- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Bijna dagelijks berichten de media over netcongestie. Door de opmars van lokaal opgewekte stroom en de onvoorspelbaarheid van zon en wind, moeten huishoudens en bedrijven wachten op de aansluiting op het stroomnet. De inzet van batterijen is een oplossing en het in Apeldoorn gevestigde bedrijf Bredenoord voorziet daarin.
Tekst: Mels Dees
“Batterijen zijn een hot item op dit moment” geeft Peter van Huit, area manager Zuid-West Nederland bij Bredenoord, aan. “Mensen en bedrijven willen stroom hebben en wij leveren slimme batterijen die in die behoefte aan capaciteit voorzien.” De slimme batterijen slaan uiteraard stroom op, maar leveren ook steeds voldoende energie als dat nodig is. “En dat regelt het systeem helemaal zelf”, vertelt Van Huit trots.
Lachend zegt hij dat de medewerkers van Bredenoord wel eens spreken over ‘een doosje met stroom’, als het over batterijen gaat. “Dat klinkt misschien wat simpel, maar het is eigenlijk precies wat we leveren. Je kunt het systeem immers ook opladen op een bepaalde locatie en vervolgens transporteren naar een bouwplaats of industriële plant en daar inzetten om aan de behoefte aan elektriciteit invulling te geven.” Zeker op bouwplaatsen of terminals kan een batterij in de praktijk ook veel stroom besparen. “Heel slim is namelijk de mogelijkheid van het terugladen. Een elektrische kraan of hoge bouwkraan levert stroom terug op het moment dat de installatie een zware lading laat zakken. Die slaat de slimme batterij dan op, om vervolgens weer af te geven op het moment dat de kraan een lading moet hijsen.”
De batterijen die Bredenoord verhuurt en verkoopt kunnen kortom met heel veel situaties overweg. Dit, dankzij inverters en heel veel ingebouwde software. “Daarom noemen we het dus ook een slimme batterij”, maakt de area manager duidelijk. “Het systeem kan slim aggregaten aansturen, maar ook stroom van zonnepanelen of windparken opslaan. Daarnaast kan de installatie ook gevoed worden door een waterstofgenerator, dus alles is voorbereid op een duurzame toekomst.”
In de praktijk worden de batterijen al gebruikt bij de opwek van duurzame stroom. “We zetten ze regelmatig bij een windmolenpark neer en netbeheerders gebruiken deze batterijen voor het stabiliseren van het net.”
Op de stelling dat voor het stabiliseren van het net wel heel veel batterijen nodig zijn, antwoordt Van Huit dat zijn onderneming, die groot is in de verkoop en verhuur van een breed scala aan energie-oplossingen, beschikt over een fors aantal batterijen. “Een stuk of vijftig van die units kunnen we snel inzetten.” Dit uiteraard rekening houdend met de veiligheidseisen: een dergelijke batterij moet minstens vijf meter van een muur of gevel geplaatst worden.
Niet alleen batterijen spelen een belangrijke rol bij de verduurzaming van Nederland en de energietransitie. Ook alternatieve energiedragers als biogas en waterstof worden op termijn belangrijk, en ook op dat gebied levert Bredenoord innovatieve oplossingen. “Voor de brandstofvoorziening van de biogasaggregaten werkt Bredenoord samen met Powercrumbs als vaste partner, de enige Nederlandse leverancier van 100 procent biogas uit restafval. Powercrumbs vangt biogas op dat vrijkomt bij rioolwaterzuiveringen.” gaat Van Huit op het thema in. “Biogas wordt in 10 ft. containers met een uniek vul- & wisselsysteem
van Powercrumbs vervoerd naar de klantlocatie voor gebruik. Die kunnen we dan overal neerzetten bij onze biogas-aggregaten.” Op dit moment kan de onderneming 70 KW aggregaten leveren. “Die kunnen klanten dan heel CO2- en NOx-vriendelijk inzetten: 99 procent CO2-reductie en 90 procent NOx-reductie ten opzichte van de Stage V-norm en 99 procent fijnstofreductie.”
Naast biogas experimenteren de professionals van Bredenoord ook veel met waterstof. “Ook dat is een heel interessante energiedrager”, is de overtuiging van de area manager. “Maar ik moet er eerlijk bij melden dat de ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat.” Zo beschikt de onderneming op dit moment over een 15 kW aggregaat. “Die zetten we vaak in op plekken waar ze weinig stroom hebben, denk daarbij aan verkeersmaatregelen op de openbare weg.”
Een andere innovatie, de Hydrogen Power (waterstof), werd vorig jaar gedemonstreerd tijdens het popfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen. De Hydrogen Power is een waterstofaggregaat met daarin brandstofceltechniek en een battery pack. “Centraal in de ontwikkeling van de Hydrogen Power staat het doel om de stabiliteit en flexibiliteit van een standaardaggregaat te evenaren.” Het gaat daarbij overigens om groene (duurzaam opgewekte) waterstof.
Van Huit: “Op dit moment wordt een grote waterstoffabriek gebouwd op de Maasvlakte. Als die eenmaal gaat draaien ben ik ervan overtuigd dat waterstof een grote vlucht gaat nemen.” Dan wordt met stroom van de windparken waterstof opgewekt, dat dan later in de industrie of op andere plekken als energiedrager kan worden gebruikt – bijvoorbeeld voor aggregaten. Hoewel waterstof, zoals gezegd, nog in ontwikkeling is, investeert Bredenoord er al wel in. “We volgen alle ontwikkelingen op de voet, om te voorkomen dat we over een jaar of drie te laat zijn en een belangrijke en duurzame afslag hebben gemist.”