten, waaronder het vormgeven van onze eigen decarbonizationstrategie. Over alle aspecten van duurzaamheid ga ik met collega’s, toeleveranciers en klanten in gesprek, zodat we allemaal elke dag weer een stapje kunnen zetten.”
Dat is niet altijd even makkelijk; de energietransitie brengt veel uitdagingen met zich mee en Boomsma ziet dat organisaties daarmee worstelen. “We zien dat klanten heel graag willen. Wij helpen hen die drive om te zetten naar een werkbaar proces. Hun ambities breken we op in stappen die direct uitvoerbaar zijn en stappen die wat meer tijd kosten. Daardoor kunnen we snel quick wins en veilige componenten implementeren en daarbij ruimte creëren om de complexere uitdagingen voor de langere termijn aan te pakken.”
Waar organisaties zich ook in dit proces bevinden, ERIKS zegt klaar te staan om samen verdere stappen te zetten. Wilt u specifiek met waterstof aan de slag? Op 23 en 24 oktober is ERIKS aanwezig op de Hydrogen Technology Expo in Hamburg, standnummer 3D50.