- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Vereniging ION, opgericht in 2013, vertegenwoordigt al elf jaar de Nederlandse oppervlakte behandelende industrie. Met 330 leden, variërend van loonbedrijven, (toe)leveranciers, tot geïntegreerde bedrijven fungeert de vereniging als laatste schakel in de maakindustrie. “We behartigen de belangen van onze achterban, vooral op het gebied van technische specificaties en politieke lobby”, vertelt Jan Willem Beun, directeur van Vereniging ION.
Tekst: Jeanette van Swaal
De branchevereniging is een samensmelting van losse vakverenigingen en stichtingen. Vereniging ION richt zich op het opleiden van vakmensen, het borgen en ontwikkelen van kwaliteit, het vergroten van duurzaamheid en circulariteit en het stimuleren van innovaties. “Als brancheorganisatie ondersteunen we professionals en leveranciers in de oppervlaktebehandelingssector door middel van opleidingen, cursussen en evenementen”, zegt Beun. Deze activiteiten bieden leden de kans om te netwerken, hun kennis te vergroten en meer inzicht te krijgen in de nieuwste technieken en industriële trends.
Waarom is er behoefte aan een specifieke vereniging voor oppervlaktebehandeling? Volgens Beun is het essentieel om technische aspecten in productlijnen en coatings nauwkeurig te kunnen reguleren. Wet- en regelgeving rondom de PFAS- en Chroom-6-dossiers zijn van cruciaal belang voor hun leden. “Wat mag wel en wat mag niet? Dat zijn vragen waar wij dagelijks mee te maken hebben. We houden de wetgeving dan ook nauwlettend in de gaten. Ook spelen zaken als waterverbruik, gasprijzen, netcongestie en digitalisering een grote rol. Leden worden geïnformeerd over de nieuwste technische ontwikkelingen in hun vakgebied en worden vroegtijdig op de hoogte gesteld van veranderingen in wet- en regelgeving”, legt Beun uit. Daarnaast kunnen leden participeren in subsidieprojecten en actief deelnemen in de bepalingen voor de NEN EN 1090-norm.
Kennis uitwisselen is een van de belangrijkste kernwaarden van Vereniging ION. De vereniging organiseert zowel landelijke als regionale netwerkbijeenkomsten en vakgerichte evenementen om best practices te delen. “Het werkklimaat moet op orde zijn, met beschermende maatregelen om de veiligheid van werknemers te waarborgen”, benadrukt Beun. Industriële oppervlaktebehandelingen omvatten een breed scala aan processen, zoals chemische en mechanische voorbehandeling, anodiseren, galvaniseren, poedercoaten, thermisch verzinken en spuiten, stralen, natlakken en nanocoatings. Beun: “In vakgroepen brengen we deze verschillende disciplines samen. Hier kunnen bedrijven in dezelfde discipline overleggen over actuele kwesties en kennis uitwisselen.”
Een van de hoogtepunten van het jaar is de Dag van de Oppervlaktetechnologie in oktober, waar experts de nieuwste ontwikkelingen bespreken en de ION Borghardt Award wordt uitgereikt. “We zien continu innovaties, zowel binnen vakgroepen als tussen producenten en applicateurs”, aldus Beun. “Deze samenwerkingen leiden vaak tot efficiënter produceren, lagere kosten en verminderde uitstoot.” De ION Borghardt Award, die tweejaarlijks wordt uitgereikt, erkent bedrijven die uitblinken in duurzaamheid, innovatie en technische uitvoerbaarheid in oppervlaktebehandeling.
Een ander belangrijk aspect van Vereniging ION is de sterke focus op verbinding binnen de sector. “We stimuleren samenwerking tussen bedrijven en kennisinstituten om gezamenlijke projecten te realiseren die de gehele industrie vooruit helpen”, zegt Beun. Door intensieve samenwerking draagt de vereniging bij aan een sterke en innovatieve sector. Dit leidt niet alleen tot betere producten en processen, maar ook tot een duurzamere industrie die klaar is voor de toekomst. “Samenwerken en kennisdelen is de sleutel tot succes”, voegt Beun toe.
Vereniging ION biedt praktijkgerichte en gecertificeerde vakopleidingen aan in alle disciplines. Van basiskennis en praktijk tot verdieping. Docenten uit de praktijk zorgen ervoor dat het lesmateriaal altijd up-to-date blijft. “We organiseren kennisbijeenkomsten om ons lesmateriaal tegen het licht te houden en aan te passen aan nieuwe technieken en methodieken”, legt Beun uit. Opleidingen worden klassikaal aangeboden, maar ook als op maat gemaakte bedrijfsinterne cursussen of als Masterclass.
Vereniging Qual.ION, een aparte tak binnen ION, houdt zich bezig met internationale certificeringen zoals Qualicoat, Qualisteelcoat, en Qualanod. Deze labels waarborgen de betrouwbaarheid en kwaliteit van oppervlaktebehandelingen. “Steeds vaker wordt om een waarborg gevraagd”, zegt Beun. “Qual.ION biedt bouwstenen voor praktijkgerichte kwaliteitssystemen en ondersteunt bedrijven bij de invoering hiervan. De audits worden uitgevoerd door externe partijen, waarbij ION bemiddelt en collectieve prijsafspraken maakt met certificerende instanties.”
De toekomst ziet er veelbelovend uit voor Vereniging ION. “We groeien gestaag en zien potentie in verdere groei”, zegt Beun. Wel merkt hij op dat er een lichte tendens is in bedrijven die worden overgenomen door investeringsmaatschappijen of zich aansluiten bij een groep, vaak door het gebrek aan opvolging in familiebedrijven. “Een gezond ondernemersklimaat in Nederland is cruciaal voor onze achterban. De maakindustrie moet blijven floreren om de aangesloten bedrijven succesvol te houden”, benadrukt hij.
Met een sterke focus op technische ontwikkelingen, kennisdeling, opleiding en certificering, zorgt de vereniging ervoor dat haar leden altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en normen. Door voortdurende innovatie en samenwerking blijven ze een drijvende kracht in de maakindustrie. Zoals Beun treffend zegt: “Zolang de maakindustrie in Nederland blijft, zijn wij er om een gezond en veilig ondernemersklimaat te waarborgen.”