Select Page

Outvie

door | 1 aug, 2024 | Bedrijveninfo

Uitdagingen in assetmanagement

Assetmanagement richt zich op het in stand houden van assets in een productiefaciliteit op de lange termijn en het nemen van de juiste beslissingen. Het doel is om de ontwerplevensduur van de assets te behalen binnen aanvaardbare risico’s en beheerkosten. Hiervoor zijn onderhoud en prestatieanalyses van de assets noodzakelijk. De asset manager zorgt voor de balans tussen besluitvorming over investeringen op directieniveau en de uitvoering van onderhoud op operationeel niveau.

Tekst: Mark Bastiaans

Het werk van de asset manager omvat onder meer regulier onderhoud, evenals aanvullende beheersmaatregelen bij veranderende eisen of veroudering van assets. De asset manager anticipeert bijvoorbeeld op veranderingen in gebruik, zoals het verbreden van een snelweg of het versterken van een brug bij toenemend verkeer. Uiteindelijk draagt succesvol assetmanagement bij aan de duurzaamheid, efficiëntie en winstgevendheid van een productiefaciliteit of kapitaalgoed.

Daarnaast evolueert het vakgebied door technologische vooruitgang en veranderende zakelijke behoeften. Het gaat allang niet meer alleen over techniek. Digitale transformatie, cloud computing en predictief en prescriptief onderhoud minimaliseren onverwachte storingen en optimaliseren de levensduur van activa. En uiteraard zijn groene technologieën en energie-efficiëntie cruciaal. 

Deze trends wijzen op een verschuiving naar een meer geavanceerde, efficiënte en duurzame benadering van asset management in productiefaciliteiten of kapitaalgoederen, gedreven door technologische innovatie en de noodzaak om concurrerend te blijven in een snel veranderende markt. Dit resulteert in een holistische en datagedreven benadering van het vak. 

Onderhoud een jaartje overslaan?

Op het gebied van assetmanagement sta je voor diverse uitdagingen. Kostendruk is een constante factor. Als asset manager kun je financieel gezien kiezen om onderhoud uit te stellen. Neem bijvoorbeeld woningonderhoud: het niet regelmatig schilderen en repareren van kozijnen lijkt op korte termijn geen probleem, maar leidt uiteindelijk tot kale plekken en houtrot. Dit resulteert in dure renovaties of vervanging, wat hogere kosten over de levensduur van je asset betekent. Het belangrijkste is dat je je bewust bent van de mogelijke consequenties van je besluit.

Kostendruk werkt hetzelfde voor het behoud van prestaties door de asset manager. Het is moeilijk opereren, vooral als opdrachtgevers het probleem niet begrijpen. Het overslaan van onderhoud lijkt misschien geen direct effect te hebben, maar uiteindelijk komt de rekening en gaat dit ten koste van de prestaties. Het is cruciaal om dit risico te begrijpen bij het nemen van beslissingen.

Communicatie: spreek je dezelfde taal?

Een andere uitdaging gaat over de relatie met de (interne) opdrachtgever. Het komt regelmatig voor dat een asset manager niet dezelfde taal spreekt als de opdrachtgever. De asset manager is vaak technisch geschoold en spreekt veelal vanuit deze hoedanigheid. Terwijl de opdrachtgever denkt en praat in business- en organisatietaal (kosten, voordelen, toegevoegde waarde, et cetera). Hij neemt bovendien juridische aspecten in de besluitvorming mee en maakt zich zorgen over imagoschade. 

En als je niet dezelfde taal spreekt, ontstaat daar een probleem: de asset manager wil invloed op de besluitvormers die zich op directieniveau bevinden, maar voelt zich tegelijkertijd onmachtig en vraagt zich af hoe hij aansluiting vindt op dat niveau. Voor de asset manager is het cruciaal om asset management als integraal onderdeel in de organisatie te implementeren. Dit is niet alleen belangrijk voor de asset manager zelf, maar ook voor de (interne) opdrachtgever. Door asset management goed te borgen, kan het dienen als instrument voor goede en transparante besluitvorming.

Impact maken en risico’s inschatten

Tijdens de vijfdaagse training IAM Certificate in Asset Management* gaat het niet alleen over techniek, budgetten, of het inschatten van risico’s als gevolg van keuzes die gemaakt worden. Assetmanagement gaat ook over de impact die asset managers kunnen maken. Over hoe je in de hoedanigheid van professional succesvol het gesprek met de directie aangaat. Over hoe je het team dat je ondersteunt medeverantwoordelijkheid geeft binnen het proces. Over hoe je leert om risico’s te signaleren, te inventariseren, te beheersen en te monitoren.

Doordat er tijdens deze trainingsdagen inzichten worden gedeeld en ervaringen worden uitgewisseld, begrijpen de deelnemers beter waarom bepaalde zaken in de praktijk lastiger gaan dan de bedoeling is. Het idee is dat er tijdens de opleiding vooral een gesprek ontstaat over het onderwerp waarbij onderling casussen worden gedeeld. Die dynamiek tussen de deelnemers blijkt telkens weer een van de belangrijkste argumenten voor het volgen van de training. En uiteraard doen de deelnemers inspiratie op en gaan ze vol plannen huiswaarts. 

Wil je leren hoe je deze uitdagingen aanpakt en hoe je jouw portfolio succesvol beheert? Vraag dan de informatie aan over de Outvie-opleiding ‘IAM Certificate in Asset Management’ en zet de volgende stap in jouw carrière als asset manager.

Mark Bastiaans is senior marketeer bij Outvie.

*Deelnemers ontvangen na afronding van het examen het ‘Certificate in Asset Management’ van het Institute of Asset Management (het internationaal erkende orgaan voor assetmanagement-professionals).

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!