- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Vaak is de oorzaak van storingen, brand en andere calamiteiten te vinden in vervuilde elektrotechnische installaties, hoe schoon ze van buitenaf soms ook lijken. In hoeverre maakt reconditionering onderdeel uit van jouw preventief onderhoudsplan?
Tekst: Kim de Booij
“Reconditionering ofwel diep reinigen van mijn elektrotechnische installaties? Niet nodig, ze zijn hermetisch afgesloten.” Op zich een logische veronderstelling. Maar terecht is hij niet, weet technical account manager Nico den Hartog van AREPA, specialist in preventief onderhoud en reconditionering van installaties en machines. “Stof en productievervuiling vinden vaak toch een weg naar binnen via verdroogde rubbers, vervuilde filters en ventilatoren.”
Voorheen kon stof of productievervuiling niet zo gek veel kwaad in een fabriek, maar dat is tegenwoordig wel anders. “Voorheen had je schakelkasten die zich richtten op één specifieke handeling van het bedrijfsproces. Nu heb je te maken met geavanceerde, volledig geautomatiseerde verdelers en MCC-ruimtes waar het complete fabrieksproces mee wordt aangestuurd. Als je die ruimtes niet onder controle hebt…”
In dergelijke ruimtes bevinden zich uiterst gevoelige installaties. Stof en productievervuiling kan daar al snel voor grote problemen zorgen. “Denk bijvoorbeeld aan vervuiling op een relais die ervoor moet zorgen dat een proces bij overbelasting of sluiting uitgeschakeld wordt. Als door vervuiling het signaal niet meer goed doorkomt, is er geen uitschakeling, met alle gevolgen van dien.”
Stof creëert nog een tweede probleem. Den Hartog legt uit: “Stof is hygroscopisch, het trekt vocht aan. Daardoor kan de stof geleidend worden of er kan een laagje corrosie onder ontstaan. Dat kan voor problemen zorgen door verminderde warmteafvoer op componentniveau en ongrijpbare storingen, maar ook voor grote calamiteiten wanneer het zich bijvoorbeeld vestigt op een component die bedrijfskritische processen aanstuurt.”
Er is een kans dat je denkt: bij mij is dit niet aan de orde. Ik heb de staat van mijn installaties goed onder controle; onze monteurs nemen reiniging mee in hun werkzaamheden en er is nog nooit iets misgegaan. “Het is net als brandpreventie”, reageert Den Hartog. “Dat er nog nooit iets is misgegaan, geeft geen garanties. De risico’s van vervuiling in elektrotechnische en elektromechanische installaties worden vaak nog onderschat. Zeker, monteurs nemen reiniging mee als een van de stappen in het onderhoudsproces. Maar zij reinigen in een andere mate, met andere middelen en kennis dan wij en hebben er vaak weinig tijd voor.”
Den Hartog wil daarmee alles behalve technisch specialisten afvallen. “Sterker nog, we werken nauw met veel gerenommeerde partijen samen. Wij zorgen voor het diep reinigen van installaties waar hun monteurs vervolgens onderhoud en reparaties aan uitvoeren. Preconditionering noemen we dat. Dit bespaart de monteurs kostbare tijd, ze genieten van een schone werkomgeving en het reinigingswerk gebeurt grondiger.”
De diepe reiniging van AREPA gaat een heel stuk verder dan gemiddeld. “Het belangrijkste is de contaminatie die je niet ziet, binnenin de installatie. We gebruiken verschillende technieken om dat te verwijderen. Van droog reconditioneren tot stoomreinigen en, waarmee we ons echt onderscheiden, het reinigen van fijne, hoogtechnologische elektronica met vloeistof. Dat klinkt misschien gek, maar daarvoor gebruiken we speciale vloeistoffen, droogkamers en/of vacuümdrogers. De elektronica wordt met deze techniek weer schoon tot in de kern.”
Bij AREPA is niet alleen het reconditioneren zelf, maar ook de inzet van hun kennis een belangrijke factor. “We denken mee met de klant om vervuiling zoveel mogelijk te voorkomen. Zo kunnen we een analyse van het type vervuiling maken: waar bestaat het uit en waar komt deze vandaan? En we kijken samen met de klant welke vorm en frequentie van preventief onderhoud er nodig is voor zijn specifieke situatie. Deels om calamiteiten te voorkomen en deels voor een efficiëntere werking en langere levensduur van installaties. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van anticorrosie inhibitor-capsules. Deze zorgen op moleculair niveau voor bescherming tegen corrosievorming.”
Den Hartog merkt ook nog op dat AREPA over de grens van reiniging alleen kijkt. “Onze medewerkers zijn technici. Zien we technische aandachtspunten buiten ons specialisme, dan rapporteren we dat gelijk mee. We kijken en werken overigens ook in letterlijk opzicht over onze grenzen. We zijn wereldwijd actief, dus kunnen altijd en overal ondersteunen.”
Velen kennen AREPA al vanuit reconditionering. AREPA wil bedrijven echter vooral ook helpen om risico’s structureel te voorkomen. Om die reden hebben zij diverse serviceovereenkomsten ontwikkeld, aanpasbaar naar de specifieke technische behoeften van de installatie en opdrachtgever.
Vervuiling in mijn installaties? Eerst zien, dan geloven. AREPA toont de situatie in jouw installaties graag aan met een kosteloze en vrijblijvende schouw. Een technisch specialist komt bij je op locatie en levert nadien een rapportage aan van de eventuele vervuiling, inclusief passende oplossing. Daarna is het aan jou om een besluit te nemen. Je wordt er dus nooit slechter, maar wel altijd wijzer van.